POSLEDNJE REČI SRPSKOG PILOTA HEROJA: Nećete vi da ginete, ja ću! (VIDEO)

Komandant 204. lovačko avijacijskog puka, Milenko Pavlović, izvukao je mlađeg kolegu iz aviona i poleteo ka NATO avionima koji su bombardovali Valjevo. Leteo je pravo u smrt

Pre tačno petneast godina na današnji dan komandant 204. lovačko avijacijskog puka Milenko Pavlović izvukao je mlađeg kolegu pilota iz aviona i poleteo ka NATO avionima koji su bombardovali Valjevo. Leteo je pravo u smrt.

Tada se samo 14 aviona MiG 29 moglo suprotstaviti NATO avijaciji sa 600 najsavremenijih letelica. U poluispravnom stanju postajali su laka meta. Pukovnik Milenko Pavlović znao je da svaki let nosi takav rizik, prenosi RTS.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Javio je svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti. Prišao je avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!"

Valjevčani svedoče da se avioni nisu videli, ali da se čula grmljavina motora. Nisu slutili kakva se drama odigrava na nebu, sve dok nisu čuli eksploziju i ugledali delove zapaljenog aviona kako pada.

- Vidim ih, ali vide i oni mene! Imaju me! - bile su poslednje reči koje je izgovorio Pavlović.

Milenkov let trajao je oko dvanaest minuta. Odmah po poletanju otkazao mu je generator naizmenične struje. Raketa ispaljena sa aviona koji je bio u okolini Tuzle pogodila je avion, a Pavlović se nije katapultirao. Oni koji ga poznaju veruju da nikada ne bi napustio svoj vazduhoplov.

Bio je to poslednji Milenkov let. I poslednji let do kraja NATO agresije. On za svoja dela nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Svake godine 4. maja u znak sećanja na Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko avijacijskog puka njegove kolege, rodbina i poštovaoci polože vence na spomenike u Valjevu i selu Bujačić gde je pao njegov avion. Poginuo je 4. maja 1999. godine, a iza njega su ostali supruga i dva sina.

Video: Youtube / Serbian2SPIRIT

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GROM

    4. maj 2014 | 14:53

    SLAVA JUNAKU MILENKU PAVLOVICU !!! Istinski heroj svoje zemlje i svog naroda!!!! Stidi se Srbijo sto zaboravljas svoje najbolje sinove !!! Svaki veci grad da dobije ulicu, trg ili bulevar po ovom istinskom junaku!!!! SLAVA TI JUNAČE !!!

  • стрептомицин

    4. maj 2014 | 15:01

    Херој који је бранио земљу нема своју улицу, док онај који је призивао и бодрио његове убице има у сваком граду улицу, трг или оба.

  • русија

    4. maj 2014 | 14:29

    Слава му !!!! Стоп ЕУ стоп НАТО убицама !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA