POMOZITE: Nađi (9) potrebno 300.000 evra za hitnu transplantaciju koštane srži!

Nađa Novaković (9) boluje od teške bolesti matičnih ćelija. Može da se izleči samo transplantacijom koštane srži

  • 12

Devetogodišnja Nađa Novaković boluje od teške bolesti matičnih ćelija mijelodisplastičnog sindroma - refraktorne citopenije. Bolest joj je otkrivena u junu 2013. godine, a može da se izleči samo transplantacijom koštane srži. Troškovi operacije iznose 300.000 evra, a njeni roditelji Aleksandar i Angelina apeluju na sve koji mogu, da im pomognu.

- Zovem se Nađa Novaković, imam 9 godina. Bolujem od jako teške bolesti matičnih ćelija. Ja mogu da se izlečim jedino transplantacijom koštane srži. Transplantacija je jako hitna i operacija se mora uraditi u Nemačkoj ili Italiji. U poslednje dve nedelje mi se stanje jako pogoršalo i stalno krvarim iz usta, telo mi je puno modrica i jako se loše osećam - navodi se u apelu za pomoć koji potpisuje mala Nađa.

Od juna 2013. godine, Nađa svaki dan provodi na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, na odeljenju Hematologije i onkologije. Naši lekari nisu uspeli da joj postave dijagnozu, pa je sa roditeljima otputovala u Frajburg u Nemačkoj, gde je otrkiveno od čega boluje.

- Ni pored mukotrpnih analiza, punkcija koštane srži i dve hirurške biopsije kosti koje je pretrpela, dijagnozu ove opake bolesti nije bilo moguće postaviti u našoj zemlji. Po preporuci lekara smo otputovali u Univerzitetsku kliniku u Frajburgu, u Nemačkoj, gde je posle još jedne biopsije kostiju postavljena dijagnoza - navode njeni roditelji Aleksandar i Angelina Novaković.

Nađina bolest se manifestuje tako što je njena koštana srž prestala da radi tj. da proizvodi ćelije krvi. Ona se može potpuno izlečiti samo transplantacijom koštane srži. U poslednja tri meseca, život joj je omogućen jedino primanjem redovnih transfuzija krvi i trombocita.

- U poslednje dve nedelje Nađino stanje se jako pogoršalo i zbog progresije bolesti više ne reaguje na transfuzije trombocita pa su krvarenja iz usta svakodnevna, a u opasnosti je i od drugih vrsta krvarenja koja joj mogu neposredno ugroziti život. Telo joj je prekriveno bolnim modricama, a usta puna krvnih podliva od kojih ne može normalno da jede i da priča - dodaju roditelji.

Nađin život je u opasnosti i neophodna joj je hitna transplantacija koštane srži. Pošto devojčica nema srodnog davaoca, zbog hitnosti operacije, donor bi joj bila majka. Ovakav vid transplantacije je najteži i može se uspešno obaviti u Nemačkoj ili Italiji. Procena troškova operacije u Nemačkoj iznosi 300.000 evra.

Njeni roditelji nemaju toliko novca i mole sve one koji mogu, da im pomognu, uplatom na žiro račun, kako bi Nađa ponovo postala srećno dete.

Žiro računi:

Dinarski: 265-0200000054378-94

Devizni: RS35265090000000000939

Swift Code: RZBSRSBG

Humanitarni SMS broj za Vip i Telenor mrežu je 5757, a u poruci je neophodno napisati: NAĐA. Cena poruke je 100 dinara sa PDV-om.

Na Fejsbuk stranici "Pomozimo Nađi" možete da vidite sve detalje o njenoj bolesti i načinu na koji možete da joj pomognete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA