Desetine hiljade vernika na ceremoniji Svetog ognja (FOTO) (VIDEO)

Crkvu u Jerusalimu je ispunio dim sveća i nesporazumi su izbili između sveštenika i hodočasnika koji su nastojali da zauzmu što bolja mesta. Vernici smatraju da vatra sa nebesa pali plamen u crkvi, podignutoj na mestu gde je Isus razapet, sahranjen i vaskrsnuo

  • 11

Desetine hiljade hrišćanskih vernika i hodočasnika prisustvovalo je danas u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu ceremoniji Svetog ognja, pred sustrašnji Uskrs.

Vernici smatraju da vatra sa nebesa pali plamen u crkvi, podignutoj na mestu gde je Isus razapet, sahranjen i vaskrsnuo. Jerusalimski patrijarh svake godine na Veliku subotu, nakon što se pomno proveri da nema šibice, ni upaljač, ulazi u Hristovu grobnicu kleči i moli se i tada se pojavljuje Sveti oganj.

On ga stavlja u dva putira i njime pali dva svežnja po 33 sveće koje predstavljaju Isusove godine. Tim plamenom su potom upaljene sveće koje su držali vernici.

Ovaj drevni ritual potiče iz 4. veka i simboliše vaskrsnuće Hrista na Uskršnju nedelju, podseća AFP.

Crkvu je ispunio dim sveća i nesporazumi su izbili između sveštenika i hodočasnika koji su nastojali da zauzmu što bolja mesta. Izraelska policija vodila je računa o bezbednosti tokom ceremonije, a policijski portparol je rekla da je desetine hiljada hrišćana prisustovovalo ceremoniji u i oko crkve.

Hodočasnici su se gurali da prođu kroz Kapiju Damask, a svi drugi prilazi starom gradu su bili zatvoreni iz bezbednosnih razloga na nekoliko sati, pa su vernici satima stajali van zidina.

Sveti oganj je predat vernicima u Crkvi Hristovog rođenja u obližnjem Vitlejemu, podignutoj na mestu na kome se hrišćanskom verovanju rodio Isus. Plamen se takođe avionima prenosi i u druge pravoslavne zemlje.

Crkvu Hristovog groba dele grčka pravoslovna, jermenska crkva, egipatska koptska, sirijska pravoslavna i etiopska pravoslavna denominacija.

Ceremonija Svetog ognja je jedan od najvažnijhih momenata u pravoslavnom kalendaru, a prisustvuju joj hodočasnici iz celog sveta, kao i lokalni palestinski pravoslavci.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NEK SE SVET ZAPITA

    19. april 2014 | 21:43

    Neka se ceo svet zapita zašto ovo,ovaj sveti čin uspeva samo PRAVOSLAVCIMA.Zašto se ovo čudo događa samo kada pravoslavci slave Uskrs.Ovo je jedna od najlepših stvari koja mnogo toga pokazuje nevernicima o postojanju onog o čemu hrišćanske crkve govore.Plamen se pali,i prvih minuta ne peče!

  • xy

    19. april 2014 | 21:46

    Slava Bogu.

  • Boki

    19. april 2014 | 21:41

    Vernici smatraju, a vi ne smatrate?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA