≫ 

Koje su šanse Đokovića u eventualnom finalu Garosa sa Nadalom? Legende tenisa daju svoje prognoze!

Uz birane reči hvale, legende listom favorizuju Nadala nad Đokovićem u slučaju eventualnog finala, ali da li sve nužno mora da bude tako?

  • 4
Rafael Nadal, Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Ustanovljen pre 20 godina na Rolan Garosu, Trofej Legendi će i ove godine okupiti nekadašnje super-asove “belog sporta”, i dalje veoma vešte u izvođenju bravura zbog kojih je i ovaj sport danas tako popularan – a u nekim slučajevima, poput Martine Navratilove, Peta Keša, Tomasa Enkvista, Matsa Vilandera i Lindzi Devenport – potpuno iste igračke figure i forme po kakvim ih pratimo iz tamičarskih dana.

>>>> Đokovićev hit trening uz boćanje: Hrvat "glumio" Verdaska, Vajda prihvatio "rakija izazov", došao i Beker (FOTO)

Kod žena će, uz spomenute, ovoga puta nastupiti Améli Morezmo, Natali Deši, Aranča Sančez, Kim Klajsters, Končita Martinez, Trejsi Ostin Holt, Iva Majoli, Marion Bartoli, Natali Tozia i Sandrin Testi, a za trofej sa muške strane će se takmičiti i Marat Safin, Džejms Blejk, Junes El Alanui, Fabris Santoro, Mark Filipusis, Mansur Bahrami, Anri Lekont, Džon Mekenro, Mikael Pernfors, Aleksandar Volkov, Serhi Brugera, Majkl Čeng i drugi.

Druženje sa medijima ovim povodom uvek predstavlja dobru priliku da se analizira dosadašnji tok turnira i naredni mečevi, forma igrača, ukupno stanje sporta i naprave paralele između različitih era u kojima se tenis razvijao. Ovoga puta smo se usresredili samo na jednu temu – koja sada figurira samo kao krajnje neizvesna u smislu ostvarenja: finalni meč Đoković-Nadal!

Prvi sagovornik – najmlađi igrač ikada koji je osvojio Rolan Garos, tada sedamnaestogodišnji Majkl Čeng – a danas trener Kei Nišikorija.

- Mislim da Novak zna kako da ostvari pobedu u takvim mečevima, jer mu je to polazilo za rukom već toliko puta u karijeri. Mislim da je za njega dobro da “tiho” napreduje kroz žreb, a njegovi nastupi na šljaci bivaju sve bolji i bolji,te da ima razloga da bude sasvim zadovoljan svojim nastupima do sada.

- Takođe je povoljno to što do sada nije imao previše izazova i naročito napornih mečeva do ulaska u drugu nedelju, čime mu takođe ukupne šanse rastu iz dana u dan. Naravno, smatram da je Rafa i dalje izraziti favorit, i da je to dokazao dosadašnjim nastupima – ali je preostalo još nekoliko veoma teških mečeva obojici do mogućeg susreta u finalu.

Majkl Čeng ( desno) nekadašnji finalista Gren Slema Foto: AP/Tanjug

- U slučaju da se on i desi, Novak će – bez sumnje - morati da odigra izuzetan meč, na nivou igre koji je postizao prilikom beleženja prethodnih pobeda protiv njega. Rafa igra na izuzetno visokom nivou, i nije spreman da poklanja išta ikome – tako da od njega pobedu jedino možete – oteti. Rafa sigurno neće načiniti puno grešaka tokom takvog meča, što Novak naročito dobro zna i ume da iskoristi u pripremi za okršaj na takvom nivou - prenosi nam svoje ocene Majkl Čeng.

Nešto kraći i direktniji je bio nekada “Besni Marat” Safin, sada skoro totalni antipod nekadašnjeg strastvenog šampiona:

-“Rafa je ponovo u silovitom naletu u Parizu, dok se Nole nalazi u sasvim drugačijem procesu – postepenog povratka u željenu takmičarsku formu, ma koliko ona dobro išla na ovoj podlozi za sada. Sigurno je da on može da “naudi” Nadalu, ali – hajde da vidimo zapravo u kojoj meri je to moguće. Ne zaboravimo da je Novakov povratak dosta složen proces, i da je neizvesno kako bi se on držao u toku tako izazovnog meča. Mislim da je dobro što ponovo pričamo o tom rivalstvu, ali da se po pitanju pobednika u takvom finalu sada pita – samo Rafael Nadal,” uvereno u svoj sud zvuči Safin.

Marat Safin je nekada bio broj jedan teniser sveta Foto: Telegraf

Pet Keš, nekadašnji osvajač Vimbldona i jedan od najpoznatijih stalnih stručnih televizijskih komentatora tenisa na svetu, nije se puno razlikovao u ocenama od prethodnog sagovornika: “Da bi dobio takav meč – ako bi do njega došlo – Novak će morati da bude odvažan, da stvara i skoro bez izuzetka koristi te šanse. Ništa manje od postizanja vinera – neće biti dovoljno. Rafa će mu ukazati nekoliko prilika za poentiranje odigravanjem kratkih lopti, i Novak će na to morati da odgovori – vinerom, i to skoro uvek kada se tako nešto desi.

- Moja procena je da bi mu trebalo barem 40 vinera da bi dobio Nadala, i to ne računajući asove iz servisa – koji takođe mora da bude fenomenalan tog dana. Ne verujem da je Novakova igra još uvek na tom nivou, ali je u poslednje vreme napravio izuzetan pomak u dobrom smeru.

- Sjajno je videti ga kako nastupa ponovo na visokom nivou, i mislim da će njegova prava prilika ove sezone uslediti na Vimbldonu, ili Ju-Es Openu. Ako bude nastavio da radi i igra na ovaj način, ako održi formu i zdravlje, sigurno će biti jedan od konkurenata za titule. Ipak, mislim da je sada, na Rolan Garosu, prerano da bi se tako nešto i ostvarilo. Iako nisam kockar, niti sam sklon bavljenu prognoza na taj način, Novakove šanse u takvom finalu ne bih procenjivao na više od 20-30%,” kaže popularni “Keši” i nadopunjuje se sa: “Jesam li rekao 30%? Mislim da sam naročito darežljiv!”

Prijateljski zagrljaj Novaka Đokovića i Rafaela Nadala Foto: AP/Tanjug

Osvajač 20 ATP naslova u singlu i dublu, izdanak slavne švedske teniske škole i naslednik Borga, Vilandera i Edberga – Tomas Ekvist je bio čuven po ledenim nervima i hladnoj glavi u odlučujućim trenucima meča. Kako bi se faktor strasti “umešao” u tok i ishod mogućeg finalnog meča između Đokovića i Nadala – Enkvist analizira na sledeći način:

- Strast je izuzetno važna kod obojice igrača, to je sigurno. U slučaju Nadala - moram da kažem da kod nikoga drugog nisam video taj nivo uloženih emocija u tenisu. Naravno, strast je izuzetno prisutna i kod Novaka i Rodžera kada su na svom vrhuncu – i činjenica je da skoro niko ne može da se poredi sa ovom trojicom u smislu toga – koliko žele da ostvare pobedu, i šta bi sve uradili da se to i desi. Njihov nivo posvećenosti tenisu je više nego što ta reč može da opiše, i impresivno je to da je to trajno, a ne privremeno stanje,” pun je hvale rečiti šveđanin.

- Pitanje uloge strasti u bilo kom meču Nadala i Đokovića je veoma teško za tretirati; svi se sećamo više epohalnih mečeva njih dvojice, a naročito šestočasovnog trilera iz finala Australijen Opena u Melburnu. Jednostavno, nemoguće je zamisliti takve duele bez shvatanja neverovatne posvećenosti i strasti koju bi obojica pritom uložili. Doduše, sada se nalaze u donekle različitim pozicijama: Nadal je izuzetno samouveren, pobedio je u bezbroj mečeva, deset puta je osvojio trofej u Parizu.

Nekada legendarni teniseri na okupu na Rolan Garosu Foto: Telegraf

- Novak je na putu povratka u željenu formu; on zna šta je potrebno da se osvoji trofej na Rolan Garosu, i jeste tek jedan od dvojice igrača koji su ikada pobedili Rafu u Parizu. Ipak, on još uvek nije na nivou na kome bi se i on osećao tako da bi mogao da bude konkurentan kao što je bio tom prilikom, i mislim da bi mu izuzetno potrebno bilo da – u ovom procesu – zabeleži upravo jednu takvu veliku pobedu, kako bi osetio da je napokon potpuno spreman za najveće uspehe. Ono što postiže sada, i što bi ostvario takvom pobedom je dragoceno za naš sport i takmičenje – i siguran sam da će imati još dve-tri godine izuzetnih uspeha u svojoj karijeri - sa optimizmom o Novaku govori Enkvist.

- Meč protiv Nadala u Rimu jeste bio velika stvar za Novaka u ovom smislu, da ponovo oseti sve aspekte takmičenja protiv igrača kao što je Nadal, na tom – najvišem – nivou. Ipak, ne mogu ga porediti sa eventualnim finalom u Parizu, niti mislim da mogu da se povuku neke bitnije paralele između njih. On je, u svakom slučaju, bio važniji za Đokovića nego za Nadala, koji je tom prilikom mogao da se uveri u to koji nivo tenisa će biti potreban da ostvari kako bi se ponovo takmičio protiv španca. Iskreno mislim da Novak iz tog meča, kao jedinog koji bi prethodio eventualnom finalu u Parizu, može da ponese samo razloge za optimizam, i osećaj mere toga što dalje treba da uradi kako bi se našao na željenom nivou - što pre! - na pozitivnoj noti za Đokovića zaključuje svoju analizu Enkvist.

Podiže formu na turniru: Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Utisak je da bi se teško našao neko među prisutnim legendama koji bi dao drugačije mišljenje povodom ishoda mogućeg finala Nadal – Đoković; ali, ono što je interesantno je da ta mogućnost, danas – nikome ne izgleda neostvariva. Ako se samo setimo komentara na seriju Novakovih bolnih poraza sa početka godine, njegovo neizvesno fizičko stanje i psihički pritisak koji je usledio kao kumulativni rezultat svih tih zbivanja – prosto je fenomenalno da se tako brzo i na ovaj način spominje i razmatra takav sled stvari u Parizu.

- U tom smislu, važno je citirati završne reči Peta Keša: ”Znate, ovu trku trče - dvojica. Dok god je tako, sve uvek biva neizvesno – jer se ne radi samo o tome šta neko može da uradi, već takođe i šta može da – propusti da uradi. A takve stvari uvek imaju svoje posledice, ponekad – veoma iznenađujuće i čudne…”

Ako Novak Đoković i dođe do finala u Parizu, i ako u njemu bude igrao protiv Rafaela Nadala – sigurno je da će o svemu što može da nastane iz Kešovih reči – podjednako razmišljati i Nadal I Đoković. Dok god Nadal, kao ipak izraziti favorit u takvom meču, bude razmišljao o tome kako da ne pruži šansu Đokoviću da ga “povredi” – biće izuzetno svestan toga da je to itekako moguće da se desi. A tada bi, posle današnje očekivane pobede protiv Čekinata – i uspeha u polufinalu protiv (najverovatnije) Tima – Novak Đoković dobro znao kako opet da prepozna i iskoristi svoju šansu – kao i toliko puta pre!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA