ZBOG NJEGA SMO SVI PLAKALI: Aleksandar se posle 15 godina života u češkoj šumi vratio u Srbiju! (VIDEO) (FOTO)

Ekipa Telegrafa i Telegraf Now televizije imala je priliku da prva dočeka Srbina koji je deceniju i po živeo u šumi Krušne gore u Češkoj

  • 99

Aleksandar Pirivatrić (50), stomatolog koji je više od 15 godina živeo u šumi Krušne gore (Češka), stigao je u subotu rano ujutru u Beograd gde će započeti novi život.

(VIDEO) MISTERIJA SRBINA KOJI SE 15 GODINA KRIJE U ČEŠKOJ ŠUMI: Ne priča ni sa kim, našli smo ga u mraku raspale kuće

Telegraf je već objavio reportažu iz šume u kojoj je Aleksandar živeo deceniju i po, a sada je zahvaljujući srpskom konzulu u Pragu Stefanu Tomaševiću i Ambasadi Srbije u Češkoj, ponovo došao u svoju zemlju.

Aleksandar je u Beograd stigao u pratnji Petera Slive, profesora geografije i engleskog, koji ga je prvi pronašao u Teplicama i odlučio da mu pomogne. Osim njega i ambasade Srbije, Aleksandru je u susret izašao i kolega stomatolog iz Beograda koji mu je iznajmio stan u nadi da će uskoro moći da se socijalizuje i ponovo osamostali za život u civilizaciji.

Foto: Petr Slíva Foto: Petr Slíva

- Put je prošao odlično. Aleksandar je sve vreme mirno sedeo i gledao kroz prozor. Mislim da se osećao sasvim prijatno. Nije mu palo lako što je napustio šumu. Bilo je emocija, ali sada je dobro. Pozdravio se sa tim mestom i sada je ovde. Neće mu biti lako. Mislim da će ponovo morati da nauči neke osnovne stvari, kako da programira veš mašinu, kako da se pravilno služi šporetom. Sve ovo je i dalje veliki šok za njega i trebaće mu mnogo vremena da se prilagodi - objašnjava Peter Sliva.

Foto: Petr Slíva Foto: Petr Slíva

Peter u Beogradu ostaje samo jedan dan pošto zbog posla mora da se vrati u Češku.

- Svaki put kada sam ga sretao u Teplicima mislio sam da nisam uradio ništa da bih pomogao tom čoveku. Tek sada imam osećaj da sam nešto dobro uradio, da sam učinio sve što je do mene kako bi se vratio normalnom životu. Moja misija je na neki način završena i optimističan sam da će on uspeti da počne svoj život iznova. Uradio sam sve što sam mogao, a sada ga prepuštam ljudima koji će sigurno moći da mu pomognu više od mene. Ja moram nazad. Posao ne može da čeka, a pored toga me čekaju i supruga i ćerka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dolazak u Beograd Aleksandru je sa emotivne strane pao teško zbog straha da ne izneveri ljude koji su mu omogućili da počne ispočetka. Samo 24 časa ranije bio je u šumi u kojoj je padao sneg, a sada je u toplom stanu.

Foto: Petr Slíva Foto: Petr Slíva

- Ne znam još ništa, ni kako će ovo sve biti, kako će ispasti, kako će izgledati.... Drugačije je ovde nego u Češkoj, to je sigurno. Osećam pritisak. Ne bih hteo da napravim nekome bilo kakav problem. Valjda će biti sve ok. Od malena sam živeo u Češkoj, taj jezik govorim bolje nego srpski. Malo će mi ta šuma nedostajati, ne mogu da kažem... Prijatno je ovde, zaista je dobro. Mnogo je lepo. Tamo je počeo da pada sneg, a ovde je toplo - priča Aleksandar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Odavde je sa roditeljima otišao kada je imao devet godina. Tada je napustio Jugoslaviju, a vraća se u Srbiju.

- Ne znam mnogo o ovoj Srbiji. Nije mnogo pisalo o njoj u češkim novinama do kojih sam dolazio. Nisam imao šansu ništa da saznam, tek ću da vidim. Sećam se iz detinjstva Savskog venca, moje baba Rade koja je umrla 1974. Sećam se i Kalemegdana. Dosta toga se promenilo. Beograd mi deluje dosta svetlije nego ranije. Nekako mi izgleda više kao zapadniji grad nego ranije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Beogradski stomatolog koji će mu plaćati stan dok ne stane na noge želeo je da ostane anoniman, smatrajući da je jedino bitno da se Aleksandar što pre snađe. U ovom trenutku niko još ne može da kaže da li će Aleksandar uspeti da se ponovo bavi stomatologijom ili će se pronaći u nekoj drugoj profesiji.

Foto: Petr Slíva Foto: Petr Slíva

- Ne znam da li bih mogao da se vratim struci, da li sam zaboravio da radim... Ako bi se pojavila mogućnost, mogao bih da probam da ponovo to radim.. Mnogo dugujem Peteru i Ambasadi Srbije koja mi je omogućila sve ovo, da se vratim u Beograd. Mnogo dugujem i ovim divnim ljudima koji su mi obezbedili stan. Nadam se da ih neću razočarati i da ću uspeti da se vratim na pravi put - zaključuje Aleksandar.

Srpski konzul u Češkoj Stefan Tomašević poželeo je Aleksandru srećan novi početak:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Kao neko kome je osnovni zadatak zaštita interesa državljana Republike Srbije koji se nalaze na teritoriji Češke Republike, ali pre svega kao čovek kojem je pomoć drugom čoveku ispred svega, koristio sam sve moguće institucionalne i sopstvene kapacitete kako bi Aleksandru omogućili povratak u otadžbinu i obezbedili neophodne uslove za život dostojan čoveku. Istakao bih značajnu pomoć i humanost onih koji su prepoznali potrebu da se priključe, kako bi Aleksandru bio obezbeđen smeštaj i i osnovne potrebe od samog dolaska u Republiku Srbiju - rekao je Tomašević za Telegraf:

Foto: Petr Slíva Foto: Petr Slíva

- Imajući u vidu da je pomoć došla i od Aleksandrovog kolege, beogradskog stomatologa sa porodicom, koji nije želeo bilo kakvu pažnju za sebe, već samo da pruži ruku kolegi koji je posustao, ova nova šansa za Aleksandra ima još veću težinu. Aleksandar kao jedan od nas zaslužuje novu priliku ali i mogućnost da sutra drugima pomogne, jer naše je samo ono što smo drugima dali. Želim mu srećan novi početak i svu sreću u otadžbini, među porodicom i novim prijateljima čija ruka će biti i dalje ispružena za njega. Neka nam ovaj srećan početak posluži da u budućnosti činimo još više jedni za druge.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Podsetimo, Aleksandar Pirivatrić je srednju školu i fakultet završio u Pragu. Kao stomatolog radio je na prestižnoj državnoj klinici "Motol", ali je krajem devedesetih godina prošlog veka ostao bez posla usled racionalizacije i transformacije zdravstvenih centara u Češkoj.

U šumi je živeo od 1999. godine. Polusestra Slobodanka Pirivatrić je usled nemogućnosti raspolaganja imovinom pokojnog oca pokrenula postupak da se Aleksandar kao nestalo lice proglasi umrlim, ali sud taj zahtev nije prihvatio. Polusestra je odbila molbu srpskog konzula da se Aleksandar vrati u očev stan, zbog čega je sa njom napravljen dogovor da joj se izda punomoćje za prodaju te imovine.

(Vlada Živanović / Đorđe Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Domoljub!

    4. januar 2016 | 23:52

    Srbija je kao i Švedska dužna da vodi računa o svim svojim gradjanina i da vrati svog gradjanina u svoju zemlju. To sam napisao kada je članak izašao. Sada to ponavljam. Srbija je dužna a ne pojedini stomatolozi da pomogne svojim gradjanina. Svaka čast tom dobrom čoveku što se pobrinuo za ovaj stan ali to treba sada da snosi grad Beograd na svojim plećima kao i ponovnu socijalizaciju. Samo se nadam da će mu se obezbediti i plaćena praksa kao i u švedskoj da bi se čovek mogao rehabilitovati i zatim počeo raditi i plaćati porez. Ulaganje u čoveka je najbolja investicija društva koja se višestruko isplati. Sestri bi poručio. Teško tebi a kao vlast bi i njoj zabranio pristup stanu jer jer pokušala da obmane kako svoju državu tako i da prevari svoga brata. Za pokušaj prevare bi trebao javni tužilac da podnese sudsku prijavu po službenoj dužnosti za ta krivična dela.

  • blizanac

    4. januar 2016 | 20:36

    Srecan novi pocetak!

  • Srbin

    4. januar 2016 | 21:43

    Zelim mu svako dobro, zdravlje i srecu prvenstveno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA