≫ 

Marko Pecarski (2000) – Košarkaški gen(ije)

Nova kolumna doktora Nenada Dikića ovoga puta o srpskom košarkaškom genu

  • 6
Marko pecarski - Mlada košarkaška reprezentacija Srbije do 20 godina 2019. Foto: FIBA.com

Sreo sam ga kada je već imao povez na glavi, zbog hirurški zbrinute povrede arkade. Pošto nismo znali da li su mu nešto dali sa Liste zabranjenih sredstava molio sam se da samo njega ne testiramo. I nismo. A onda sam sedeo i gledao ga sve do finala.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Odavno nisam video našeg košarkaša koji toliko jednostavno i bez muke daje koševe.

Skupljao je lopte ko kruške i jednostavno ih ubacivao u koš. I činilo se da ja najbolji kada je najpotrebnije. Koliko je samo puta u finalu ućutkao prepunu arenu u Rigi. Neki kažu da ima košarkaški gen, ali istovremeno i da je daleko nadmašio oca koji je sjajno kucao iz mesta. Kažu istovremeno da njegovom ocu nije bilo lako jer je stasao sa Divcem, Rađom i Alibegovićem.

Teško je prevideti ko će sve Marku biti najveći konkurenti, ali jedno je sigurno, bilo ko će teško dostići Markove rezultate na Evropskom prvenstvu za košarkaše do 18 godina. U proseku je dao 24,7 koševa, imao 11 skokova i 2,3 asistencije. Naravno, ubedljivo je proglašen za MVP celog šampionata.

Marko Pecarski Foto: FIBA.com

Što kaže prvi čovek FIBA Evrope: „Volim što je krilni centar postao MVP, a ne kako to uobičajeno biva plejmejker ili bek ”. Moje oduševljenje sam podelio na društvenim mrežama i odmah dobio i neke negativne opaske. Takav smo narod, lično većina ne postigne mnogo, ali je kritična prema uspehu drugih. „Kao davao je u Partizanu u proseku samo 4,45 koševa ”.

Ali nisu videli da je u proseku igrao 10,5 minuta sa igračima koji su u proseku imali 4 godine više od njega u timu gde je on bio najmlađi. I na kraju, još jedna neverovatna stvar. Naš tim se ponašao besprekorno, bez konflikta i komentarisanja sudijskih odlika. I u tome je čine se prednjačio Pecarski, jer je primio toliko udaraca, a ni jednom se nije brecnuo, već je nastavio da skuplja lopte i daje koševe. Nadam se da ću i dalje imati privilegiju da gledam U18 košarku i uživam u tako dobrim igračima.

VIDEO: Pecarski nakon zlata na EP: Trenirao sam cele godine bez odmora, verovao i isplatilo se!

(Prof. Dr Nenad Dikić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kevex

    10. avgust 2018 | 12:54

    Samo PARTIZAN moze da iznjedri ovakve talente..tesko je nabrojati ko je sve iz partizana otisao u legendu..ovaj momak se u nba i to veoma brzo i tamo ce da se pokaze sta su partizanova djeca...

  • NA NOVOJ ADRESI

    10. avgust 2018 | 12:32

    Buducnost SRBIJE Buducnost PARTIZANA(ISTITUCIJE)

  • ercov

    10. avgust 2018 | 12:34

    Profesore, svaka cast na ovom tekstu i nek nam dragi Bog podari jos vise ovako mladih, divnih i nadarenih primera srpske kosarke poput Pecarskog, Petruseva i njihovih saigraca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA