≫ 

Može li Čung do čuda protiv Federera i zašto je to gotovo nemoguće?

Prognoze pred drugo polufinale Australijan opena listom u korist slavnog Švajcarca, a ima li prostora za iznenađenje?

  • 18

Prvi susret Rodžera Federera i Hjeona Čunga do sada lako bi mogao da se ispostavi da bude i njihov najvažniji. S obzirom na trenutno stanje stvari, takođe nije nemoguće da ih ne bude i mnogo više, s obzirom na to da Federer ima 36 godina, ali je uspesima u poslednjih 12 meseci sjajni Švajcarac “pozitivno izneverio” očekivanja mnogih pratilaca ovog sporta i dokazao da bi mogao da se približi rekorderima po teniskoj dugovečnosti – Konorsu, Rouzvolu…

U svojoj karijeri, Federer je na Grend Slemovima gubio samo 4 puta od igrača koji su rangirani kao Čung (58), a takav uspeh Korejca bi značio da se prvi put od 2005. godine, niti jedan član “velike četvorke” (on, Rafa, Novak i Endi) ne bi našli u finalu Austrelijen Opena. Razlika u godinama između dvojice kandidata za plasman u Finale prvog Grend Slema sezone je impozantna – čak 14 godina i 284 dana, četvrta najveća u istoriji Open Ere.

Ono što bi moglo da brine Rodžera iz domena statistike je da je u svih dosadašnjih 4 mečeva, znatno mlađi igrač dobijao svog protivnika.

>>> TRI puta su pred Novakom Đokovićem, koji god da izabere biće jako težak! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug

Od početka ove sezone, Rodžer ima skor od 5 pobeda na Austrelijen Openu i još toliko na Hopman Kupu (bez poraza na oba takmičenja), dok je Čung učestvovao na dva bodovana turnira više, na kojima je poražen 2 puta (uz 8 pobeda). Zanimljivo je da Federerova statistika osvojenih mečeva na 5 setova i nije tako impresivna (29, dok je 20 izgubio), dok je Čungova isuviše skromna za poređenje (3 dobio, 2 izgubio), ali bi to moglo da znači da bi ulazak ovog meča u peti set nosio puno neizvesnosti u pogledu njegovog pobednika (ako ne i prednost za Čunga, zbog mladosti).

U slučaju da se Čung “odlepi” i povede sa 2-0 u setovima, pitanje je da li bi Federerova impresivna statistika od 10 dobijenih mečeva posle takvog početnog zaostatka ovoga puta mogla da se realizuje, iz svega što je Čung pokazao u dosadašnjim mečevima, naročito protiv Đokovića. Opet, uspešnost u taj-brejkovima između Federera i Čunga je neuporediva, a ako Rodžer bude uspeo da, uz pouzdani prvi servis, nađe formulu za agresivnu igru u polju kojom bi mogao da “probije” neverovatnog mladog defanzivca, taj-brejkovi bi mogli da predstavljaju bitnu prednost iskusnijeg igrača.

Foto: AP/Tanjug

Ulaskom u njegovo sedmo finale u Australiji, odnosno rekordno trideseto u Open Eri, Federer bi pretekao Đokovićevih rekordnih 6 finalnih nastupa ovde, ali bi se tek izjednačio sa njim i Rojem Emersonom po broju osvojenih titula (6) u slučaju konačnog trijumfa. Da Rodžeru odgovara igra u Melburn Parku svedoči i informacija da je Australijen Open za njega najbolji Grend Slem u pogledu broja dobijenih mečeva (92, uz 13 poraza).

Uprkos tome, čak 7 od 13 poraza koje je pretrpeo u polufinalima Grend Slemova – odigralo se upravo ovde (barem po jedan delo ostalih članova “Velike četvorke”).

Ono što bi trebalo da brine i Čunga i eventualno Čilića u finalu je da je Rodžer stigao do svog jedanaestog polufinala Grend Slema bez izgubljenog seta, pet puta do finala i dva puta do titule. Ipak, u slučaju da pobedi i Čunga i Čilića – Rodžer će i dalje ostati drugi na ATP listi, a i drugi najstariji igrač u polufinalima Grend Slem turnira u istoriji (posle Konorsa sa 39 godina na Ju Es Openu 1991).

Hjeon Čung bi, pobedom nad Federerom, postao prvi Korejac – a treći igrač iz azije (posle Li Na i Kei Nišikorija) koji je nastupio u finalu jednog Grend Slem takmičenja u istoriji tenisa. U njegovom stotom meču na ATP turneji, nastojaće da ostvari svoju 38.pobedu na njemu omiljenoj tvrdoj podlozi (uz 31 poraz). To bi ujedno značilo da će Korejac postati najniže rangirani igrač – posle Marata Safina 2004. godine (86) koji je nastupio u finalu Grend Slema, kao i prvi koji nije nosilac, posle Conge u 2008.

Foto: Tanjug/AP

Sa 21 godinom i 254 dana, Čung će biti najmlađi igrač koji je nastupio u Grend Slem finalu, posle Del Potra na Ju Es Openu 2009 (20 godina 355 dana), a tek drugi u istoriji, (posle Pita Samprasa 1990 godine) kome je to pošlo za rukom tek u 8 učešču na Grend Slem turnirima. Pobedom nad Federerom, Hjeon bi prvi put u karijeri zabeležio 4 vezane pobede protiv Top 20 igrača na istom turniru, koji je otpočeo svojom 50 pobedom na ATP turneji u karijeri.

Igrati protiv “žive legende” u svom prvom polufinalu u životu sigurno nije faktor koji bi Čung mogao da zanemari, ali to ne znači i da bi to automatski trebalo da ga sputa da pruži partiju života. Ako neko u to sumnja, neka još jednom pogleda snimak njegovog meča sa idolizovanim Novakom Đokovićem, i uživa u fenomenalnim vinerima i neverovatnoj defanzivi koje je mladi as prikazao tom prilikom.

VIDEO: Pogledajte šta je Đoković rekao o Čungu budućnosti svoje karijere

Sigurno je da je Rodžer “prionuo na skauting” i pomno analizirao taj meč sa svojim timom, u nastojanju da otkrije koje bi slabosti mlađeg rivala mogao da iskoristi da nametne svoj efikasan i agresivan stil igre. Osim tendencije da “padne” sredinom seta, ušavši u seriju neiznuđenih grešaka u razmenama sa osnovne linije, Čung ih protiv Novaka i Sandgrena nije imao previše.

Foto: AP/Tanjug

Servis mu je solidan, ali je njegov angažman sa osnovne linije, do meča sa Đokovićem, bio vodeći u smislu procenta realizovanih poena na ovom Austrelijen Openu (preko 60%). Zbog toga bi Federer morao da proba sve da izbegne uvlačenje u duže razmene sa te pozicije – što on ionako retko čini – i proba da dođe u situaciju da - kombinacijom preciznih servisa na aut ili “T” liniju, dubokih i snažnih forhend insajd-aut vinera (na Čungov bekhend), kratkih diagonala iz oba udarca i besprekorne realizacije voleja na mreži (koji bi sledili prethodne udarce) – što ranije u meču nametne svoju šampionsku igru, poremeti protivnikov ritam igre sa osnovne linije i natera ga na sve veći broj grešaka.

Foto: AP/Tanjug

Čung nema tako raznovrstan repertoar udaraca kao Federer, niti je, naravno, ni izbliza tako strateški “potkovan” kao njegov rekordno trofejni rival, ali je slično važilo i u meču protiv Đokovića, pa je taj meč dobio bez izgubljenog seta. Naravno, Federerov servis je “nuklearno oružje” u odnosu na ono sa čim se Čung uspešno nosio u meču protiv našeg igrača (čak imao i bolji procenat uspešnosti na riternu od Novaka), i predstavljaće mu veliki problem da počne poen na način na koji bi mu odgovaralo.

Čekanje servisa na prevelikoj razdaljini od terena znači da će Rodžer uleleti u taj prostor i “baciti vas u problem” kratkim diagonalama ili volejem. Čung će se natrčati a da mu to možda neće dati nikakav rezultat – ako ne bude našao način da ukroti Federerov servis i otpočne seriju razmena udaraca sa osnovne linije. Naravno, ni tada stvari nisu mnogo bolje, jer se Rodžer sjajno kreće, i za tili čas može da pređe u ofanzivu – u poslednje vreme najčešće svojim briljantnim novim bekhend topspin udarcem.

Šta bi onda mogla da bude Čungova šansa u ovom meču?

Foto: AP/Tanjug

Federer sigurno neće primeniti igru Đokovića ili Sandgrena, niti će potceniti bilo kog rivala u polufinalu Grend Slem turnira. Federer zna da je Čung opasan, i sve razloge za to. Ali, faktor godina ume da se “iskrade” ispod Rodžerovog teniskog oklopa, i dovede do serije grešaka u bitnim pasažima igre, koje mogu da rezultiraju u konačnom porazu. Meč koji Čung sigurno pomno analizira je onaj iz polufinala završnog Mastersa u Londonu 2017 između Federera i Gofana, u kome je cela teniska planeta bila sigurna da je Belgijanac “gotov” posle ubedljivo izgubljenog prvog seta, da bi se onda vratio u meč upornošću i odličnim pasing-šotovima, i otišao u finale protiv Dimitrova.

Budući da je pokazao da je u stanju da, ako je potpuno koncentrisan i motivisan, protivnikove izlete na mrežu kazni fenomenalnim potezima iz defanzive, i spomenutim pasing šotovima ili direktno poentira ili ga stavi na muke “van zone komfora” (takozvana “ničija zemlja” oko servis-linije, kada igrač izlazi na mrežu), Čung će i protiv Federera osvajati takve bitne poene po njegovo samopouzdanje i igračku ravnotežu.

Ali, da li će on uspeti da od toga napravi ozbiljnu i ugrožavajuću seriju, pre nego što se Federer prebaci na jedan od rezervnih planova za takav razvoj situacije – to je veliko pitanje. I, naravno, ono što je uvek moguće je da – Federer ne bude imao svoj dan, ili da ga Čungova izuzetna efikasnost iz defanzive, energija, trčanje i snaga toliko poremete da izgubi koncentraciju, i ponovi loš nastup kao protiv Đokovića u finalu 2016… Ali, Hjeon nije Novak iz 2016, i nema tu vrstu psihološke oštrice koja može tako duboko da povredi Rodžera...

Foto: Guliver/Paul Kane/Getty Images

Po brojnim procenama iz stručnih teniskih krugova, Čungu se ne daju velike šanse da može da nastavi svoj impresivni dosadašnji učinak i plasira se u finale Australijen Opena 2018 na štetu Rodžera Federera.

Švajcarac je u velikoj prednosti, i po karijernim pokazateljima, i po statistici, i po raznovrsnosti igre, a naravno, i po ostvarenim rezultatima u protekle 2 nedelje. Ako stvari krenu onako kako se očekuje, a Čung ne bude uspeo da uzme barem treći set, iznenađenja verovatno neće biti.

Ako bi to nekako i ostvario, Čung bi mogao da počne da veruje da su čuda u ovom meču moguća, ali da pritom ne izgori u toj nadi. Jer, znaće Rodžer kako da ukoči i obuzda nadirućeg pretendenta za najviši plasman u Melburnu, da ga poremeti i izbaci iz ritma. A ako, i pored svega toga, mladi Korejac nađe načina da poništi sve te izrazite prednosti svoj slavnog rivala, to ostvarenje neće biti ništa manje od – pravog teniskog herojstva! A to vredi, ulaska u tenisku istoriju i srca miliona onih koji potajno priželjkuju sve osim da ovaj meč krene izvesnim tokom…

Daljinac

(Specijalno za Telegraf iz Melburna, Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša@RSB

    26. januar 2018 | 10:40

    Ma pregazice ga FedEx kao staru paru bre! Njemu se ne moze dogoditi 'Slucaj Djokovic'! To je jedini najbolji i vecni sampion - Roger Federer! Svi su smesni za njega pa i nas Novak, bez obzira sto je bio prvi. Fed je tata tenisa!

  • Snezana

    26. januar 2018 | 09:38

    Jedan je Federer, najbolji teniser na svetu, gospodin čovek koji igra mozgom, nikad se ne žali na uslove. Ima četvoro dece i ženu koja ga podržava a ne visi po društvenim mrežama. Gospodin teniser osvaja Australiju ponovo, a vi slobodno navijajte za Čunga Lungu. Nema šanse protiv najboljeg! ☺️

  • Bore

    26. januar 2018 | 10:36

    Sad ce se videti koliko Novak zreo za penzijsko osiguranje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA