Ne dolazim na turnire da bih učestvovao: Novak gladan pobeda, Vimbldon je prvi zalogaj!

Đoković odigrao možda i najbolji meč posle osvajanja Rolan Garosa 2016; na talasu optimizma, spreman za osvajanje titule u Londonu

  • 8

U jednom od najboljih mečeva koje je odigrao od osvajanja Rolan Garosa, Novak Đoković je ostvario impresivnu pobedu protiv istaknutog predstavnika teniskog “novog talasa” asova i šampiona, rusa Karena Kačanova. Ostvarena za samo 1 sat i 46 minuta, tačno “u roku” (jer bi i nedugo kasnije bilo isuviše mračno za igru – po Novakovoj oceni), ova pobeda predstavlja izuzetno ohrabrenje za srpskog tenisera i sve njegove poklonike pred mečeve sa preostalim protivnicima na ovogodišnjem Vimbldonu.

>>> Gest pomirenja: Posle oštrih kritika, Đoković je imao novu poruku za vimbldonsku publiku (VIDEO)

Kvaliteti koji su ovako dominantno doneli prevagu u meču koji je bio sve samo ne lak (počeo skoro u suton, igran u izrazito vetrovitim uslovima) su oni koji su Đokovića uzdigli na svetski teniski tron, izuzetna pokretljivost na osnovnoj liniji, elastični atleticizam, veoma pouzdan prvi i drugi servis, visprenost u razmenama, efikasna realizacija vinera ali, ponajviše, fenomenalan ritern na servis, čime je “bukvalno” razoružao Kačanova i naterao ga da rizikuje, tražeći šanse u razmenama sa osnovne linije, segment u kome je Đoković danas bio na visini svog renomea.

Đoković uhvatio pobednički ritam; Foto: Tanjug/AP

Novakove greške su se mogle izbrojati bukvalno na prste jedne ruke, “vraćanje” Kačanova u meč pri prednosti od 4:2 na svoj servis u prvom setu (kroz izuzetno loše koncipiran i odigran gem), ponovno eksperimentisanje sa drop-udarcima (i to još po vetru – krajnje necelishodno), nekoliko loših voleja na mreži i, na početku meča, upuštanje u predugačke pravolinijske razmene sa osnovne linije, sa opasnošću nepotrebnog gubljenja energije protiv igrača koji je ima na pretek. No, srećom, pasaži takve igre su trajali veoma kratko, greške su se dešavale retko, a Kačanov nije zauzeo prisustvo dovoljno često “u polju” da bi mogao da ih iskoristi i isposluje preokret.

VIDEO: Ovako je Nole nedavno trenirao u Beogradu - "Cepaj ga, Nole!"

Po osvojenom prvom setu, a naročito odbranjenom brejku prednosti i 6:2 u narednom, jedina stvar koja nije bila izvesna u preostalom toku meča bila je – da li će Novak stići da ga završi do mraka? Sećanja na Čilićev “brodolom” pre nekoliko dana – posle beleženja iste prednosti (2:0 u setovima)  i “raspada sistema” narednog dana su delovala upozoravajuće, makar i u teoretskom smislu. No, Novak je “prionuo” na posao, Karen mu je “pomogao” koliko god je mogao (svojim neiznuđenim greškama i “bravado” stilom igre), linije i vrh mreže su dali svoj “saveznički doprinos” (u skoro nezapamćenoj proporciji, u Novakovu korist) – i ta strahovanja su raspršena u željenom roku, za radovanje i Novakovo usvojeno “slanje srca” publici koja ga je danas podržavala i poštovala.

Kvalitetni treninzi daju odlične rezultate; Foto: Vuk Brajovic

Ono što takođe hrabri je Novakova energija na terenu koja mu je i omogućila da odigra neke udarce koji su šokirali protivnika, ushitili publiku i doneli mu bitne poene u nekim gemovima, kao što su pasing-šotovi iz trka, precizne kratke dijagonale, “pokupljene” lopte iz servis polja koje su padale na osnovnu liniju, ali i stabilni i precizni servisi, kojima je Novak otvarao poene uz prednost izbora narednih udaraca. Do danas, Novakova igra je sadržala ove elemente, ali fragmentirane; protiv Kačanova, oni su svi bili u sadejstvu, pravovremeni, dobro raspoređeni u strateškom smislu, efikasni, dominirajući…

- Nišikori je protivnik koji godinama dokazuje zbog čega se smatra za jednog od najozbiljnijih kandidata za najviša odličja u našem sportu, i taj meč će biti izuzetno težak. Iako je ovo naš prvi meč na travi, od do sada odigranih petnaest, u načelu mi “prijaju” šanse koje ovaj meč nosi, u ovom momentu. Moji rezultati sa njim su svakako povoljni, u prilog čemu idu i nedavne pobede koje sam ostvario protiv njega tokom sezone na šljaci. No, na travi to ništa ne mora da znači i svestan sam toga da bi moja igra morala da bude barem na nivou viđenim protiv Kačanova da bih mogao da pobedom dođem do polufinala - ističe pred četvrtfinale protiv odličnog japanca Novak.

VIDEO: Novak Đoković ponovo u finalu! A ovako je stigao do njega

Nišikorija je dodatnog umaranja danas poštedela povreda pri padu Gulbisa, zbog koje je odigravanje četvrtog seta bila skoro puka formalnost, ali je pitanje da li bi sa igračem koji ima čak i slabije igračke ali jače mentalne kvalitete od Gulbisa, Nišikori uspeo da ostvari pobedu. No, parafrazirajući Novaka Đokovića, Nišikori je najbolji kada je najpotrebnije, i igrač je koga naročito inspirišu veliki mečevi na najvećim teniskim pozornicama i to su činjenice koje treba imati na umu. Ipak, sva su očekivanja da će “ovakav” Novak Đoković biti igrač koji će se pitati o konačnom ishodu i trajanju tog meča, a ne bi bilo ni najmanje iznenađenje da se rezultat protiv Kačanova ponovi i u sredu.

Odlična forma vidi se na Vimbldonu; Foto: Tanjug/AP

Na pitanje Telegrafa da li bi se složio sa konstatacijom da je današnji meč bio jedan od najboljih “kompletnih” mečeva koje je odigrao od osvajanja Rolan Garosa 2016 godine i da li smatra da trenutni nivo njegove igre opravdava ambicije za osvajanem ovogodišnjeg Vimbldona, Đoković kaže:

- Ponovio bih nešto što sam izjavio više puta do sada, ja ne dolazim na turnire da bih učestvovao, već da bi ih osvajao. Svo iskustvo, doživljaje, i uspehe koje sam imao i ostvario tokom svoje profesionalne karijere mi daje dovoljno razloga da tom cilju pristupam, na takav način, sa optimizmom. Svestan sam svojih kapaciteta, svojih kvaliteta i onoga što mogu da uradim na terenu. Ovaj meč jeste bio jedan od najboljih koje sam od tada odigrao, pogotovo uzevši u obzir da je bio u četvrtom kolu Grend Slema i protiv ovako kvalitetnog protivnika, a uz njega bih izdvojio i nekoliko koje sam odigrao u periodu od poslednjih mesec dana - slaže se sa našom ocenom Đoković, i zaključuje:

- Polako hvatam zalet, osećam da stvaram kontinuitet nastupa na najvišem nivou koji mi je nedostajao. Sada pokušavam da uživam što više na terenu i izvučem maksimum iz sebe na ovom turniru, pa ćemo videti dokle ću dogurati!

Ostvariti ekspresnu pobedu, na ovaj način i protiv ovakvog suparnika – danas je svima na Vimbldonu dalo dovoljno povoda da zaključe jedno – Novak Đoković može da “dogura” daleko ove godine, a  ako se i to desi,  učini nekoliko narednih godina svetskog tenisa neizmerno interesantnim i uzbudljivim. Poželimo mu to!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA