TUGA: Zapalila se jer nije mogla da gleda svoju gladnu decu (FOTO) (VIDEO)

Marijam Kaovleh ima četvoro dece od kojih troje pate od oboljenja krvi zbog čega moraju da imaju posebnu ishranu. I pored svih molbi UN-u službenici nisu hteli da joj pruže pomoć

  • 4

Marijam Kaovleh ima četvoro dece od kojih troje pate od oboljenja krvi zbog čega moraju da imaju posebnu ishranu i pored teškog života koji imaju kao izbeglice iz Sirije. Međutim, i pored svih molbi koji je uputila UN-u, službenici nisu hteli da joj pruže pomoć. Odlučila se za smrt jer nije želela da dođe u situaciju da gleda decu kako se muče, a ne može da im pomogne.

Kao i mnogobrojne izbleglice iz Sirije, sa razbuktavanjem građanskog rata, Marijam i njena porodica su napustili dom nakon što se našla na liniji sukoba snaga predsednika Bašara Al Asada i islamističkih pobunjenika. Sa mužem i svoje četvoro dece, iz grada Homsa prebegla je pre dve godine u Liban.

Život im je bio težak i sastavljali su kraj s krajem a situaciju je dodatno otežavalo obolenje krvi kod troje od četvoro njihove dece. Teško su varila određene vrste hrane, a njihova upotreba bi mogla da izazove hemolitičku anemiju.

U prvih šest meseci oslanjali su se na pomoć koju im je obezbeđivao Visoki komesarijat za izbeglice UN i Svetski program za hranu. Međutim, oni su napravili presek ranjivosti izbegličke populacije i za 30 odsto porodica smatralo se da mogu brinuti sami o sebi. Marijamina porodica je spadala u tu grupu.

- Išla sam stalno tamo, govorila im da mora da su pogrešili. Lagali su me i rugali mi se. Vikali su na mene da odem odatle - ispričala je Marijam sa čim se susretala kada je išla da se žali zbog te odluke.

Zapretila im je da će se zapaliti, ali nisu hteli da je slušaju. Očevidci kažu da su videli Marijam kako se posipa benzinom i za par sekundi se pretvorila u buktinju.

- Samo je pala na tlo i počela da gori - kaže čovek koji radi u skladištu hrane.

- Izabrala sam smrt radije nego da gledam kako moja deca umiru milion puta preda mnom - kazala je ona novinarima CNN koji su sa Marijam komunicirali putem interkoma.

Marijam Kaovleh ne dozvoljava nijednom od svoje četvoro dece da je vide. Posećuje je samo muž Ahmad al Daher, koji proviruje iza stakla u njenu sobu u kojoj u zavoji leži.

Iz UN-a i dalje tvrde da je njena porodica mogla sama o sebi da se brine, ali će proveriti da li mogu porodicu nesrećne želje da ipak ubace na listu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: edition.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA