U Srbiji samo tri pedijatra mlađa od 30 godina

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kaže da će 60 do 70 odsto lekara svih specijalističkih grana za pet do osam godina otići u penziju

  • 2

Pedijatri u Srbiji sve su stariji, većina je pred penzijom a samo tri dečja lekara mlađi su od 30 godina, što govori da politika ljudskih resursa u poslednjih 25 godina nije vođena na pravi način, izjavila je direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević.

Ona je gostujući na RTS- u naglasila da osim u pedijatriji problemi sa nedostatkom kadrova iskoro će se pojaviti i u ostalim granama medicine, jer će 60 do 70 odsto lekara svih specijalističkih grana, kako kaže, za pet do osam godina otići u penziju.

- Jedno od rešenja je uvođenje volonterskih specijalizacija koje su ukinute 2000. godine, a zatim i ukidanje dve godine obaveznog rada pre specijalizacije - naglasila je Radosavljević.

Ona je dodala da je sve više lekara koji odlaze iz Srbije u inostranstvo ne samo zbog bolje plate već i zbog boljih uslova rada i života.

- Mislim da Srbiji nedostaje nacionalna strategija za zaustavljanje odliva mozgova. Hitno treba nešto preduzeti, jer će se lekari i medicinske sestre prorediti - zaključila je Tatjana Radosavljević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivana

    24. mart 2014 | 10:38

    Na Vračaru pedijatri jedan po jedan odlaze u penziju već poslednjih pet godina, a ni jedan novi lekar nije primljen. O tome ne odlučuju lekari, već gospoda iz ministarstva koja se kako vidim čude, kao i mnoge gluposti i zakone koje lekarima oduzimaju vremena da leče nego se bave istim.

  • Samanta

    24. mart 2014 | 13:45

    Specijalizacija iz pedijatrije traje 5 godina,tako da je velika retkost da postoji pedijatar mlađi od 30 godina.To znači da bi morao krenuti u školu sa 6 godina da bi završio šestogodišnji fakultet do 24.i onda odradi staž pola godine,položi državni,zaposli se i mora ODMAH dobiti specijalizaciju da bi bio pedijatar do tridesete.Ovaj scenario je skoro nemoguć,tako da su ta trojica koja su uspela završiti specijalizaciju do 30.zaista retkost i svaka im čast,jer je ovo tehnički neizvodljivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA