U Zagrebu preminuo mitropolit Jovan

Bio je pomirljivog stava i zalagao se za dogovor, zbog čega je bio vrlo cenjen od Rimokatoličke crkve i hrvatskog državnog vrha

  • 8

Mitropolit zagrebačkl-ljubljanski i cele Italije, Jovan Pavlović, preminuo je danas u glavnom gradu Hrvatske, saznaje Telegraf od izvora iz vrha Srpske Pravoslavne Crkve.

Bio je pomirljivog stava i zalagao se za dogovor, zbog čega je bio vrlo cenjen od strane Rimokatoličke crkve i Hrvatskog državnog vrha.

Rođen je u selu Medinci kod Slatine. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu 1963., a postiplomske studije u Nemačkoj. Maja 1977. izabran je za episkopa Srpske pravoslavne Crkve. 

Prilikom izbijanja sukoba u Hrvatskoj, u želji da se problemi reše na miran način, 1991. godine izdejstvovao je susret patrijarha Pavla i kardinala Kuharića u Sremskim Karlovcima.

Jula 1992. izabran je za predsednika Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj. Bio je i član uređivačkog odbora "Pravoslavlja", novina Srpske patrijaršije.

U novembru 1996. godine mitropolit Jovan i vladika šumadijski Sava posetili su hrvatskog predsednika Franju Tuđmana, što je bio prvi susret tadašnjeg glavnog čoveka Hrvatske i neke delegacije SPC-a.

Mitropolit Jovan zastupao je uverenje da je svaka vlast od Boga, pa je u vreme vlasti Slobodana Miloševića u Srbiji 1996. odbio je da potpiše saopštenje Sabora Srpske pravoslavne Crkve kojim se osuđuje krađa na lokalnim izborima u Srbiji.

U krugovima SPC-a govori se kako je rekao da Crkvi ne treba vratiti imovinu jer ona ne bi znala da raspolaže sa njom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA