Srpski prihodi od turizma 2,5 milijardi dolara!

Samo od stranih turista, koji su činili 42 odsto ukupnih turista, Srbija je ostvarila 800 miliona evra deviznog priliva, što je rekord u poređenju s 2000. godinom, kada je taj priliv bio 20 miliona dolara

  • 2

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je na regionalnoj konferenciji "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda Jugoistočne Evrope" da su ukupni prihodi Srbije od turizma u 2013. bili 2,5 milijardi dolara.

On je dodao i da je 2013. samo od stranih turista, koji su činili 42 odsto ukupnih turista, Srbija ostvarila 800 miliona evra deviznog priliva, što je rekord u poređenju sa 2000. kada je taj priliv bio 20 miliona dolara, prenosi RTS.

Prema Ljajićevim rečima, turizam, koji je veoma žilava i otporna privredna grana, u Srbiji nije dobio mesto koje mu pripada iako ima veliki značaj i potencijal za ekonomski oporavak zemlje.

- Dosadašnji rezultati ostvareni su bez dovoljno ulaganja i izdvajanja države. Izdvajamo sredstva za automobilsku industriju, subvencije u poljoprivredi, a za turizam ove godine u budžetu Srbije predviđeno je samo 13 miliona evra - naglasio je Ljajić.

Ljajić je istakao da u Srbiji mora da se stimuliše privatan sektor u toj oblasti kroz javno-privatna partnerstva.

Strategija razvoja turizma u Srbiji mora da bude krajnje realna, a ne spisak želja, odnosno "mrtvo slovo na papiru" kao što je sada, rekao je ministar i najavio da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržati formiranje nacionalnog saveta za održivi razvoj turizma.

- Strategija razvoja turizma mora da bude bazirana na realnim činjenicama i potencijalima. Da definiše jasne prioritete. Bolje je da bude i minimalistička, ali ostvariva - naglasio je Ljajić.

Na današnjoj konferenciji "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda Jugoistočne Evrope SEET 2014" učestvuje više od 300 turističkih predstavnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Božidar

    14. maj 2014 | 17:39

    Ma med i mlijeko ministre iz sandžak republike

  • lanisav

    14. maj 2014 | 20:46

    A koliko milijarde od naplate putarina gde idu te pare na ciji konto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA