KAD ĆE OVAKO U SRBIJI? Minimalac u Švajcarskoj 4.000 franaka

Predlog za uvođenje minimalne plate naišao je na otpor poslodavaca, a najviše se bune kompanije Nestlea, Novartis i Swatch

Švajcarska bi mogla da postane zemlja sa najvećom minimalnom zaradom na svetu, ako njeni građani na referendumu 18. maja, izglasaju minimalac od 22 švajcarska franka po satu, odnosno 4.000 franaka mesečno.

Švajcarska trenutno nema propisanu minimalnu platu, ali 90 odsto radnika već zarađuje više od 4.000 franaka mesečno. Zagovornici uvođenja minimalne plate smatraju da će ova mera pomoći potplaćenim radnicima, jer su i troškovi života u Švajcarskoj visoki.

Referendumi, ključni element švajcarskog političkog sistema, održavaju se četiri puta godišnje. Birači su često na strani poslodavaca, pa je tako 2012. odbijen predlog kojim bi radnici dobili šest nedelja plaćenog godišnjeg odmora.

Iako u Švajcarskoj posluju mnoge velike kompanije, poput Nestlea ili Novartisa, dve trećine radnika zaposleno je u malim i srednjim preduzećima.

Predlog za uvođenje minimalne plate naišao je na otpor poslodavaca. Alpura, udruženje švajcarskih servisa za čišćenje, čiji radnici zarađuju između 18,50 i 26,50 franaka po satu, protivi se ovom predlogu jer smatraju da će on smanjiti broj radnih mesta i pogoršati uslove rada.

Protiv su i velike kompanije poput Nestlea, Novartisa i Swatch, koje smatraju da bi uvođenje ovog minimalca moglo da nanese štetu privredi.

Prosečno domaćinstvo od dva člana za poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje mesečno izdvaja 2.643 švajcarska franka. Na svakodnevne potrebe, odnosno hranu, stanarinu, odeću i prevoz odlazi 5.498 franaka.

Stopa nezaposlenosti prema kriterijumima Međunarodne organizacije rada, iznosila je 4,1 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    21. april 2014 | 10:24

    Jedina je razlika što se švajcarci bore ZA svoju državu a ne PROTIV nje. Jer znaju da ako državi loše i njima loše.

  • Vlada

    21. april 2014 | 10:19

    Da ali zato plaćamo stan oko 1500.- uvek unesite i te podatke. Tako da bi bilo u srbiji plata oko 1500 € bili bi na sličan standard. Pozdrav iz svajcarske.

  • Slavujko

    21. april 2014 | 11:13

    Aman ...pa oni nisu ratovali nijednom i zato sve je na svom mestu..i kod njih jedan zakon vazi 100 god i vise kod nas ga menjaju iz god u god ...jbg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA