≫ 

Sa Vajdom sigurno do kraja sezone na šljaci, poznaje me u dušu! Novak otvorio dušu posle poraza u Monte Karlu (VIDEO)

Novak poslao poruku vedrine i optimizma iz Monte Karla, uprkos porazu i više neiskorišćenih šansi protiv petog nosioca Tima

  • 13

Pitanje koje već dugo muči ljubitelje tenisa i pogotovo do pretprošle godine neprikosnovenog Broja 1, “Kada će se Novak Đoković vratiti na pobedničke staze", postalo je ponovo aktuelno u momentu kada se malo ko nadao da će se desiti.

Jedini Masters ATP sezone na šljaci, koji je Đoković osvajao (samo) 2 puta (2013. i 2015.), ove godine se činio malo verovatan da bude scena za jednu od najduže očekivanih “kam-bek” priča svetskog tenisa, praćenu sve većom sumnjom da će se uopšte i odigrati.

Ekskluzivni intervju za Telegraf sa Novakom Đokovićem iz Monte Karla o povratku, Vajdi i mnogim detaljima saradnje ćete moći pročitati u petak 20. aprila!

Pored spomenutih trijumfa i dosadašnjih 9 plasmana u četvrtfinale ovog turnira, Masters u Monte Karlu 2017. je označio i (tada bolni i, za mnoge – razočaravajući) prekid saradnje i rastanak između Đokovića i njegovog originalnog šampionskog tima, predvođenog slovačkim stručnjakom Marijanom Vajdom.

Od tada je malo šta polazilo za rukom ili bivalo naklonjeno srpskom teniseru, pa se mnogim njegovim strastvenim navijačima učinilo da je spomenuti čin bio “uklet” po Novaka, uz brojne naširoko kritikovane i besplodne promene u minulom periodu.

Premotajmo vreme na godinu dana kasnije, i  ponovo uz Vajdu, Novak u Monte Karlu opet stvara “pozitivnu atmosferu”. Lakši trening u prvom meču na šljaci protiv Lajovića (uz začuđujućih 6:1, 6:0) i važna i nimalo lako izvojevana pobeda protiv (u poslednje vreme, a naročito na američkim “sunčanim Mastersima”) odličnog Hrvata Ćorića, dovela je Đokovića na prag velikog izazova u smislu povratka u pobednički rezultatski niz.

Usledio je meč protiv mladog asa koji mu je naneo jedan od najtežih poraza u hronologiji Novakovog posrtanja na ATP lestvici, Dominika Tima. Sećanja na bolno iskustvo sa prošlog Rolan Garosa, uvredljive TV montaže “Eurosporta” i sijaset veoma negativnih i deprimirajućih komentara globalnih teniskih stručnjaka, analitičara i “vidovnjaka” sigurno i dalje predstavljaju psihološki “svrab” našem asu, koji je on danas bio više nego željan da dobro “počeše”.

Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

Iako protiv Tima ima skor od 5-1, svima je bilo dobro poznato da je geometrija ovog meča daleko kompleksnija nego što je to ikada bio slučaj. Da je Tim “pun poštovanja” za Novaka, to nam je potvrđeno u direktnom razgovoru sa njim na Mubadala Teniskom šampionatu u Abu Dabiju u decembru, ali ga to ni na koji način ne bi omelo da i drugi put učini nešto što je do nedavno, samo potajno priželjkivao.

Ako su se prisutni na prepunim tribinama centralnog terena teniskog kompleksa “Monte Karlo Kantri Kluba” nadali da će uživati u sjajnom tenisu, ova želja im je uslišena, bukvalno, u veoma ograničenom smislu. Grešilo se u serijama iz svih udaraca, servisi su “padali” i na ispod 135 km/h, duple greške su se pravile u najgorim mogućim momentima, riterni su razočaravali; zapravo – pitanje pobednika se odlučivalo na osnovi toga čiji će “loš period” kraće trajati.

VIDEO - Šta je to REIKI, kojem se okrenuo Novak Đoković

Jedina prava neizvesnost je poticala iz tog činjeničnog stanja – jer su se oba takmičara bukvalno utrkivala u kurtoaziji “ko će koga vratiti u gem sopstvenom greškom”. Prednost od 40-15 na bilo čiji servis skoro da ništa nije značila, a pozitivnih serija kod oba igrača – bukvalno da nije bilo, u pravom smislu te reci. Bilo bi nepravedno ovde ne spomenuti i neke fenomenalne poene obojice igrača – naročito Novakove vinere iz bekhend-dijagonale, voleje na mreži ili Dominikove rezantne bekhend – paralele, ali su obojica igrača takođe načinila i najveći broj grešaka iz udaraca koji su ih proslavili širom teniskog sveta.

Iako je bilo jasno da Tim ima više snage, da je znatno bolje kondiciono pripremljen, i on je često imao problem da bude “na lopti”, što se svakako može pripisati i odsustvom takmičarskih mečeva tokom kraće pauze ove sezone. Sa druge strane, Novakovoj igri i dalje značajno nedostaje snaga, energija, eksplozivnost – i preveliki broj neiznuđenih grešaka i više propuštenih izglednih situacija da se poeni osvajaju su direktna posledica takvog stanja.

Sunce nad Monte Karlom je grejalo sa svojih 25 celzijusa, ali to ne bi trebalo da je toliko ometalo obojicu igrača, pogotovo što je i ovde i drugde na turneji umelo da biva mnogo toplije, i igrači bi trebali da se redovno pripremaju za nastupe u ovakvim uslovima.

Nekad tandem snova, Vajda i Beker Printskrin: Instagram/borisbeckerofficial

Ponadali smo se da bi Novak – posle “dobročiniteljske” serije Tima krajem i u taj-brejku drugog seta mogao da “prelomi” meč već početkom drugog, kada je u nekoliko situacija prikazao nivo igre i sposobnost pravljenja poena koji bili preuzeti iz “zlatnih vremena”. No, neiskorišćene šanse i inicijativa koja se tada ukazala su se vrlo brzo osvetili našem asu, i Tim pravi odlučujući brejk za ishod drugog seta,  verovatno i celog meča, pri rezultatu 2-2.

Novak u tom trenutku ima neprijatnu razmenu sa sudijom, kao posledica nervoze što – po svemu sudeći – neće uspeti da reši meč u svoju korist u dva seta. Iznuren posle napornog meča protiv Ćorića, često uzimajući i preko dozvoljenog vremena za servis da bi se oporavio za naredni poen – Đoković je već tada emitovao jasne signale da – ako ne bude uspeo da se vrati i uzme drugi set – biti potrebno da se odigra malo čudo da pobeda ne pripadne njegovom protivniku.

Foto: AP/Tanjug

Stoga se i, na neki teniski način, povukao na “rezervne položaje”, i posle gubitka seta sa ubedljivih 6-2, probao da “konsoliduje redove” i uradi ono što je malo koji bolji poznavalac tenisa verovao da tada može da se desi.

Početak trećeg seta nije doneo skoro ništa novo – i tako je bilo sve do kraja ovog dvoipočasovnog meča – čiji će akteri i “zarobljena” publika sigurno želeti da ga arhiviraju među manje omiljene . Novak nekoliko puta ima značajniju prednost u gemovima (0-30, 40-15) ali je ili ispušta – ili sa teškom mukom pretvara u gem. Ipak, svaka duža razmena po Novaka ima sve teže posledice, i upravo pri rezultatu 3-3 čini četiri neiznuđene greške u nizu i omogućava Timu da zabeleži najvažniji brejk u meču. A onda kumulativni umor dolazi “po svoje”, i Novak ne nalazi načine da povrati koncentraciju posle dužih razmena, preokrene tok meča u retkim oportunim trenucima i izbegne konačni poraz.

Dominik Tim, teniser koji danas kreira vrh Foto: AP/Tanjug

Istini za volju, Novak je u Monte Karlu izgledao neuporedivo bolje nego na nedavnoj američkoj turneji i u Melburnu – i sigurno je da se tome može pripisati ponovno prisustvo vernog Vajde u ulozi šefa stručnog štaba. Peti nosilac Monte Karla - Dominik Tim - nije poželjni protivnik nikome na turneji, a pogotovo ne igraču u tako kompleksnoj situaciji po mnogim osnovama – kao što je Novak.

Pobeda nad Ćorićem bi bila za pohvalu i za “starog” Đokovića, a činjenica da se posle nje na momente nalazio u prilici da, uz kapital prvog osvojenog seta - prelomi meč protiv još referentnijeg protivnika iz Austrije – svakako treba da ohrabruje.

Da li je Novak i dalje pod psihološkim opterećenjem zbog povrede ruke, promena u organizaciji i sistemu rada svog tima, kritikama i sumnjom koje prate njegovu karijeru i privatni život u javnosti skoro dve cele godine – i hoce li Marijan Vajda uspeti da mu dovoljno pomogne da otrese “zle čini” i nastavi da predano i beskompromisno radi na sebi i svojoj igri kako bi to dalo značajnije rezultate u sve težoj i složenijoj konkurenciji na ATP turneji – pitanja su koja se, sada, tiču ponajviše Đokovića i njegovih najvernijih poklonika.

Borna Ćorić, momak koji je u prošlom kolu namučio Novaka Foto: AP/Tanjug

Jer, “zaslužujući” porazima u minulom periodu, prizorima fizičke nemoči i razočarenja na terenu, nejasnim stanjem i problemima po pitanju formatiranja njegovog radnog tima i programa– Novak više nije u epicentru interesovanja pratioca turnira na kojima nastupa. To je, za njega, možda i dobro – jer ga donekle može rasteretiti uvek neprijatnog pritiska očekivanja javnosti, i omogućiti mu da se usresredi na nove i više kratkoročne ciljeve na ovom trnovitom putu ka željenom mestu u svetskom tenisu.

- Iz Monte Karla nosim puno pozitivnih utisaka o svojoj igri i stanju - napominje Đoković u svom obraćanju medijima.

-- Došao sam bez bilo kakvih očekivanja, a odigrao tri dobra meča – i zamalo barem još jedan. Imao sam svoje šanse danas u više faza meča – naročito početkom drugog i sredinom trećeg seta – ali to nije lako sprovesti protiv jednog od najboljih igrača na svetu. Drago mi je da čujem njegovu izjavu da očekuje da se veoma brzo vratim u sam vrh, što odgovara i mojim željama i nastojanjima - napominje Đoković.

Foto: AP/Tanjug

- Imam prijatan utisak da napredujem bukvalno svakog dana, a važno je i da – ne osećam nikakav bol u predelu lakta. Ono što me očekuje je ozbiljan rad, a uz to – puno strpljenja i verovanja u sebe. Veoma sam srećan što je Marjan ponovo uz mene; poznaje me “u dušu”, i sa tom prednošću lako pripremamo radni program i zadatke, što mi je veoma poželjna okolnost - sa radošću komentariše povratak njegovog “teniskog oca” Vajde.

- Marjan i ja smo dogovorili da ćemo raditi sigurno do kraja sezone na šljaci, i trenutni ciljevi su nam postavljeni u odnosu na to. Oko svega što će slediti – dogovaraćemo se naknadno - iznosi ovu važnu informaciju sa velikim osmehom na licu Đoković.

Foto: Guliver/Mark Kolbe/Getty Images

- Osećam veliku “glad” za turnirima, igranjem ovakvih mečeva – jer mi upravo to nedostaje da bih mogao da bolje “osetim” šta je sve potrebno da bih svoju igru vratio na željeni nivo. U tom smislu, Marjan i ja smo se dogovorili da sigurno igram jedan od dva ponuđena turnira sledeće nedelje (ATP Budimpešta serije 250 ili Barselona serije 500), da bih imao što više mečeva “u nogama” pred Rolan Garos, za koji tempiramo najbolju formu.

Iako bi bilo teško oceniti Novakov pretpostavljeni povratak kao uspešan bez toga da u neposrednom periodu ove sezone ostvari barem jedno polufinale turnira ili četvrtfinale Grend Slema - dobro raspoloženje i optimističan stav koji je na njemu više nego primetan podržava verovanje da je Novak došao do zaključaka koji bi ga – kroz opsežan rad sa “dobrim duhom” Marjanom Vajdom – ponovo doveli u inspirativni ambijent u kome se Novak navikao da igra, stvara i živi – skoro celu deceniju.

Ekskluzivni intervju za Telegraf sa Novakom Đokovićem iz Monte Karla - i još zanimljivih izjava ćete moći pročitati u petak 20. aprila!

Daljinac

(Od specijalnog izveštača iz Monte Karla, Vuka Brajovića)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    19. april 2018 | 22:06

    Znanje imas,tehniku imas,iskustvo imas,trofeje imas,sve osim snage imas.Vrati se dok mozes,eliminisi modu iz sporta i budi gladijator kakav si bio,kurcevit,zilav,besan i jak!To je bila tvoja formula,srpski inat i zelja za pobedom!Glavu gore i napred!

  • Lols

    19. april 2018 | 21:23

    Meso i Vajda i eto tebe na vrhu,ajmooo Nole majstore

  • Mirjana

    19. april 2018 | 20:19

    Nole samo napred svakim novim turnirom bićeš jači i bolji.I ti si samo čovek.Veruj u sebe jer ti mozes biti a,to i jesi AS

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA