Griša Dimitrov postao tenisko visočanstvo u Londonu

Bugarski as osvojio Završni Masters ATP Sezone 2017. u britanskoj prestonici, slavi ceo Balkan

  • 3

Nervoza i nestrpljenje su očekivano obeležili početak osmog odmeravanja snaga Dimitrova i Gofana – a njihovog prvog na najvećoj svetskoj teniskoj sceni. Prva dva izgubljena gema na svoj servis DImitrova, odnosno jedan Gofena, jasno su indikovala da je obojici važnost ovog meča “skratila noge i ruke”.

Iz ropca češćih grešaka se prvi izvukao Gofen, povevši sa 3:1 – da bi se ubrzo i Grigor konsolidovao, osvajanjem prvog gema na svoj servis – 3:2.

>>>> Seksi devojka bugarskog tenisera raširila noge pred njim na plaži, a on se zbunio! (FOTO)

Već tada, oba igrača su prikazivala zanimljiv tenis, pun promena pravaca udaraca, mešanja slajseva, spinova i ravnih paraleli, uz nekoliko atraktivnih izlazaka na mrežu – ali se i dalje grešilo.

Gofan se “istrže” i povećava prednost na 4:2, ali onda Dimitrov uspeva da zadrži servis, vrati brejk odličnom igrom u polju i kurtoazijom Gofenovih grešaka, i rezultatska ravnoteža se uspostavlja na 4:4, i zatim 5:5. Pri tom rezultatu, Grigor opet postaje trenutna žrtva napetosti, pravi dve uzastopne servis greške za ominozno vođstvo protivnika od 15:30, pa je primoran da virtuoznim pasing šotovima i asovima “spašava kožu”, što mu u tom trenutku polazi za rukom.

Foto: AP/Tanjug

Pelcer nervoze se automatski prenosi na Gofana, pa sada Dimitrov vodi 30:0 na servis protivnika, a uskoro mu se smeši i prva set lopta na 40:15. Ni panterske reakcije na riternu nisu dovoljne da bi Grigor kapitalizovao na ovoj prednosti, i Gofen se vraća na “đus”.

A onda – serija grešaka Gofen dva puta u četiri poena izbacuje lake voleje na mreži, Dimitrov uzvraća sa tri predugačka forhenda, Gofan se “zahvaljuje” duplom servis greškom i svojim aut-forhendom, i – kako to uvek biva – Dimitrov napokon “prelama” situaciju i koristi treću set loptu za prednost od 1:0 u setovima.

Gofan ne ponavlja “rezultatsko vaskrsnuće” kojim je obeležio početak drugog seta protiv Federera juče, i DImitrov brzo i ubedljivo nastavlja seriju od 3 dobijena gema – utemeljenu na svojim odličnim servisima ka aut liniji. Sličan recept primenjuje i Gofen, i uz malo više truda su opet na 1:1. Uz jedan djus i as, Dimitrov je opet jedan korak ispred sa 2:1 – uz odobravanje Dejvida Bekama i stotine njegovih glasnih obožavateljki u publici. Gofen se nije osvrtao previše na pojavu i preferencije engleskog idola, i ekspresno izjednačio na 2:2.

Foto: AP/Tanjug

Po sličnoj formuli iz svog prethodnog servis-gema, Dimitrov ponovo uspostavlja vođstvo od 3:2, i stavlja Gofana na iskušenje da tome parira – povevši 40:30 na servis protivnika. Sledi dugačka razmena udaraca sa osnovne linije, okončana milimetarski preciznom dijagonalom Gofana koju sudija u stolici Lajani nagrađuje preglasavanjem kolege sa linije vraća dah Davidu – i on uspeva da se zadrži nad ponorom, sa 3:3.

Propuštena šansa kao da je uznemirila Grigora, a “dala krila” Davidu – i on posle ubedljivih 40:15 i agresivne igre u terenu “otkida” servis-gem bugarinu i dovodi sebe u izglednu poziciju da uskoro poravna rezultat u setovima – 4:3 za belgijanca, a posle njegovog sledećeg servisa – i 5:3. Belgijanca tada naprosto “hoće sve” – pogađa dve fenomenalne pasing-diagonale, a Dimitrov mu uzvraća sa poenom posle duplog neca i neverovatnim forhend-volejima – za još uvek neizvesnih 5:4. Gofan otvara svoj gem “kidišući” na protivnika i mrežu, i odličnim smečem i parom neodbranjivih servisa stiže do najavljenog izjednačenja – 1:1 u setovima.

Foto: AP/Tanjug

Početak trećeg seta – i Gofan značajno bolji; dubokim loptama i preciznim paralelama tera Dimitrova na greške, ii ma 2 brejk lopte na 40:15. Dimitrov angažuje servis – i vraća se na djus. Gofan ponovo koristi oružje kojim je dotukao Federera, insajd-in forhend paralelu i opet ima brejk loptu, ali se Dimitrov ne da, bodren povicima “Možeš!” svojih sunarodnika iz publike.

Ali, može i Gofan, i to da poentira iz neverovatne forhend diagonali i paraleli, i na redu je druga brejk lopta, upropaštena ishitrenošću belglijanca pri lakoj bekhend paraleli. Griša primenjuje pritisak, agresivan je u razmeni, vraća vođstvo – samo da bi Gofan još jednom hirurškom diagonalom “recnuo” protivnika za naredni djus. Onda – pad Gofana – i Dimitrov ipak uspeva da ne započne odlučujući set sa zaostatkom – 1:0 za Dimitrova.

Gofan ponavlja dobre poteze – ali i greške iz prethodnog gema, i posle dramatične razmene sa osnovne linije, Dimitrov posle dugo vremena opet ima brejk-loptu – 30:40. Gofan “ne da gem”, servis na ivicu poprečne linije ga spašava, a zatim sa još dva vinera iz početnog udarca izjednačuje na 1:1. Obojica igrača su sada maksimalno rastrčani, “skidaju uglove” jedan drugome, ali je Dimitrov nešto više dominantan u razmenama, i odličnim servisom se nagrađuje sa vođstvom od 2:1.

Foto: AP/Tanjug

Taman kad se svima činilo da je naredni Gofanov gem njegov – pravi duplu servis grešku za djus, ali se vadi posle izlaska na mrežu i greške pri lakom riternu Dimitrova – i ipak stiže do 2:2. Sada je jasno da će meć biti odlučen u trenutku kada neko od igrača napravi dve greške u nizu na svoj servis. U narednom gemu je Dimitrov “imun” na to – i uz odličnu kombinaciju jakih servisa i agresivnosti u razmenama ide dalje sa prednošću od 3:2.

Onda, Gofan odlučuje da proba nešto da promeni, i osvaja poen efikasnim izlaskom na mrežu. U tom trenutku, primitivni navijać uznemirava Gofana na servisu – ponovivši situaciju iz njihovog meča u Sofiji u februaru ove godine; belgijanac pravi duplu grešku, a Dimitrov uskoro stiže do još jedne brejk lopte. Gofan rizikuje, i pravda je zadovoljena – Dimitrov izbacuje loptu u aut, zatim paralelu i u mrežu – ali mu se Gofan revanšira potpuno nepotrebnim autom.

Opet par ubačenih lopti u mrežu sa obe strane posle izazovnih razmena, i Dimitrov tera Gofana na gorespomenutu drugu grešku u nizu na svoj servis – brejk, Dimitrov vodi 4:2. Dimitrov oseća važnost momenta, iz malog mozga mu se u endorfin pretače važnost njegovih sedam dosadašnjih pobeda nad Gofanom, i ubedljivom igrom stiže na korak do pobede – velikih 5:2 na semaforu za bugarskog asa.

Foto: AP/Tanjug

Čini se da više ništa ne može da zaustavi Grigora ka pobedi – prvo uzima poen u sjajnoj razmeni voleja na mreži, a onda u seriji novih bravura na mreži - lobom, smečom i pasing-šotom dolazi do tri lopte za osvajanje šampionata. Gofan to neće tako lako dozvoliti – prvo spašava sve tri, na oduševljenje pravdoljubive publike – a onda preokreće gem u svoju korist i diže O2 Arenu na noge, prebacivši tas odgovornosti na Dimitrova. Grigor servira za pobedu – i uzima prvi od poslednjih poena koji će se igrati u Londonu 2017 godine posle ishitrene greške Gofena.

Istom merom mu uzvraća za 15-oba. Ruka se vidno steže obojici igrača, i Gofan promašuje njegov emblematični insajd-in za prednost Dimitrova od 30-15. Sjajan servis bugarina, i nova lopta za meč i šampionat stiže – 40:15. Gofan je opet agresivan, ublažava stanje na 40:30, ali je Grigor ipak u ovoj godini stasao u igrača šampionskog formata, tera Gofena na grešku – i naglavačke skače u plavetnilo terena na kome je od večeras branilac jedne od najvažnijih titula u karijeri teniskog profesionalca!

Naravno, trofej Završnog Mastersa u Londonu je velika nagrada za fenomenalan trud koji su on i njegov tim uložili u proteklih godinu dana, i time dokazali da se region Balkana sa punim pravom može smatrati za jedan od najuticajnijih centara svetskog tenisa – koji će i dalje predstavljati virtuoze, asove i teniske šampione poput Griše, Noleta, Cvete, Ane, Jelene, Magdalene, Bobe, Gorana, Marina, Zikija, Prpe, Mirjane, Damira, Mata, Janka, Ivana, Viktora, Filipa, Borne, Ducija, Lasla, Anje, Danke, Miodraga, Olge…

Aplodismenti, Griša šampion !!

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Londona, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    19. novembar 2017 | 23:12

    Bravo Gligore! Čestitke od ♥

  • Belasica

    19. novembar 2017 | 23:02

    Ma ja sam znala da će Glišo osvojiti 🏆svaka čast! 👍

  • Šarac . M

    19. novembar 2017 | 23:18

    Ti apsolutno ništa neznaš nije Glišo nego Grišo . Čestitke za Dimitrova !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA