Ili kanabis ili penzija! NFL igrač ustalasao Ameriku borbom kojom želi da spase karijeru

Bez leka koji je i dalje na listi zabranjenih supstanci u ligi, Majk Džejms ne vidi sebe kao deo najjače konkurencije

  • 1

Pred Majkom Džejmsom, igračem amerićkog fudbala koji je trenutno bez kluba, je veoma teška odluka - ili će se izboriti za pravo da konzumira kanabis kako bi mogao da se nosi sa učestalim povedama ili će završiti sa profesionlalnim bavljenjem ovim sportom.

Ovaj 27-godišnji raning bek je trenutno bez kluba, 2013. godine draftovan je od strane Tampa Bej Bakanirsa i za njih je, zbog povreda, odigrao samo 23 utakmice.

Džejms je prvi igrač u ligi koji je tražio dozvolu za korišćenje kanabisa u tarapeutske svrhe (TUE), kako bi mogao da nastavi svoju karijeru. Molba mu je odbijena u maju ove godine jer nije mogao u potpunosti da dokaže da proživljava hronični bol. Međutim, razgovori sa NFL ligom su nastavljeni i Džejms se nada da će doći do dugoročnog rešenja. 

Stvari su krenule loše po njega kada je morao da ide na operaciju slomljenog članka u njegovoj prvoj sezoni. I nakon operativnog zahvata bolovi su mu se sporadično javljali i on je postao zavisnik od analgetika.

- U prvo vreme sam uzimao preporučene doze da bih onda počeo da povećevam doze, nakon što sam pronašao način da dođem do novih pilula. Ušao sam u kolotečinu u kojoj sam morao da budem na terenu po svaku cenu, ali je zato moj život van terena trpeo - požalio se Džejms.

- Nikada zapravo nisam razumeo tamnu stranu zavisnosti. Gledao sam svog oca kako se celog života nosi sa njom i mislio sam da je to bio njegov izbor, sve dok nisam to i sam iskusio. Zavisnost je teška, ne bi je trebalo olako shvatati, ali kanabis mi je dao alternativu - iskreno je govorio Džejms.

Džejms na travi - bukvalno Pirntskrin: Youtube/NFL Highlights History

Istraživanja kažu da 52% bivših igrača NFL-a koristilo analgetike tokom karijere dok je 70% od tih igrača zloupotrbljavalo lekove.

Nakon što ga je žena ohrabrila da koristi kanabis, koji je legalan za korišćenje u terapeutske svrhe u državi Florida, on je ubrzo počeo da ga koristi umesto analgetika, dok je nastavio sa igrama u NFL-u. Osetio je poboljšanje, osećao se dosta bolje, ali sada je kanabis postao deo njegovog svakodnevnog života - i sveprisutna supstanca u njegovom organizmu.

Dvaput je bio pozitivan na testiranjima na kanabis, kazne koje se za to dobijaju mogu biti novčane, ali o do 10 utakmica suspenzije. Zato je Džejms odlučio da izađe u javnost i iskreno progovori u vezi sa svojim problemom. Dobio je podršku svojih kolega igrača koji su mu rekli da nastavi sa svojom borbom jer je kanabis svima potreban u ligi.

- Kanabis je koristan i potreban za nas igrače. Pitanje je samo da li će donet dobro vlasnicima klubova. Da li će izgubiti sponzorstva zbog toga - rekao je Džejms.

Majk Džejms i njegov advokat se nadaju da će NFL liga ustanoviti nova pravila koja će pratiti i ostale profesionalne lige u Americi. Ovo se takođe odnosi i na korišćenje kanabisa nakon povreda glave odnosno mozga, koje su nažalost, česta pojava u američkom fudbalu.

- NFL liga bi trebalo da bude proaktivna i potvrdi postojeća dostignuća u nauci i odluči se da sponzoriše legalne akcije koje bi pomogle njihovim igračima - zaključio je advokat Majka Džejmsa.

Zabrinut pogled momka koji je spas pronašao u kanabisu Pirntskrin: Youtube/NFL Highlights History

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raša

    3. jun 2018 | 09:28

    neka ih prećutno puste da koriste kanabis u bilo kom obliku jer to svakako ne može dobrineti boljim performansama na terenu tj sportu kojim se bave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA