Donjeck i Lugansk se ujedinjuju

Inicijativa o ujedinjenju dva ukrajinska regiona, koji su proglasili nezavisnost nakon referenduma u nedelju, pokrenuta je juče. Evropska Unija saopštila je da referendume smatra nelegalnim i nelegitimnim

  • 6

Lideri samoproklamovanih republika Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine počeli su pregovore o ujedinjavanju, javila je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti, pozivajući se na "pres službu vlade Donjecke narodne republike (DNR)".

Sagovornik te agencije podsetio je da je inicijativa o ujedinjenju pokrenuta juče.

- Prvo treba da budu održani pregovori. Odlučivaće rukovodstvo. Trenutno se vode takvi pregovori - rekao je neimenovani sagovornik ruske agencije.

Predstavnici "DNR" i "Luganske narodne republike" (LNR), čije formiranje su u aprilu proglasile pristalice federalizacije Ukrajine, juče su saopštili da je proglašen njihov suverenitet i nezavisnost od Ukrajine nakon referenduma o statusu održanog u nedelju. Kopredsednik privremene vlade DNR" Denis Pušilin pročitao je juče proglas u kom je od Rusije zatraženo da razmotri pitanje ulaska "DNR" u sastav Ruske Federacije.

Prema RIA Novosti, Donjecka oblast formirana je 17. jula 1932. godine, a u aktuelnim granicama je od 1938. i prostire se na 26.517,5 kvadratnih kilometara, sa najvećim gradovima Marijupoljem, Makejevkom, Gorlovkom, Kramatorskom, Slavjanskom. Njen južni deo granice na istoku ujedno je i državna granica Ukrajine sa Rusijom, a ukupno ima 4.343.900 stanovnika.

Luganska (bivša Vorošilovska) oblast formirana je juna 1938. godine i zauzima teritoriju od 26.700 kvadratnih kilometara, sa većim gradovima Luganskom, Alčevskom, Krasnim Lučem, Lisičanskom, Severnodonjeckom i Stahanovom, i sa više od 2,2 miliona stanovnika.

Administracija ruskog predsednika juče je saopštila da se u "Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti i da polaze od toga da će praktična realizacija rezultata referenduma biti sprovedena civilizovanim putem, bez ikakvih recidiva nasilja, dijalogom između predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska".

Evropska Unija saopštila je da referendume smatra nelegalnim i nelegitimnim, kao i da nikada neće priznati njihove rezultate.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bra

    13. maj 2014 | 13:33

    Pa da Kosovo priznaju to je legalno, a ovo nije, hahaha pa providni su za medalju. Uostalom koga briga sta oni priznaju, kad Putin tu dodje to je gotovo. Siri se jos majka Rusija, samo napred do nas ,do Srbije !!!!! Ogromna podrska Pravoslavnoj Rusiji !!!!

  • Stefan

    13. maj 2014 | 13:12

    Ali zato EU priznaje Kosovo.

  • rke koke

    13. maj 2014 | 13:36

    Podrska !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA