≫ 

Šta dalje? Novakov poraz ne otvara nove teme ali, šta se dešava sa postojećima?

Nažalost, nismo videli pravi pomak

  • 16

Poraz protiv Kajla Edmunda u drugom kolu drugog Mastersa aktuelne sezone na šljaci nije predstavio nove teme niti novo poglavlje u sagi o povratku Novaka Đokovića na željeni takmičarski nivo i poziciju da ponovo postiže rezultate na koje je godinama navikavao svoje poklonike u Srbiji i širom sveta. Razumevanje, strpljenje ili razočarenje? Ostaju tri glavna aspekta odnosa publike sa Novakom i posle ovog turnira. Ali, po svemu sudeći bez previše uticaja na, barem kratkoročne, odluke i poteze našeg tenisera.

>>>Đoković posle novog teškog poraza odgovorio kada planira da završi karijeru!

Za mnoge koji su pomno pratili prvi set i Novakov “govor tela”, nagoveštaj da će on pripasti Edmundu bio je i  više nego verovatan. Dozvolivši dva brejka u veoma kratkom vremenskom periodu, i to u početnoj fazi prvog seta, značilo je da Novak nije na odgovarajućem nivou stabilnosti i ukazivalo na to da mu nedostaje svežine, energije, daha i snage da bi dominirao u razmenama i vodio tok gema i seta u svoju korist.

Topao dan u Madridu podcrtao je njegove hronične probleme sa nastupima u tim vremenskim uslovima, što još više biva primetno i štetno kada je energetska “baza” vidno istanjena.

Novak Đoković u pauzi između setova protiv Edmunda; Foto: AP/Tanjug

Te predispozicije vrlo brzo dovode do remećenja željenog ritma i plana igre, prouzrokuju kašnjenje u svim segmentima kretanja i postavljanja igrača za udarac, i rezultiraju u greškama i improvizacijama u odigravanju poena. Drugim rečima, igrač se oseća “kao stranac” na terenu, i nemoćan je da se odupre protivniku. Shodno tome, više i bolje od tri osvojena gema u prvom setu se i nije moglo.

Obrt u drugom setu koji je doveo do izjednačenja mogao je trenutno da predstavlja pozitivno iznenađenje u rezultatskom smislu, donekle potpomognuto začuđujućim padom koncentracije i kontinuiteta kod Britanca, koji se može objasniti i nizom njegovih nešto slabijih nastupa u ovom periodu sezone. Kajl je Novaku pokazao “veliki poklon” i očistio mu put do njega, a to je nešto što bi u slučaju da se radi o Đokoviću pre 2016. godine sigurno bilo “fatalno” za darežljivog protivnika. Podstaknut ovakvim razvojem događaja, Đoković uspostavlja ritam, sekvence igre podsećaju na veoma obećavajući nastup protiv Nišikorija, i rezultatska ravnoteža je ostvarena, 6:2 za Novaka. Ali, ono što kod “ovakvog” Đokovića nije predvidivo je, da li će imati snage da, čak i ovakav lak i lep, poklon “iznese iz radnje i ponese kući”, što, nažalost, dalji tok ovog meča i potvrđuje.

Raspoloženi Kajl Edmund nije dozvolio Novaku da prođe u nastavak turnira u Madridu; Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Pobediti Nišikorija u dva seta je “poznata teritorija” za Đokovića, skoro i shema, čemu u prilog ide i skor od 11-0 u direktnim mečevima. Iako je odigrao sjajno u Monte Karlu, “povratnik” Kei deli istu muku sa Novakom, nedostatak konsistentnosti, stabilnosti i pobedničke rutine, što je usko povezano sa nedostatkom energije i koncentracije u važnim trenucima i delovima meča ili njenim nerezonskim trošenjem.

Odigrati meč koji je, na neki način, već “odigran” u glavama njegovih aktera (Nišikori) je potpuno drugačija stvar i odvija se u drugačijim okolnostima nego meč protiv mladog igrača koji ima posebne motive za dokazivanje, neiscrpnu energiju da se u njemu bori i vrati posle grešaka i, zbog svega toga, i određenu naklonost publike. Uprkos tome što bi dobitak drugog seta mogao da predstavlja zamajac za nastavak Novakove efikasne igre i određenu psihološku prednost, to bi bilo potpuno beznačajno ako on ne bi bio u stanju da konvertuje te bitne pozitivne aspekte u rani brejk u trećem setu, barem do “karmičkog” sedmog gema.

 

Nažalost, ovoga puta je Edmund bio taj koji je imao snage i volje da kreira takav pozitivan niz, povrati nadmoćni stav na terenu i poprilično rutinerski za igrača njegovog ranga i referenci privede meč kraju u svoju korist. Nebitno je da li je, na taj način, Edmund realizovao u potpunosti “plan meča” po kome je bilo ključno dobiti prvi set, sačuvati snagu u drugom setu i onda iskoristiti očekivan Novakov energetski pad zarad ostvarenja konačne pobede. Ono što je problem je to što Novak nema “goriva” koje bi, u trenucima takvih izazova i razvoja zbivanja na terenu, ubacio u svoj “motor” i odvezao se kući, pevajući. Umesto pesme, slušamo objašnjenja na konferencijama za medije, skoro tipizirana, a za neke, bolno rezignirajuća.

“Nole – I love his game!” bio je slogan koji je krasio majice ponosnih vlasnika tog artikla iz Đokovićevog “fen-šopa” tokom zlatnih godina. Da Novak ima osećaj za igru, to se jasno moglo prepoznati u mečevima protiv Lajovića, Ćorića i Nišikorija. Da je Novak daleko od svoje igre, bilo je sasvim “čitko” protiv Tima, Kližana i danas, protiv Edmunda. Glavni faktor koji ova dva polarizovana opisa stanja njegovih nastupa može da približi u pozitivan rezultatski niz, bilo da se radi o vodećim igračima ili onima koji su manje trofejni, je fizička pripremljenost i energija.

 

Đokoviću je potrebno da raspolaže sa oba da bi mogao da uđe u niz pobeda na jednom turniru, za početak, bez obzira na to da li su one ostvarene protiv asova (što je prizivao u Monte Karlu) ili igrača nižeg ranga jer je danas potrebno biti na vrhunskom nivou da bi se, i pojedinačno i u nizu, ovakvi igrači pobeđivali. U tom smislu, pobede u prvim kolima turnira bi trebalo da što pre postanu dobar uvod u nove izazove, za koje treba imati snage u svim izazovnim momentima koji se budu dešavali.

Novakova igra, veoma zahtevna i ni približno tečna kao, na primer, Federerova, se bazirala na kombinaciji impresivnog voljnog momenta, fizičkom zdravlju i pripremljenosti, što mu je omogućavalo da nametne plan i tok igre, i, pre svega, izuzetnu defanzivu i riterne, kojima bi remetio samopouzdanje i energetsku ravnotežu protivnicima. Bez tih osnovnih atributa i prednosti, opravdano je strahovati da će se porazi poput ovog protiv Edmunda, isuviše često ponavljati da bi čak i Novak “uživao” u njegovom sportu, u takmičarskom formatu.

Iza Đokovića je novi težak poraz; Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Vratiti snagu, energiju i, izvedeno iz toga, takmičarsku volju  je zadatak bez premca za ostvarenje teniske misije Novaka Đokovića, i to je jedina istina kojom bi on i njegov verni tim trebao da se vodi u narednim mesecima. Bez puno nebitne priče, romansiranih izjava, razjašnjenja i objašnjenja, već kvalitetnog i mukotrpnog rada, građenja energetske osnove, fizičke snage i pobedničkog stave i vizije.

Prosto, ali vraški teško za ostvariti. U tome je izazov, i to je stvarnost u kojoj Novak Đoković sada treba da živi i radi, ako je povratak na šampionske staze, pravi cilj!

U suprotnom, novi i poslednji slogani na spomenutim majcama Novakovih obožavatelja će glasiti :”Novak, I MISS his game!” A, onda, sve ovo biva nevažno, barem na način koji je bio bitan i Novaku, i njegovom timu, i njegovoj publici.

VIDEO: Kako je Novak izgubio u Madridu

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Penzioner

    9. maj 2018 | 20:52

    Nole idi u penziju! Imaš milione posveti ase porodici! Bavi se kasnije treniranjem mladih... Još pre 2-3 godine kad si krenuo da toneš, savet je bio isti i niz negativnih komentara zbog saveta koji ponavljam.

  • Ljuba

    9. maj 2018 | 20:54

    Ma ugasio je, nema tu vise tenisa energije, snage, sve je to vise ajd da probam, da vidim kako. Sve je to imitiranje tenisa ...

  • Vladan

    10. maj 2018 | 08:15

    pa dok je jeo meso osvajao je sve zivo na travkama ne moze da se uzimaju turniri skoro sam ga video sama kost i koza on je super sportista i hvala mu na svim divnim trenucima sto nam je doneo poslednjih godina ali sa ovom ishranom tesko neato moze..mislim da je ovo kraj velikog Noleta ovakvi mecevi mogu samo da mu ukaljaju sjajnu karijeru ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA