SEĆANJE NA DAVITELJA: Dan kada je otišao Taško Načić (VIDEO)

Pre 21 godinu, napustio nas je pozorišni i filmski velikan Taško Načić. Ekipa Telegrafa seća se njegovih velikih uloga. Koja je po vama najbolja?

  • 13

Na današnji dan pre 21 godinu umro je jedan od najomiljenijih pozorišnih i filmskih glumaca Taško Načić, majstor komedije i groteske.

Proslavio se u matičnom pozorištu Atelje 212 sjajnim ulogama u "Kralju Ibiju", "Radovanu III" (pored maestralnog Zorana Radmilovića), "Čudu u Šarganu", "Kafanici sudnici, ludnici"...

Među najzapaženijim ulogama na velikom platnu svakako su bile one koje je ostvario u filmovima Slobodana Šijana - infantilnog davitelja Perice Mitića u filmu "Davitelj protiv davitelja", i upornog lovca u "Ko to tamo peva".

Interesantno je i malo poznato da je Šijan Taškovu pozorišnu ulogu Bilija Pitona u "Maratoncima" na velikom platnu dodelio Zoranu Radmiloviću.

Mlađa publika ga pamti kao Božidara Majkovića u TV seriji "Bolji život" Siniše Pavića.

Načić je rođen u Kruševcu 7. aprila 1934. godine, i često je sa ponosom isticao svoje cincarsko poreklo. Tako je između ostalog voleo i da "pojašnjava" svoje neobično ime.

Glumu je diplomirao na FDU u Beogradu, u klasi čuvenog profesora Mate Miloševića, a oni koji su ga poznavali voleli su da ističu da je tih, jednostavan, skroman i povučen čovek.

Mnogima je za oko zapalo i da su ga nepravedno godinama zaobilazile prestižne pozorišne i filmske nagrade.

Igrao je u više od šezdeset pozorišnih predstava, a čitavih deset godina briljirao je u monodrami "Ne pucaj bre".

Snimio je dvadesetak filmova, a na velikom platnu debitovao je 1960. godine u "Bolje je umet".

Ostaće upamćen i po filmovima "Bokseri idu u raj", "Majstor i Margarita", "Čudo neviđeno", "Ćao inspektore", "Nije lako sa muškarcima", "Sabirni centar"

Umro je 1993. godine u Beogradu u 58. godini.

Ekipa Telegrafa izdvaja nekoliko Načićevih antologijskih izvođenja. Koje je po vama najbolje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sarajaj

    26. mart 2014 | 10:42

    Nek mu je laka zemlja... Divan glumac.. to dokazuju i filmovi, serije i komedije gdje je glumio. Divno, sto ste se sjetili ovog divnog i talentovanog glumca

  • Jovana

    26. mart 2014 | 10:37

    Sjajan glumac...

  • Slusaj barabo pesmu boziju

    26. mart 2014 | 14:21

    Beogradski Davitelj je remek delo srpske kinematografije , vrhunska prica , gluma , kostim , ekipa glumaca. Neponovljivi Tasko Nacic je jedini mogao da iznese tu ulogu. To je ogroman covek , mnogo volim jesti krempite :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA