≫ 

Cat women – Serena Vilijams moćna i bez kostima

Nova kolumna Dr Nenada Dikića o savremeni trendovima u sportu i sportskoj medicini

  • 1
US Open Tennis Foto: Tanjug/Ap

Verovatno mi ne bi zapao za oko spor između Serene Vilijams i predsednika francuske teniske federacije, tačnije organizatora Rolan Garosa, da nisam skoro istraživao problem plućne tromboembolije vezane za jedan sudski spor.

U suštini jedno teško medicinsko oboljenje koje se srazmerno u velikom procentu završava smrću, često ne prepoznato na vreme. Pored antikoagulantne terapije (koju je Serena dobila) druga značajna pomoću su kompresione čarape.

Da bi razumeli Serena se porodila carskim rezom i nakon porođaja imala probleme vezane za duboku vensku trombozu nogu, čak i jednu epizodu plućne embolije (kada se tromb otkine i zaglavi u jednoj od plućnih vena). Pošto je sve to pregurala, dobila je naravno preventivnu terapiju, a umesto čarapa se odlučila sa kompresioni kostim, koji je zasmetao organizatorima Rolan Garosa.

I mesto da budu srećni što je trostruka osvajačica Rolan Garosa i najbolja teniserka svih vremena došla samo nakon osam meseci od komplikovanog porođaja i zaigrala do četvrtfinala, nije im se dopao Serenin kostim (ili možda nešto drugo). Naravno novinari su je odmah prozvali Cat women, a Francuzi valjda zabrinuti što kao Englezi na Vimbldonu nisu propisali izgled odeće, koriste ceo slučaj da uvedu pravila oblačenja.

Serena Vilijams Foto: Tanjug/AP

Dublja analiza bi ukazala na razne etičke momente, ali sa željom da ne opterećujem tekst teškim rečima, reći ću samo da je Serena verovatno jedina teniserka koja je trudna osvojila jedna Grand Slam (Australijan open), a onda nakon 8 meseci nakon porođaja ponovo bila u vrhu, igrajući četvrtfinale na Rolan Garosa, a zatim nepunih dva meseca kasnije bila u finalu Vimbldona, gde je izgubila od Anđelike Kerber.

Ah, da ne zaboravim, Serena je zbog trudnoće sa 1. pala na 183. mesto, jer nije igrala. Trenutno je 26., što je izazvalo dodatne komentare vezane za to dali teniserkama treba oduzimati bodove zato što su trudne. Očigledno da je za ovaj problem većina ne mari, ali zato su organizatori US open-a pokrenuli pitanje da li povratak teniserke nakon porođaja sme da bude sankcionisan. Naravno i dress code je opet bio tema, pa se Serena pred US open pojavila u dražesnoj suknjici od tila, umesto u kostimu.

Meni naravno ne smetaju kompresione helanke, pogotovo ako ih neko nosi zbog medicinskih indikacija. Generalno su prisutne u mnogim sportovima, npr. svaki treći košarkaš ih nosi, pa se onda nose u odbojci, tačnije odbojci na pesku, pa zimskim sportovima, pa nekim borilačkim, pa u atletici.

Serena Vilijams Foto: Tanjug/AP

Kompresione helanke ili bodi pomažu da mišići budu topliji, održe radnu temperaturu i utiču na adekvatno znojenje. Takođe dovode do manje upale mišića i bola, kao i smanjenja vremena potrebnog za oporavak. Zatim ono što je u Sereninom slučaju bilo jako važno, a to je stvaraju pritisak od 10 do 25 mmHg na određene delove tela i tako poboljšaju vensku cirkulaciju i spreče moguću trombozu, odnosno emboliju.

Ako poželite da ih probate pored veličine važan je pritisak koje helanke ostvaruju.

Bilo kako bilo smatra se da tržište kompresione sportske odeće vredi oko 4 milijarde dolara i neverovatno je da je zavredelo medijsku pažnju tek zbog Serene Vilijams.

Ali kako kažu superheroju možete da skinete kostim, ali nikada nećete moći da skinete i supermoći, jer je Serena jedna od najboljih sportistkinja svih vremena voleli je vi ili ne.

(Prof. Dr Nenad Dikić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA