INICIJATIVA: Park u Zagrebu da nosi ime po ubijenoj srpskoj porodici!

Porodica Zec je ubijena 1991. godine, a iako su pred istražnim sudijom petorica pripadnika rezervnog sastava MUP Hrvatske priznali ubistvo, nikada nisu odgovarali za njega

  • 16

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je inicijativu da jedan park u Zagrebu bude nazvan po porodici srpske nacionalnosti Zec, čijih je troje članova ubijeno 1991. godine, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije.

Mihajlo Zec ubijen je ispred svoje kuće u Zagrebu, a njegova supruga Marija i 12-godišnja ćerka Aleksandra otete i likvidirane na Medvednici kod Zagreba u decembru 1991. Njihova tela bačena su u jamu za smeće.

Zagreb park Maksimir

Iako su pred istražnim sudijom petorica pripadnika rezervnog sastava MUP Hrvatske, poznatiji kao merčepovci, priznali ubistvo, oni nikad nisu odgovarali za taj zločin zbog proceduralne greške, odnosno ispitivanja bez branioca.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u toku je suđenje ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Tomislavu Merčepu za ubistvo 43 osobe, među kojima su navedeni i članovi porodice Zec.

Uz imenovanje jedne javne površine u čast porodice Zec, Inicijativa mladih je predložila da neke od ulica u novoizgrađenom naselju u Zagrebu budu nazvane i po ubijenom ratnom zapovedniku osječke policije Josipu Rajlu-Kiru i svedoku ratnih zločina Milanu Levaru.

U saopštenju se navodi da su inicijativu podržali, između ostalih, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, bivši predsednik Stjepan Mesić i predsednik Odbora za spoljnu politiku Sabora Hrvatske Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin Srbije

    9. april 2014 | 17:48

    Kakavi su to ljudi koji su ubili dete i majku seme im se zatrlo da Bog da. A kakav je to precednik i covek Boris Tadic koji ode da im se izvinjava to mi nikad nece biti jasno dal je on uopste i covek.

  • Dag

    9. april 2014 | 18:09

    Zec i lisica. / komentar suvisan /...

  • Butragenjo

    9. april 2014 | 18:23

    Lijepa inicijativa.. u svim gradovima u HR u Federaciji I republici srpskoj gdje je bilo ubojstava a bilo je u mnogima Treba slicno napraviti.. po ubijenim civilima od strane raznih paravojska neki park ili ulicu nazvati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA