Novak i sa pola snage može protiv najboljih: Italijanski stručnjak veruje u Đokovića! (FOTO)

Telegraf vodio zanimljive razgovore sa teniskim izveštačima sa Roland Garosa; počeli tamo gde je sve stalo za Novaka – od Italijana

  • 7

“Svi smo se nadali da će Novak uraditi nešto veliko na Rolan Garosu, ali…” bukvalno istovetno zvuči početak razgovora sa bilo kim od kolega u turnirskom media centru, od kada je “kontroverzni” ali briljantni Čekinato našem igraču priredio tužnu “operetu” za oproštaj od sezone na šljaci.

>>>Zašto je Nadal uspešan i posle krize, a Novak ne? Rafin odgovor na pitanje Telegrafa najbolje oslikava razloge (VIDEO)

Kako je Novak ostao nedorečen na svojoj poslednjoj “gerilskoj” pres-konferenciji (bukvalno uleteo u prvu slobodnu salu, bez adekvatnog osvetljenja i pripremljenih uslova za rad “sedme sile” i izdržao celih 5 minuta da skoro bez sadržaja ispuni ovu “formalnost”), želeli smo da čujemo što su sve naše kolege želele da kažu povodom Novakovog nastupa  na Rolan Garosu, kako bi se krug razgovora na tu temu konačno zatvorio.

Enriko Milani izneo je svoje viđenje stvari kada je reč o Noletu; Foto: Vuk Brajović

Od koga bolje početi nego od italijana, tradicionalno sklonih da vole, podržavaju i razumeju “Đoka”, pre svega iz rakursa pratećih emocija, a ovoga puta svrstanih “sa druge strane mreže”. Naš sagovornik, gospodin Enriko Milani, vlasnik teniskog portala FORMULATENNIS nam se zato, na početku razgovora, ljubazno izvinio jer je ovoga puta navijao za Čekinata.

- Ove godine sam uživo počeo da pratim Novaka na turniru u Monte Karlu, u stanju koje je bilo “poprilično nesređeno”, u igračkom i psihološkom smislu. Nastupe u Madridu i Barseloni bih preskočio, ali je Masters u Rimu označio da je kod njega jasno počeo proces oporavka, uz primetno bolju formu. Sve nas je obradovalo to kako je odigrao meč protiv Nadala, i verovali smo da ćemo u Parizu videti još jače znake potpunog povratka na “stare staze”. 

Đoković je protiv Verdaska odigrao jednu od boljih partija ove sezone; Foto: Tanjug/AP

- Ali, retko je koja pobeda bila ostvarena u Parizu bez problema, komplikacija, perioda loše igre i pada u koncentraciji, što je moj prvobitni optimizam proželo oprezom  i pomislio sam da u ovom stanju verovatno neće uspeti da istraje suočen sa prvim ozbiljnijim izazovom.

- U tom smislu, iskreno me je iznenadilo da je dobio Verdaska i to poprilično ubedljivo, s obzirom da je Španac do tada pokazao zavidnu igru, ali su već prvi utisci u meču protiv Čekinata potvrdili sve moje sumnje. I u prvom, a naročito u drugom taj-brejku, Novak je bio bez daha i to baš kada je ovde zbog sličnih simptoma predao jedan od njegovih prvih mečeva protiv Nadala.

Novak pokazao znake umora; Foto: Tanjug/AP

Milani povlači zanimljivu paralelu, a pogotovo što se sadašnja Novakova konstitucija zaista može opisati kao skoro identična onoj kada se, kao mladi kandidat, probijao ka vrhu.

Na pitanje da li su on i italijanske kolege imali prilike da nešto češće pišu i prate Čekinata i koliko ih je on iznenadio ovakvim nastupom na Rolan Garosu i pobedom protiv Đokovića, Milani napominje:

- Mi odavno znamo za Čekinata, jer je on bio jedan od najperspektivnijih u svojoj generaciji, u njegovoj dvadesetoj - dvadeset i prvoj godini. Onda je napravio izbor da igra skoro isključivo turnire na šljaci (ponajviše čelendžere), i u tom periodu je obitavao između devedeset petog i stotog mesta i kao da se nije trudio da napravi neki veći pomak na rang listi..

- Onda je, na iznenađenje svih, dobio poziv u Dejvis Kup tim protiv Švajcarske: to kažem zato što je neposredno pre poziva optužen da se bavio nameštanjem meča u Maroku i zaprećeno mu je kaznom od 18 meseci suspenzije. No, Marko se žalio na presudu, a onda je ona potpuno i ukinuta jer se ispostavilo da je prateća dokumentacija bila nekompletna. Od tog trenutka, začudo, njegova karijera kreće uzlaznom putanjom.

- Kao kruna dotadašnjeg napretka dolazi osvajanje ATP 250 turnira u Budimpešti, a u Rimu beleži sjajan nastup protiv Gofena i osvaja čak i jedan set. Tada nam se učinilo da je spreman da ostvari i neke bitnije rezultate i Rolan Garos je bila scena na kojoj je pokazao svoj potencijal. Videli ste da je, posle fenomenalnih pobeda nad Gofenom i Đokovićem, bio “gladan” i za još viđe uspeha; malo mu je falilo da ponovi iznenađenje u drugom setu protiv Tima, a ko zna gde bi se onda zaustavi - iznosi nam ova zanimljiva zapažanja Milani.

Čekinato proslavlja važan poen na Rolan Garosu; Foto: Tanjug/Ap

- Znate, italijanski igrači svoju punu tenisku zrelost uobičajeno ostvaruju oko 25-26 godine, a Čekinato je upravo na toj međi. Panata je sa 26 osvojio Rolan Garos, Baracuti je ovde igrao polufinale sa 25, Fonjini bio na pragu ulaska u Top 10 sa 26. godina. Zapravo, ako su italijani dobri igrači u mladosti, kao što su to relativno nedavno bili Donati, Kvinzi – skoro redovno ne naprave nikakvu značajniju karijeru među seniorima - objašnjava nam ovaj čudan kauzalitet kod italijanskih tenisera kolega iz Formulatennisa.

Kako će izgledati ostatak sezone za Novaka? Milani se, sa pravom, drži donekle rezervisano u smislu davanja previše optimističkih prognoza.

- Veoma me čude amplitude u Novakovoj kondiciji, česti nedostaci snage. Relativno nedavno smo čitali o stručnom mišljenju Jerga Hislija da Novak pati od ortoreksije, da njegova ishrana njemu ne daje energetski kapacitet da može da izdrži igrajući na visokom nivou,  naročito u formatu Grend Slema. Da se razumemo, mislim da i sa pola snage Novak može da dobija igrače koji su rangirani ispod 30. mesta. Doduše, takođe primećujemo da ga mlađi igrači sve više koriste svoju prirodnu snagu i kondiciju i ostvaruju važne pobede protiv njega. Kirijos, Čung, Čekinato, Tim, Daniel, što znači da “respekt” ne figurira do te mere više da se “junošama vežu ruke”.

Čung nije imao respekta a Noleta na početku sezone; Andy Brownbill

- Takođe, oni za Novaka  u stanju varirajućeg samopouzdanja predstavljaju popriličnu nepoznanicu, jer sa mnogima od njih nije odigrao ni jedan meč, a možda ni mnogo više od jednog-dva treninga. Svaki takav poraz Novaku sigurno teško pada, jer sa sobom nosi konotacije “smene generacija”.

-Ipak, ako bude predano radio, ne bude pravio ili bio prisiljen da pravi pauze i napokon našao pravu ravnotežu između načina ishrane i energije koja je potrebna da bi bio konkurentan u dugim i  neizevsnim mečevima, ne bih bio začuđen time da već u delu sezone na tvrdoj podlozi dođe blizu osvajanja ili osvoji svoj sledeći trofej. Takav uspeh bi imao mnogo veću vrednost u formiranju Novakove “nove stabilnosti”, na povratak njegovog šampionskog stava.

VIDEO: Nivo samopouzdanja mi je niži

- U tom smislu, ne verujem da je izjava na prethodnoj konferenciji koja se ticala njegovog nastupa na travi merodavna. Njemu nastupi trebaju, ostvarenje niza pobeda još više, pa da vidimo koliku vrednost će to imati po potebnu konsistentnost u njegovoj igri, kontinuitet dobrih rezultata i , sveukupno, ovu fazu njegove karijere. Voleo bih da ga vidimo na Vimbldonu, mislim da će, uostalom, i morati da se što bolje pripremi za travu tako da ga eventualni gubitak poena ne bi još dublje “bacio” u zaostatak na rang listi i nadam se da će igrati barem još jedan turnir na travi, kako bi “osetio” takmičarski tempo na toj podlozi i pre Vimbldona što će mu takođe i umanjiti pritisak oko nastupa na Vimbldonu i imperativa postizanja vrhunskog rezultata na najvećem od svih Slemova… - predočava nam šta misli o narednim Novakovim potezima italijanski kolega.

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor Obrenovac

    9. jun 2018 | 12:00

    Za pocetak nek pobedi: Daniela, Cicinata, Istomina, Veselog, Pera, Cunga, i ostala fjucers igrace, a onda nek krene ove iz top 20.

  • Tomislav

    9. jun 2018 | 10:34

    Novak je zreo za penziju! Tesko da se vrati na 1 mesto! ?

  • cg

    9. jun 2018 | 10:25

    moze ali na tvoj televizor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA