≫ 

Troicki za Telegraf posle uspeha u Sidneju: Igrali smo na 47.5 stepeni u hladu, ovo nisam doživeo!

Kako je krenulo – dobro je završilo!

  • 2

Posle neočekivanih eliminacija u prvom kolu turnira za singlove u Dohi i Sidneju, Viktor Troicki iz glavnog grada australijske savezne države Novi Južni Vels nosi kući kristalni pehar za osvajače drugog mesta turnira Sidnej Internešenel u dublu – njegov treći u poslednje četiri godine!

Prvi put u paru sa mladim Janom Lenartom Štrufom – srpsko-nemački dubl je u gorčini poraza ostavio mnoge trofejne asove ovog formata do današnjeg finala – Fonjinija i Rama, domaćine Tompsona i Bolta (protivnika u prvom kolu predstojećeg Australijen Opena), velike šampione Rožea i Tekaua, ali se magija danas ipak nije ponovila, bilo je 6:3, 6:4 za Kubota i Mela.

Pretrpevši brejk već na prvi Štrufov servis, “naš” par je imao zapravo samo jednu pravu šansu da se vrati u prvi set (pri rezultatu 4:2), ali su prvi nosioci turnira u Sidneju i najbolji aktuelni svetski dubl-tim Kubot (Poljska) i Melo (Brazil) dobrim servisima i rutinskom igrom na mreži i u terenu okončali taj deo meča sa 6:3. Šteta, jer je Viktor, uprkos još jednom pakleno toplom danu u olimpijskom Sidneju, od početka pokazao da mu se itekako igra i nadmeće.

Foto: Tanjug/Ap

Uvodni deo drugog seta je dao dosta nade za optimizam navijačima manje favorizovane strane, Viktor i Jan-Lenart dosta lako osvajaju svoje servise, a ozbiljno ugrožavaju Kubota, koji zamalo izbegava brejk. Ipak, iskusni asovi osećaju da je danas nemac znatno slabija karika u protivničkom tandemu, a njegov servis prava meta. Na 3:3 prave brejk, ubrzo serviraju za meč na 5:4, i posle pravog triler-poena uz desetak rafalnih voleja na mreži sa obe strane, sa Viktorom i Lukašem u glavnim ulogama – osvajaju gem za još jednu titulu u njihovom bogatoj riznici trofeja u dublu.

U ekskluzivnoj izjavi za Telegraf, prvoj koji je neki naš igrač dao srpskim medijima na Australijen Open turneji ove godine, Viktor je naglasio ono što statistika iz poslednjih nekoliko godina jasno izražava, da nastupi u Sidneju njemu itekako odgovaraju (singl trofej 2015, polufinale 2016 i današnje drugo mesto u dublu).

- Krivo mi je što ovoga puta u singlu nisam napravio bolji rezultat. Došao sam sa prethodnog turnira u Dohi dosta kasno, i nisam mogao da se tako brzo prilagodim ovdašnjim uslovima. Doduše, ono što sam doživeo u prvom kolu, da igram meč na 47.5 stepeni celzijusa u hladu, što predstavlja najtopliji dan izmeren u poslednjih 80 godina u Sidneju, bez presedana je u mojoj karijeri.

- I pored toga sam izgubio sa 7:5 u trećem setu, protiv veoma neugodnog protivnika (Dolgopolov), nisam imao sreće. Ipak, dosta brzo posle toga sam se privikao na ovdašnje okolnosti, odigrali smo nekoliko odličnih mečeva do danas, i relativno zadovoljan idem u Melburn da bih obavio poslednje treninge pred početak Australijen Opena - trezveno rezimira svoj nastup u Sidneju ove godine Troicki.

U komentaru na svoj žreb u konkurenciji singla u prvom Grend Slemu sezone, Viktor kaže:

- Da, igrao sam protiv Bolta ovde u dublu – i moj utisak je da je on bolji igrač u tom formatu nego što je u singlu, što je pokazao i visokim plasmanom pre godinu dana u Melburnu. Pre nekoliko godina, kada sam se pripremao za Australijen Open upravo ovde u Sidneju, trener Džek Rider mi je organizovao nekoliko treninga sa njim; ono što je kod njega potencijalno najopasnije je to da je levoruk, ali mislim da će rezultat tog meča biti dosta izvestan – ako budem igrao i nametnuo svoju igru.”

Na opasku da bi ga onda – po svemu sudeći – u narednom kolu čekala najveća nada australijskog tenisa i jedan od najperspektivnijih asova dolazeće generacije – Nik Kirijos, Viktor se suzdržao od predviđanja i komentara.

- Činjenica je da su danas svi igrači u prvih 30 na rang listi izuzetno kvalitetni – i da ishod njihovih međusobnih mečeva nikako ne može da se predvidi. Naravno, teže je kada niste nosilac – što je situacija sa mnom ove godine – ali je, baš zbog toga, žreb mogao da bude i još teži. Ipak, ko god da je favorit, neće doći do pobede bez velikog truda i borbe – i to čeka i mene i moje buduće protivnike.

Na prisustvo velikog broja naših igrača u ovogodišnjem glavnom žrebu Australijen Opena – Viktor sa žaljenjem konstatuje odsustvo Janka Tipsarevića i ove godine.

- Krivo mi je što Janko neće biti tu, i nadam se da će se njegov planirani povratak u martu ostvariti bez daljeg odlaganja. Istovremeno, veoma mi je drago što je ove godine spisak naših igrača u muškom singlu veći nego do sada – i žalim što još nekoliko naših igrača nije uspelo da iskoristi šansu koju su stvorili dobrim igrama u kvalifikacijama da preskoče i poslednju prepreku do glavnog žreba. Ovakvo stanje svakako raduje, i ukazuje na to da je i u našem tenisu na delu uspešna smena generacija - sa osmehom završava pregled zbivanja pred turnir u Melburnu i kretanja na našoj teniskoj sceni još uvek “sveži tata” i osvajač još jednog trofeja u Sidneju, Viktor Troicki.

Foto: Guliver/Lintao Zhang/Getty Images

Pod uslovom da mladi australijanac Bolt bude znatno manje uspešan u svom sportu nego njegov mnogo slavniji prezimenjak sa Jamajke – vredi se prisetiti toga da je “već viđeni” Viktorov protivnik u drugom kolu, domaći “loši dečko” Nik Kirijos lošom igrom i odnosom prema takmičenju strašno razočarao celokupnu svetsku tenisku javnost – još jednom potvrdivši da je najčešće svoj najveći protivnik. Kod nekih tenisera – sve ono što se desi u 12 meseci može da stvori izuzetnu razliku – ali je upravo neizvesnost da li to kod Kirijosa može da bude isključivo pozitivno – stanje zbog kojeg bi retko koji teniski ekspert mogao da se “opkladi” da će ovo biti Kirijosov momenat da zasija pred domaćom publikom.

To Viktor odlično zna – ali se, pre svega, uzda prvenstevno u svoje neosporne kvalitete – čiju “oštricu” su osetili brojni svojevremeno bolji i priznatiji igrači od super-nadarenog i hirovitog australijanca. Nadamo se da će mu se sve to i posrećiti – već od ponedeljka – na terenima nikad lepšeg kompleksa Melburn Parka.

Daljinac

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrač

    12. januar 2018 | 11:48

    47,5 stepeni u hladu' Pa nemojte sedeti u hladu.

  • Chitown

    15. januar 2018 | 00:00

    A inace drugom igracu je bilo 20 stepeni ...igraj tenis zemljace i ako izgubis krivi sebe ne temperaturu i uslove .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA