Više nemam osećaj da mi tenis duguje nešto, a ni ja njemu: Đoković iskreno za javnost posle pobede na Rolan Garosu!

Iako je ambijent nastupa na Rolan Garosu Novaku izuzetno dobro poznat, narasla očekivanja posle odličnog meča u Rimu sa Nadalom i silna želja da se uspostavi niz uspeha koji bi ponovo stvorio taj tako željeni “temelj” Novakovog pobedničkog stava, – sigurno je doveo do izvesne doze treme

  • 3

“Šta je bilo – bilo je, samo pobeda ostaje!” Ovako bi se mogla izraziti ocena uspešno otvorenog Rolan Garosa 2018 od strane Novaka Đokovića, saopštena bez previše opisnih pasaža u izlaganju našeg tenisera. Bilo da je u pitanju određena promena u tonu i sadržaju obraćanja medijima našeg asa ove godine u Parizu – ili jednostavno umor i nedostatak inspiracije da se sa više elemenata prodiskutuje dvočasovni meč i pobeda protiv brazilca Dutra.

>>> Tri punjene vešalice, kobasica i teletina pa onda na teren: Đoković se zezao sa komentarima na svoju ishranu

Silve, rezime meča i pobede u tri seta bili su dosta – rezervisani.

- Da, nisam se baš osećao sjajno na terenu, a igra mi je bila taman dovoljna – za pobedu…” kratko je prokomentarisao delove meča u kojima je opet stizao ranu prednost i brejkove protivnika, a pritom ostavljao utisak fizičke iznurenosti i frustracije zbog neiskorišćenih šansi protiv neugodnog i borbenog specijaliste za šljaku iz Južne Amerike. “Najvažnije je da uopšte ne osećam bol u laktu, niti da mislim o njemu. To je ono što je imperativ za moju dobru igru, koja polako dolazi na svoje mesto posle dugog perioda problema i izazova - podcrtava prioritete Đoković.

Vajda i Fil Griš su “porodica”, uvek bili i biće mnogo više od stručnog tima – ali, po svemu sudeći – nije baš jasno koliko će se ovaj drugi talas saradnje nastaviti. Iako je ovim i drugim biranim rečima Novak opisao odnos i saradnju sa slovakom i austrijancem, izjava da je trenutna saradnja dogovorena da traje “do kraja Rolan Garosa” sigurno ne može da zvuči ospokojavajuće za njegove i njihove obožavatelje.

Foto: Tanjug/AP

- Moj odnos prema tenisu je baziran na ljubavi i strasti. Toliko puno sam dobio od ovog sporta, i sada više nemam osećaj da mi tenis duguje nešto, niti ja njemu. Povratak posle povrede je uvek složen proces, a u mom slučaju je bio dodatno iskomplikovan povratkom bolova pred početak aktuelne sezone..

- Rešenja kojima sam pribegao u Australiji i tokom prvog dela sezone bila su iznuđena, privremena. Često sam mislio o tome koliko je bilo teško Del Potru kome se situacija sa povredama ponavljala u karijeri. Danas je on ponovo u samom teniskom vrhu, i dok god budem verovao u sebe na terenu osećanje koje mi se vraća iz meča u meč  znaću da je to ostvarljivo!” napominje Đoković, uz napomenu da mu je niz pobeda u Rimu itekako puno značio u ovom smislu.

Iako je ambijent nastupa na Rolan Garosu Novaku izuzetno dobro poznat, narasla očekivanja posle odličnog meča u Rimu sa Nadalom i silna želja da se uspostavi niz uspeha koji bi ponovo stvorio taj tako željeni “temelj” Novakovog pobedničkog stave – sigurno je doveo do izvesne doze treme, koja ga je dodatno opteretila i oduzimala mu energiju u određenim delovima meča.

Foto: Tanjug/AP

Grimase umora, zadihanost i nezadovoljstvo su bile viđene isuviše često na Novakovom licu u ovom meču, i podsećaju na to da su upravo one bile mnogo češće “na repertoaru” poslednjih meseci nego pozitivni “govor tela” viđen protiv Nadala u Rimu. Balast previše čestih nedavnih ispadanja sa turnra u prvom kolu sigurno “podriva” i dalje krhku psihološku “bazu” najboljeg srpskog tenisera, i očekivanje je da bi niz od barem tri pobede mogao da ga “odomaći” u ulozi pobednika i kandidata za viši plasman.

Već sledeći protivnik – “autor” velikog iznenađenja u pobedi protiv (vremešnog) umerenog favorita Davida Ferera – španac Haime Munar će sigurno “izginuti” na terenu u njihovom prvom međusobnom meču, što bi – čak i u slučaju pobede – moglo da ima “odloženo” negativno dejstvo na Novaka u smislu koji mu je sada trenutno najviše problematičan – fizičkoj pripremljenosti.

Ako Novak dozvoli da bude iznenađen, pretrčan i manje koncentrisan u karakterističnim dužim razmenama na šljaci od španca, eto još momentalnih problema po njega. Napraviti “plan igre” za (pre svega) brzu i ubedljivu pobedu, verovanje u njega i izvođenje u što većoj meri bi pravu vrednost tako izvojevane pobede ispoljilo u očekivanom meču trećeg kola protiv izvrsnog Roberta Bautiste Aguta, izuzetno važnog “prolaznog” testa Novakovih sposobnosti u ovom trenutku u žrebu.

Foto: Tanjug/AP

Na Grend Slemovima više nema bezopasnih protivnika (sa izuzetkom onih koje “pojedu” trema, umor ili povrede), a izazov igranja dva uzastopna meča protiv “majstora za šljaku” iz Španije bi (u slučaju pobeda) Novaku mogao mnogo više da znači nego ono što mu je doneo današnji meč protiv Dutra Silve – “samo” rezultatsko ostvarenje. Sve dok se na Novakovom licu bude ponavljao “iznureni” izraz, ni jedan njegov poklonik sigurno neće biti miran do kraja tog meča – kao i nadalje.

Sa druge strane, poklonici Dušana Lajovića, igrača koji je po nivou tenisa koji pruža u poslednje vreme na “sedmom nebu” mogu biti izuzetno obradovani najubedljivijim startom na jednom Grend Slem turniru. Sjajni španski trener Hoze Perlas i predani rad našeg asa su doprineli tome da se stabilnost, istrajnost i usresređenost na realizaciju u najvažnijim trenucima meča sada redovno nalazi na Dušanovom repertoaru, što ocrtavaju i rezultati.

Ako je Duci svojom igrom uspeo da nedavno ozbiljno zapreti Timu, onda bi to značilo da definitivno nije bez šansi da Aleksandra Zvereva uznemiri i destabilizuje. To bi, sa izuzetkom ranije eliminacije Nadala, sigurno bilo iznenađenje ovog dela sezone – pa nam preostaje da Lajoviću (na sve načine) šaljemo pozitivne misli i energiju pred meč sa ubedljivo najboljim mladim asom tenisa danas.

Foto: TSS

Žreb trećeg takmičarskog dana na teren izvodi selekciju visokih i visokorangiranih igrača, Čilića, Andersona, Del Potra, Iznera, Šapovalova, Berdiha i velikog servera Edmunda – u mečevima u kojima su izraziti favoriti.

Rafa će morati da podigne nivo igre ako je cilj da što pre završi meč protiv Bolelija koji je započet juče (gubi sa 3-0 u trećem setu), u nadi da mu kišne padavine ne “pomrse žice” u ovom nastojanju. Kod žena – posle eliminacije još jedne velikanke, Viktorije Azarenke, svih šest igračica koje bi na kraju dvonedeljnog takmičenja u Parizu mogle da se nađu na prvom mestu WTA liste će se žestoko boriti za svaki naredni gem da bi došle do takvog ostvarenja, bez obzira na to ko se nalazi sa druge strane mreže. Iako je ženski tenis poznat po brojnim amplitudama u rezultatu i toku mečeva – glavna nagrada (prvo mesto na listi) je isuviše velika da se glavne konkurentkinje prepuste nekim kalkulacijama ili podcene protivnice.

Stvari postaju zaista zanimljive već ovako rano u Parizu – i bila bi greota da se kiša umeša u izvođenje žreba drugog dana u nizu…

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teniser

    29. maj 2018 | 09:06

    Pa bre Nole ne prodje ni 10 dana da se od tebe ne cuje nije ti moranje vise da igras...mozes prestati kad hoces...ne duguje ti tenis i ti njemu nista...jel si ti postao toliko razmazen ili ucemu je stvar? to od velikog federera i velikog nadal jos nikada nisam cuo ni citao...oni ljudi igraju i osvajaju a ne uvijaju se preko medija kao ti i traze neki izgoviri i slicne stvari...igraj tenis bre itekako si mu duzan...jer bez njega nebi imao avioni..kamioni..vile i stanove po celom svetu...trebao bi to da postujes jer da ti nije taj tenis kome ne dugujes po tvom nista ti bi radio za 300 eura negde u srbiji i vido bi sta je pravi i realan zivot....pamet u glavu

  • Dejan

    29. maj 2018 | 09:29

    Pa idi bre u penziju !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA