≫ 

Ole, ole, Nole! Đoković prekinuo trening da bi navijao sa Argentincima! (FOTO)

Dok čeka Čekinato, srpski teniser neumoljiv na treningu na kojem se dobro i zabavio uz neočekivane posmatrače

  • 2

"Oliver Marah? Onaj dubler? Otkud on da zagreva Novaka pred Čekinata?” pitali su se predstavnici medija dok su koračali ka trening-kompleksu "Žan Buen", jednako iznenađeni ovim izborom - kao i pojavom 72. Igrača na ATP listi u četvrtinalu pariskog Grend Slema, kome je rad na spomenutom treningu bio posvećen.

Istina, poslednji takmičarski meč koji je Oliver Marah odigrao u singlu bio je pre oko 10 godina, a 21 titula sa ATP turnira i jedna sa Grend Slema su osvojene u dublu - pa isprva nije bilo jasno da li je ovaj sparing dogovoren kao nastavak prethodnog (sa levorukim Matom Pavićem, njegovim aktuelnim partnerom na Rolan Garosu) ili je postojao neki poseban, možda i tajanstven razlog za ovaj izbor. Ipak, sve je bilo jasno već pri razmeni prvih loptica sa osnovne linije – forhend Austrijanca dosta podseća na Čekinatov, jednoruki bekhend je jos sličniji, a Oliver je prijatelj još iz dana Serbian Opena, koji se rado odaziva u ovakvim prilikama.

>>> Italijanski teniser se ne plaši duela sa Đokovićem: Nije to san, već trenutak za pobedu!

S obzirom na to da su voleji na mreži i smečevi mnogo češći deo igračkog repertoara kod dublera nego li kod singl takmičara, ovo je bila prilika da se ova dva udarca koja nisu baš oduševila ni Novaka ni njegove poklonike u meču protiv Verdaska dobro uvežbaju sa igračem koji ih redovno i odlično izvodi. Iako u trenutku održavanja ovog treninga nije bilo poznato da li će Novak igrati svoj sledeći meč u utorak ili sredu, činjenica da se nije predugo zadržao na terenu protiv Verdaska omogućila je da se prione na ozbiljan rad, kao da je meč sutra. To se napokon i ispostavilo tačnim, tako da će danas uvežbavani udarci i varijante biti ono što će Čekinato osetiti na svojoj koži već sutra oko 16:00. Stoga, smečevi su "sevali" po Marahu, da se ne ponovi početak protiv Verdaska.

Trenutak predaha i diskusije teniskih stručnjaka: Nole sedi, Vajda drži slovo Foto: Vuk Brajović

Strategija iznurivanja i isčikavanja protivnika će, po svemu sudeći, biti primenjivana i protiv italijana, i zato je Novak često remetio ritam razmena sa Marahom uvođenjem visokih spinovanih dijagonala i paralela. Nešto ranije su se napuštale dijagonale kako bi se oprobao forhend - viner, jer će Novak sigurno nastojati da izbegne zamku ulaska u duže razmene i veće fizičke napore protiv mlađeg i izuzetno dobro verziranog igrača za nastupe na šljakastoj podlozi.

Da će i ovo biti meč u koji treba ući maksimalno rasterećeno i sprečiti da pritisak uzme svoj danak u vidu uvećanog utroška energije, potvrdio nam je i "slobodni program" treninga u kome je Novak nekoliko puta izbacio lopticu "van stadiona", jednom to učinivši tako što je reket uhvatio za glavu i umesto forhenda izveo "houm ran" iz bejzbola "lansiravši" lopticu na udaljeni teren na kome su trenirali juniori. Rđu sa svoje igre u terenu je morao po hitnom postupku da ukloni i Marjan Vajda, uz komentar da se ovo dešava samo kada treniraju Slovaci i Srbi - ubačen u vatru razmena i jurcanja po terenu za šetajućim i dropovanim lopticama iz Marahove "dobroćudne teniske fabrike".

A kada je Novak, prepoznavši na ogradi kompleksa po pesmi navijače iz Argentine, krenuo da sa njima horski peva, "vitla" majicom i gestikulira kao da su zajedno na slavnoj "Bombonjeri" – ličilo je na početak latino-žurka u po bela dana. “Oleeee, ole ole ole, Nooooleee, Noooleee!” častili su ga skandiranjem temperamentni gaučosi iz Mar Del Plate, privilegovani da se njihov drugi omiljeni igrač (posle Delpa, naravno) sa njima ispozdravlja i slika do mile volje po završenom treningu. Scena za puno srce, Novakovom fiziu, argentincu Ulisesu (Odiseju) Badiju, jedinom "opstalom" članu prethodnog trenerskog saziva.

Čim je čuo Argentince, Novak im je otpozdravioFoto: Vuk Brajović

Kako se trening na Novakovom terenu privodio kraju, jedan drugi je počinjao na susednom: Saša Zverev, jedan od dvojice pretpostavljenih protivnika Đokovića u polufinalu, izašao je sa skoro desetočlanom svitom i "pustio se" u seriju veoma jakih razmena sa osnovne linije sa juniorom, njemu dodeljenom od strane nemačke teniske federacije. Na pitanje da li bi Zverev smogao snage da se, posle tri pakleno teška meča u pet setova (iz kojih se izvlaćio sa ruba poraza) snažno suprotstavi Dominiku Timu, prisutni i priznati srpski teniski trener Nemanja Lalić nam odgovara: "Ma naravno! Šta je to za njega? Tek je napunio 21 godinu; bukvalno može da smaže teglu Nutele i hamburger - i da “tera” još toliko…" Iz svega viđenog od popularnog "žirafka" – jedini zaključak je: potpuna istina!

Ono što se najviše dopalo prisutnima na Novakovom treningu je vidna želja da svaki sledeći udarac izvodi sve bolje i jače, bez bilo kakvih stega (od prethodne povrede – ni traga), sa maksimalnim fokusom i posvećenošću, uz pobednički stav i samouverenost koja ga situira u "zonu mentalne čvrstine" u kojoj zna i oseća da može da se bori na pobedu sa bilo kojim protivnikom. Pre dva dana je sa druge strane mreže bio Pavić, danas Marah, ali je utisak, uz dužno poštovanje obojici i ostalima, da je Novak "video" Tima, Zvereva i Nadala, te da su mu priprema i izvođenje svakog udarca bili na najvišem takmičarskom nivou, pristup koji je, sa manjim izuzecima, skoro besprekorno izveo protiv svih dosadašnjih izazivača u Parizu.

Zategnut kao sajla: Đoković na servisu Foto: Vuk Brajović

No, treba sačekati da se posle Čekinata kaže "hop", i da nijedan spoljni faktor ne poremeti Novakovu vidno uspostavljenu ravnotežu na terenu i van njega, kako bi se dalje projektovale ambicije za izazov koji je malo ko pre početka ovogodišnjeg Rolan Garosa video da se može ostvariti nastup u Finalu. Iako bi polufinale protiv Tima ili Zvereva već bio kolosalan uspeh, tako u tom trenutku ne bi trebalo zaboraviti da je igrač u pitanju Novak Đoković, dvanaestostruki osvajač Grend Slema i poslednji igrač koji je kompletirao niz od četiri Slema na vrhuncu svoje moći, što i nije bilo vremenski tako daleko.

Ovakvi nastupi, pristup treningu, timski duh i sveprisutna pozitivnost nas lako i lepo podsećaju na ta vremena, a već sada, daju nadu da se, iz dana u dan, veruje u sve više!

Pogledajte i VIDEO: Lomljava reketa i trijumf na kraju, najzanimljiviji momenti Novakovog meča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Građanin

    4. jun 2018 | 21:02

    Napred Nole!!!

  • Ciganin 1976

    4. jun 2018 | 20:34

    Ajmo macak,pokazi ovim LUZERIMA koji komentarisu a koji od sporta imaju dva preskakanja lastisa ispred zgrade KO JE SAMPION !!! Delije tvoje su uz tebe !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA