Proruske trupe na istoku Ukrajine i dalje okupiraju zgrade vlade

Uprkos dogovoru koji je postignut u Ženevi između Ukrajine, Rusije, EU i SAD, proruski separatisti ne žele da izađu iz okupiranih zgrada sve dok "ilegalna" kijevska vlada ne raspusti parlament i predsedničku administraciju

  • 5

Naoružane proruske grupe, koje kontrolišu zgrade vlade u istočnoj Ukrajini, ne pokazuju znake popuštanja, uprkos sporazumu između Moskve i Kijeva, SAD i EU.

 

Oni kažu da će napustiti okupirane zgrade samo ako ukrajinska vlada podnese ostavku.

 

Ukrajina, Rusija, EU i SAD su u četvrtak postigle dogovor u Ženevi da preduzmu korake u cilju smirivanja tenzija duž zajedničke ukrajinsko-ruske granice posle više od mesec dana nemira.

 

 

Međutim, portparol separatista izjavio je za BBC da je kijevska vlada ilegalna i da oni neće odstupiti dok Vlada Ukrajine ne podnese ostavku.

 

Aleksandar Gnezdilov, portparol samoproklamovane Narodne Republike Donjeck, rekao je da će njegova grupa napustiti zgradu Vlade samo ako "ilegalna" kijevska vlada raspusti parlament i predsedničku administraciju.

 

Još jedan vođa demonstranata rekao je da neće otići ukoliko proevropski protestanti ne napuste trg Majdan u Kijevu.

 

 

Ukrajinski mediji preneli su informaciju da je danas bilo pucnjave u Donjeckoj oblasti.

 

Ukrajinska vojska otvorila je vatru kao bi oterala demonstrante sa barikada u Sergejevki, javio je ukrajinski Interfaks, citirajući lokalne medije. Informacija za sada nije potvrđena.

 

Rusija je negirala raspirivanje separatizma u istočnoj i južnoj Ukrajini.

 

Predsednik SAD Barak Obama podržao je ženevski sporazum, ali je upozorio da će SAD i njeni partneri pooštriti sankcije Rusiji ukoliko postignut dogovor ne bude ispoštovan.

 

 

Izgledalo je da je sporazum, koji je sklopljen uz posredovanje SAD i EU, sprečio neposrednu krizu, ali ne nudi garancije za dugoročno rešenje, navodi AP.

 

Sporazumom je predviđeno da zgrade koje su zauzele proruske grupe budu vraćene. Ali nijedna vladina zgrada u istočnoj Ukrajini još nije ispražnjena, javili su juče lokalni mediji.

 

(Telegraf.rs / Izvor: tanjug, bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    18. april 2014 | 13:27

    Pa tek su poceli..... Uostalom sta sada hocete?? Sami ste zakuvali

  • MRZ

    18. april 2014 | 19:47

    Imate, verujem nenamernu, gresku u naslovu. Nije okupiraju, nego oslobadjaju.

  • Radasin od Babusnicu

    18. april 2014 | 18:39

    Nadam se da nece napustite zgrade koje su njihove. Ovaj Putin malo nervira neka posalje vojsku i Spetnatz i neka ne glumi umnog coveka posto za KGB nisu radili pametni. Polako pocinje da lici na Slobu pre nego sto je izdao RS i RSK negde krajem 1994 godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA