(VIDEO) NAPRAVIO SAM SELFI NA ZABRANJENIM MESTIMA U BEOGRADU: I ovako sam prošao...

Fotografisanje većine državnih institucija zabranjeno je zakonom. Reporter Telegrafa proveravao je šta može da se desi ukoliko, poput turiste, uzmete da napravite fotografiju nekog od "zabranjenih mesta"

  • 12

Mnogi građani Srbije možda i ne znaju da je strogo zabranjeno pravljenje fotografija na kojima se vidi zgrada Vlade Srbije, predsedništvo, skupština...

Zakonom je čak zabranjeno i fotografisanje ispred ambasada, policijskih stanica, ministarstava, filijala pošte...

Postoji mišljenje da je ovaj propis zastareo, pošto su ga države donele još u 20. veku, pre ere interneta i mogućnosti fotografisanja savremenim uređajima poput mobilnih telefona.

U nameri da proverim da li je u 21. veku mit ili istina da ne smeju da se fotografišu sva ova mesta, obišao sam najbitnije državne institucije u Beogradu.

Jedini problem imao sam ispred zgrade predsedništva, dok me kod Vlade Srbije i parlamenta niko ništa nije pitao.

Prilikom fotografisanja kod ambasade Francuske policija me je jedino pitala šta radim, ali mi je ipak dozvoljeno da napravim fotografiju.

Ako se i vi budete fotografisali ispred državnih ustanova, obavezno pitajte nadležne iz obezbeđenja da li smete to da radite. Imajte u vidu da većinu ovih objekata obezbeđuju pripadnici MUP-a Srbije koji, naravno, nose oružje. Oni ga sigurno neće upotrebiti zbog pukog fotografisanja, ali zakon im dozvoljava i da vas fizičkom prinudom savladaju ako ne slušate njihova uputstva.

Ukoliko ste propustili, pogledajte još neke od priloga Telegraf Now televizije:

(VIDEO) DA LI POKRETNE STEPENICE MOGU DA NAS UBIJU: Ovo je PRAVA ISTINA o njima!

(VIDEO) Pitali smo vas ŠTA JE TO ČETOVANJE, plakaćete od smeha kad čujete odgovore!

(VIDEO) MI NI O ČEMU NE ĆUTIMO: Ovo je PRAVA ISTINA o nasilju u srpskim školama!

(VIDEO) Srđan je dao život za svog komšiju Bošnjaka! I s punim pravom je dobio svoju ulicu

(V. Živanović - K. Peševski)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    29. januar 2016 | 21:46

    Hahahahahaha!!! Kakva glupost--- pa nema te drzave u svetu cije sluzbe nisu fotografisale svaki centimetar srbije a oni glume face na obicnim ljudima !! Hahahahaha!!!! Srbijo jadna li si!! I ti i sve ex yu zemlje-- e zato mi se gadi sopstvena zemlja i njeni politicari koji glume engleze a ni cobani u planini me bi mogli da budu jer cobani su institucija za njih

  • Ko..

    29. januar 2016 | 23:54

    Ne razumem kako slikanje fasade jedne zgrade, ma kojoj intituciji pripadale, ugrozava bezbednost ove zemlje, buduci da tih slika ima tuce na internetu. Apsolutno arkaistican zakon.

  • Karlos

    30. januar 2016 | 05:20

    Cija je ovo genijalna ideja? Svi ovi javni objekti su u vlasnistvu naroda Srbije. Ako ste hteli Nato teroriste da sprecite da ne napadaju ove objekte, zakasnili ste. Ako zelim da na neki nacin napadnem ove objekta, tu je Google Earth gde mogu satima da gledam svaki detalj. Ovo je najobicnija budalastina nekog na "visokom polozaju"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA