≫ 

Dve su opcije za Novaka: Ili da ispadne iz Top 10 (zna se i na kojoj poziciji) ili da završava karijeru

Da li bi Đoković mogao da propusti ostatak sezone? Sada mu bodovi nisu prioritet, jer bez adektvatne reakcije u ovom kritičnom momentu, mogao bi da ugrozi karijeru

  • 17

Pred Novakom Đokovićem je možda i najveći izazov u karijeri.

Po sopstvenom priznanju, najbolji srpski teniser imao je tu sreću da je za sve ove godine, od kako je profesionalac, jedan od retkih top tenisera koji nije bio prinuđen da odsustvuje sa terena duže od mesec i po dana.

Stvar je sada komplikovanija - prvi put od 2009. godine, Đoković je morao da preda meč na jednom gren slem turniru. U polufinale Vimbldona zbog toga je otišao Tomaš Berdih, a našem teniseru ostaje dilema šta da radi sa povredom koja ga periodično muči poslednjih godinu i po dana.

>>> Đokoviću su kritične zone laktovi, ramena i zglobovi: Logično je objašnjenje zašto ove povrede muče Novaka

Kako je objasnio na pres konferenciji, ne postoji jasna slika kako tretirati povredu, i specijalisti govore različite stvari.

Foto: Tanjug/AP

- Bilo je priče o operaciji, ali ja ne verujem u njih. Rečeno mi je da postoji mogućnost da mi je predlože, ali dokle god reagujem na te antiinflamatorne lekove da će biti dobro. Ne mislim ni da je to dobro; da li neko reže i seče oruđem za operacije ili se trujem pilulama, isto mi dođe. Niti jedno spomenuto rešenje nije dobro, ali ono što je sada logičan zaključak je neka vrsta odmora - rekao je Novak.

Upravo je odmor pomogao njegovim ljutim rivalima Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu da se vrate i da ponovo dominiraju svetskim tenisom od početka sezone. I Boris Beker ističe da bi isto morali da urade Novak i Endi Mari.

>>> Nije mi bilo od pomoći što igram dan za danom: Đoković otvoreno govorio o povredi i kako planira da je se reši (VIDEO)

Da li bi Đoković mogao da propusti ostatak sezone? Sada mu bodovi nisu prioritet, jer bez adektvatne reakcije u ovom kritičnom momentu, mogao bi da ugrozi karijeru. Dužina pauze će zavisiti od toga da li je operacija neophodna ili će se nastaviti sa terapijama. U periodu US opena očekuje se i porođaj njegove supruge Jelene.

Foto: Tanjug/AP

Kada su u pitanju bodovi do kraja sezone, Novak ih brani ukupno 3.740.


- Masters Toronto (titula, 1.000 bodova)

- US open (finale, 1.200 bodova)

- Masters Šangaj (polufinale, 360 bodova)

- Masters Pariz (četvrtfinale, 180 bodova)

- Završni masters u Londonu (finale, ukupno: 1.000 bodova - tri pobede u grupi po 200 bodova + pobeda u polufinalu 400 bodova)


S obzirom da će Novak od ponedeljka imati 6,325 bodova, znači da bi, ukoliko ne odigra više nijedan meč do kraja 2017, sezonu završio sa oko 2.585 bodova. Poređenja radi, u tom rangu je trenutno Tomaš Berdih na 15. poiziciji (2.570), Pablo Karenjo Busta na 16. (2.350)...

Dakle, Đoković vrlo lako može da ispadne iz Top 10, pogotovo ove sezone kad malo šta može da se predvidi. Marija čeka okršaj sa povredom kuka, pa je realno da ćemo do kraja sezone gledati Rodžera Federera i Rafaela Nadala u bici za sam vrh, s obzirom da će zbog pauze koje su pravili prošle godine samo skupljati bodove.

Koliko je ranking tek sad nevažna stvar govori i to da je Federer na kraju prošle godine zauzimao 16. poziciju sa 2.130 bodova, a Nadal bio deveti sa 3.300 bodova.

Foto: AP/Tanjug

- Duža pauza je nešto što sam uzimao u obzir više puta u poslednje vreme. Zašto nisam to uradio? Kada sezona počne, znate i sami koliko dugo traje i koliko imamo turnira. Navikao sam ceo život da igram sve najveće turnire. Ne znam da li sam u profesionalnoj karijeri preskočio neki gren slem. To je nešto što je išlo protiv mojih principa, uverenja i pristupa profesionalnom tenisu. S druge strane, bio sam racionalan i kada bi mi neko od specijalista i ortopeda rekao da treba da odmorim i ostavim reket sa strane, to bih uradio. Ali, niko mi nije bio jasan po tom pitanju, a konsultovao sam se sa više domaćij i inostranih specijalista - objasnio je Novak.

Na kraju dana, najvažnije je sačuvati zdravlje i karijeru, tako da će Novak morati da odstupi od svog principa da bi se vratio onakav kakav je tenisu potreban.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA