≫ 

Ko je kriv i šta ćemo dalje sa najpoznatijom "Važno je učestvovati" reprezentacijom?

Koliko god delovalo da je sada lako biti general posle bitke, četiri velika pitanja su pred svima

Svoditi račune je nekako uvek najteži deo posla, ali svi smo vrlo dobro znali da to mora da se desi posle odigranih utakmica fudbalske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu.

Nadali smo se da će to biti nešto kasnije, ne krajem juna i odmah posle prve faze, ali Orlovi su, nažalost, svoje učešće na Mundijalu završili kao treći u grupi E.

Neki će reći - očekivano! Srbija nije bila favorit da prođe grupu (Brazil i Švajcarska jesu), međutim, Orlovi su posle Kostarike bili blizu osmine finala. Taj gol Đerdana Šaćirija i nesrećan poraz od Švajcarske, ali i odluke nemačkog sudije Feliksa Briha, mnogi će okarakterisati kao uzroke zbog kojih nismo u drugoj fazi.

Pitanje je da li je baš tako ili Orlovi jednostavno nisu dorasli osmini finala u ovom trenutku?

Previše grešaka obeležilo je ovo Svetsko prvenstvo i njegovu pripremu, a ne tiču se samo onih koje su fudbaleri pravili na terenu.

MUSLIN I SERGEJ - KO JE BIO U PRAVU?

Muslin posle Gruzije nije ni znao da mu je to poslednji meč na klupi Foto: Vladimir Milovanović

Sve je nekako krenulo naopačke kada je Slavoljub Muslin (ne)očekivano ražalovan sa mesta selektora, iako je odveo nacionalni tim na Mundijal kao prvi u grupi. Jedan od razloga je bilo i neigranje Sergeja Milinković Savića za nacionalni tim, ali su se u Rusiji Muslinove tvrdnje ''da ne može da mu nađe poziciju u ovoj selekciji'' ispostavile kao tačne.

''Dečko od 100 miliona'' nije pokazao praktično ništa otkako je ''uskočio'' u nacionalni tim, iako je svoje utakmice na SP ocenio kao 7.5 od 10. Možda je protiv Kostarike donekle nagovestio svoj potencijal, ali je potpuno zatajio kada je trebalo da zasija.

Podsetimo da SMS ima 23 godine i da više nije ni toliko mlad. Međutim, za nacionalni tim nije uradio ništa. Daleko od toga da mu na leđa nije stavljen ogroman pritisak, ali za to je sam kriv. I on, ali i selektor, kao i Savez... Naravno.

Na Sergeja su kivni bili i igrači. Pogotovo posle gola od Švajcarske u 90. minutu, ali i drugog gola Brazila. Ruka Milenkovića koja kao da ga je pitala - čoveče - gde si?

KRSTAJIĆ - VELIKA GREŠKA FSS, ALI MU SVAKA ČAST ZA BLEKIJA MILENKOVIĆA!

Trenutak kada Brazil postiže gol protiv Srbije Foto: Tanjug/AP

Da se vratimo na selektora. Muslin je otišao, a zatim je usledila greška Fudbalskog saveza Srbije. Sada je to jasno kao dan. Kao da nisu mogli da pronađu čoveka koji će preuzeti nacionalni tim i odluka je pala da Orlove u Rusiju vodi Mladen Krstajić.

Čovek ''bez dlake na jeziku'' i čovek spreman da se uhvati u koštac, ali isto tako i čovek koji je totalno neiskusan u trenerskom poslu. Reprezentacija mu je bila prvi posao i tokom svih ovih prijateljskih i zvaničnih utakmica videlo se da je još ''zelen'' za isti.

Nije aktivno učestvovao u utakmicama svog tima i često je tražio savete od štručnog štaba. Logično je da se dogovaraju. ali selektor jedne zemlje mora da bude autoritativan i samostalan pored aut linije. Kao recimo Vladimir Petković, koji je svojim savetima menjao tok utakmice Srbije i Švajcarske.

Krstajić s tim očigledno nije mogao da se izbori. Upravo protiv Švajcaraca često je bio u razgovoru sa Tadićem i Milivojevićem koji su sami dolazili da mu sugerišu neke stvari.

Grešku je, čini se, napravio onog trenutka kada je saopštio spisak. Iako je rekao da on sam stoji iza njega, javnost ga je ''napala'' time da su mu možda čak i pojedini menadžeri krojili isti. E sad, da li njemu ili...

Ta ista javnost mu verovatno nikada neće oprostiti to što protiv Švajcarske barem zadnjih 20 minuta nije ubacio Aleksandra Prijovića. Napadač koji je Orlove i odveo na SP, a koji je imao i sjajnu sezonu u dresu PAOK-a, zaigrao je samo u finišu meča protiv Kostarike.

Krstajić na meču sa Bolivijom toko priprema Foto: MN Press

U trenutku kada juriš rezultat protiv Švajcarske, što je i sam Krstajić priznao posle, zar nije logično da Prijović bude na terenu? Uostalom, sve izmene na Mundijalu su mu bile netačne. Tačnije, nisu ništa promenile. Nisu promenile tok utakmice. Ove protiv Brazila kao da su bile samo reda radi...

Sastav koji je izveo protiv Brazila mu je takođe greška, što se na kraju i ispostavilo kao tačno. Kako je moguće, odnosno koliko je pošteno, da Duško Tošić nije bio u startnih 11? Vojnik reprezentacije i čovek koji je bio sjajan u prva dva meča neočekivano se našao na klupi.

Umesto njega, na terenu je bio Miloš Veljković. Momak čije krivice ima u oba primljena gola. Momak koji nie odigrao nijedan minut na pripremama. Pa, nije valjda meč sa Brazilom koji utiče na plasman u narednu rundu trenutak za debitovanje? I to na tako delikatnoj poziciji - poziciji štopera. Možda je momak sada i ''pregoreo''.

E, jedino ruka mora da mu se stisne zbog Nikole Milenkovića. Odlukom da mu bude u startnih 11 u sva tri meča na SP, Krstajić je ''napravio'' zalog za budućnost što se tiče odbrane. Jer, mladi Milenković je opravdao očekivanja i nije izneverio nikoga zbog ukazane šanse.

GDE JE SISTEM I GDE JE ONAJ MENTALITET IZ KVALIFIKACIJA?

Milenković interveniše ispred Seferovića Foto: AP/Tanjug

Gledajući sa strane, stiče se utisak da Krstajićeva reprezentacija nije imala sistem. Da se u pojedinim trenucima nije znalo šta ko radi. Brzo smo padali i pravili greške, a alibi je bio ''nedostatak koncentracije.'' Dobro, neka i bude, ali šta je uzrok tog pada?

Vraćamo se u kvalifikacije i utakmice u kojima su Orlovi definitivno imali sistem. Ne uvek isti, ali su se držali zadatog na terenu. Nisu pali kada su gubilo i od Velsa u oba meča, nisu pali kada nas je Austrija dva puta stizala, kada smo dali gol u Dablinu, dok nismo protiv Gruzije u Beogradu...

To je samo bio pokazatelj čvrste mentale snage nacionalnog tima. Onoga što nismo imali pre kvalifikacija i onoga što nas nije krasilo na Mundijalu. Sve četiri primljena gola su došla posle naše slabe koncentracije i sve su to neke stvari koje se, nažalost, sada ''vraćaju u glavu''. Momci su kvalifikacijama imali pobednički mentalitet i vraćali su se bezbroj puta u utakmicu, iako su neke ranije selekcije u tim trenucima tonule. Kao što smo tpnuli i padali sada na Mundijalu.

Problem Orlova u Rusiji je bila i slaba fizička pripremljenost. Ne znamo da li je u pitanju umor ili je kondicioni trener nacionalnog tima zakazao, ali činjenica je da naši ne mogu da ''isprate'' igru svih 90 minuta. Zato nam koncentracija i pada i zato imamo te ''crne minute'' kada se nesvesno povlačimo.

U ovih mesec dana, koliko su Orlovi na okupu, stalno se potenciralo na toj sjajnoj atmosferi. Činilo se da je tako, ali onda smo imali različita mišljenja fudbalera od onog koje ima selektor. Na pitanje da li ga je upravo ''ispad'' posle Švajcarske koštao mesta u timu protiv Brazila, Luka Milivojević je uz specifičan osmeh rekao.

- Ne znam, to ćete morati da pitate selektora. Ne bih da ulazim u to. Možda je hteo ofanzivniju varijantu.

Ta varijanta mu ništa nije donela na meču protiv Brazila, kao i na celokupnom Mundijalu. Već pomenuti Sergej, ali i Adem Ljajić, jednostavno nisu opravdali očekivanja. Pozicija na kojoj igraju zahteva od njih da budu možda čak i lideri tima. Nažalost, sve je to bilo ispod proseka...

ŠTA SAD? KOJI SU SLEDEĆI KORACI FSS I HOĆE LI KRSTAJIĆ OSTATI SELEKTOR?

Milivojević pred polazak na Mundijal Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Malopre smo pomenuli Milenkovića i budućnost nacionalnog tima. ali mi sada, evo, posle ispadanja sa Mundijala ne znamo kakva nam je budućnost uopšte.

Nemanja Matić je indirektno najavio odlazak iz nacionalnog tima. Tačnije, ukoliko ne bude psihički spreman da pruži svoj maksimum. Ivanović i Kolarov su u godinama, Rukavina i Stojković takođe. Milivojević nije, ali je bio surovo u pravu kada je rekao da su ''mnogi od njih'' dostigli zenit upravo na Mundijalu i da je trebalo da ovde da se bore da uđu u istoriju.

Veliki broj mladih igrača na ovom SP sasvim sigurno će biti dobar potez za naredne kvalifikacije i Ligi nacija. Opet, pitanje je da li je Mundijal prava stvar da se baš toliko momaka ubaci u vatru. Imali smo i 1998. godine klince, s tim da su to bila dvojica najboljih u tom trenutku - Dejan Stanković i Perica Ognjenović. Ostali - iskusna ekipa koja je jurila rezultat. Doduše, i tada je bilo igrača koji su preko ''kumovskih veza'' bili u timu.

Pitanje koje se postavlja jeste i da li će Krstajić ostati selektor ili krećemo ispočetka? Po ko zna koji put. To kao da nam je sudbina, da malo-malo krećemo od nule. Ne iz sistema u neke nove pobede, nego praktično od nule.

Predsednik FSS Slaviša Kokeza na jednom od okupljanja reprezentacije Foto: Marko Todorović

Savez bi sada morao da uradi ono što se čekalo posle odlaska Muslina. Da izađu u javnost, da se svi međusobno pogledamo u oči i da kažu šta nije valjalo, zašto je tako bilo i koji su naredni koraci. Bez uvijanja, i skrivanja, već ''pravo u glavu''.

Srbija ne sme da napravi novu ''grešku u koracima'' i po ko zna koji put se ne plasira na EP. Sada tamo možemo i preko Lige nacija, ali je za rezultate pod hitno potreban, još jednom ponavljamo, sistem!

Nešto će morati da se promeni, neke linije će morati da ''budu podvučene'' ukoliko ne želimo da za vrlo kratko vreme izgubimo kult reprezentacije koji smo jedva vratili tokom kvalifikacija.

VIDEO Naša reprezentaciju na SP u Rusiji u 2 minuta

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Rusije, Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    28. jun 2018 | 15:53

    Kada su pocele kvalifikacije za SP seo sam da ispratim tu prvu utakmicu cisto radi reda, bez ikakvih ocekivanja...vec posle te prve utakmice videlo se da se nesto promenilo, Tadic uz Kostica i Mitrovica je bio nezaustavljiv, davali smo golove iz igre, imali smo i dalje rupe u odbrani ali uz sjajnu ofanzivu, loptu u posedu i precizne pasove uspeli smo golovima da to nadoknadimo. Igrali smo odlucno, napadacki, igraci su znali ko je gde na terenu, svaki napad je bio konkretan...prosli smo grupu na prvom mestu, direktno se plasirali, pokazali smo da imamo tim...a onda smenise coveka koji je sve to napravio...Imamo mi sjajne igrace, ne treba nam pojedinac...i Argentina i Brazil imaju pojedince pa su ih Nemci punili pre 4 godine i osvojili SP...jer su Nemci imali TIM...tako da momci vama svaka cast, Muslinu svaka cast sto nam je bar ono malo radosti pruzio...a vi celnici sa vrha koji insistirate samo na pojedincima i prodaji istih, primite moje saucesce, srpski fudbal je upravo umro, vi ste ga ubili

  • Bb

    28. jun 2018 | 15:50

    Iskljucivi krivac je fss. Nije kriv krstajic sto nezna,samo je neposten sto se prihvatio tako odgovornog posla. Mora se naci rjesenje kako skinuti sve mafijase iz fss.

  • Brko

    28. jun 2018 | 12:35

    Dovoljno sam star i imam dugo pamćenje.U fudbalu ništa novo sve se godinama ponavlja samo mi imamo lažne nade da možemo bolje i da je uvijek neko drugi kriv za neuspjeh.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA