POČINJE SVETSKI EKONOMSKI FORUM U NIGERIJI: Učesnike obezbeđuje 6.000 vojnika!

Svetskom ekonomskom forumu u Abudži, glavnom gradu Nigerije koji se održava od 7. do 9. maja prisustvuje 1.000 predstavnika svetske političke, intelektualne, poslovne i ekonomske elite. Jedini predstavnik iz Istočne Evrope je predsednik kompanije "Komtrejd" Veselin Jevrosimović koji ekskluzivno za Telegraf otkriva da učesnike obezbeđuje čak 6.000 vojnika!

  • 1

Svetskom ekonomskom forumu u Abudži, glavnom gradu Nigerije koji se odvija pod motoom "Podsticanje inkluzivnog rasta, kreiranje radnih mesta", od 7. do 9. maja prisustvuje 1.000 predstavnika svetske političke, intelektualne, poslovne i ekonomske elite iz 70 zemalja Azije, Severne Amerike, Afrike i Evrope, među kojima je kao jedini predstavnik iz Istočne Evrope i predsednik kompanije "Komtrejd" Veselin Jevrosimović.

Jevrosimović koji je ispred Svetskog ekonomskog foruma član tima za unapređenje informacionih tehnologija nerazvijenih, i zemalja u razvoju ekskluzivno za Telegraf kaže da je uoči početka Svetskog ekonomskog foruma, u glavnom gradu Nigerije više nego napeta atmosfera.

- Pored nedavnog bombaškog napada u predgrađu Abudže u kojem je u eksploziji automobila-bombe stradalo 70 ljudi, napetost je velika i zbog otmice skoro 300 devojčica, koju budno prati čitava svetska javnost apelujući na ovdašnjeg predsednika Gudlaka Džonatana da preduzme odgovarajuće mere - počinje priču za Telegraf predsednik "Komtrejda" dodajući da okolinu hotela Šeraton i Hilton u kojima se održavaju konferencije obezbeđuje neverovatna brojka od čak 6.000 vojnika!

- Obezbeđenje je brojnije nego na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu - objašnjava Veselin Jevrosimović koji je u Abudžu pozvan kako bi u razgovorima sa predsednicima velikih svetskih kompanija i predstavnicima vlada afričkih zemalja ukazao na prednosti ovog regiona, ali i učestvovao na panelima koji se tiču ključnih tema ovog Ekonomskog foruma: unapređivanja informacionih tehnologija nerazvijenih i zemalja u razvoju, ubrzane društvene transformacije, jačeg povezivanja partnera u oblasti ulaganja, i redizajniranja svetskih rastućih modela.

Svetski ekonomski forum je švajcarska neprofitna fondacija sa sedištem u Ženevi čiji je cilj da okupi političke, intelektualne, ekonomske i poslovne lidere, kako bi razgovarali o ključnim problemima sa kojima se danas suočava svet.

Veselin Jevrosimović i dr Omobola Džonson, ministarka ICT-a Nigerije

Jedna od glavnih tema okupljanja u Abudži biće i suzbijanje siromaštva i nejednakosti u afričkim zemljama, te će pored predsednika Nigerije Gudlaka Džonatana diskusijama prisustvovati i predsednik Gane Džon Dramani Mahama, predsednik Benina Tomas Jaji Boni, predsednik Kenije Uhuru Kenjata, predsednik Ruande Pol Kagame, predsednik Senegala Maki Sal, predsednik Tanzanije Jakaja Kikvete, predsednik Toga Faure Gnasingbe, kao i premijer Narodne Republike Kine Li Kećijang.

Predsednik kompanije "Komtrejd" se danas susreo u Abudži i sa ambasadorom Republike Srbije u Nigeriji Rifatom Rondićem i prvim savetnikom ambasadora Mirkom Manojlovićem

U Abudžu su doputovali i predsednici nekih od najvećih svetskih kompanija: General Electric Co, (GE), Bharti Enterprises, Dangote group, McKinsey & Company, Heineken, Telkom Group i drugih.

- Ekonomski i društveni razvoj Afrike zavisi pre svega od spremnosti njenih lidera da preuzmu odvažne odluke u čemu će im podršku svakako dati vodeći svetski lideri koji dolaze na Svetski ekonomski forum u Abudži - izjavila je Elsi Kanza direktorka i predsedavajući Svetskog ekonomskog foruma, koji će biti održan u prestižnim hotelima: Hilton, Šeraton, Barselona i Rokvju Rojal.

Abudža je planski sagrađen grad čiju osnovnu arhitekturu potpisuje jedan od najpoznatijih svetskih arhitekata Kenzo Tange iz Japana. Veći deo grada sagrađen je do 1980, a 1991. je i službeno proglašen glavnim gradom nakon čega je ubrzo postao sedište Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS).

(K.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirotvorac

    8. maj 2014 | 08:36

    Nigerija , africki Irak . Cudo tu Forum da bude , emancipacija divljaka krece :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA