EVROPSKA UNIJA: Daćemo Srbiji milijardu evra pomoći!

Komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva kaže da osim na pomoć iz pretpristupnih fondova i solidarnosti EU, naša zemlja može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja članica

  • 39

Srbija može da računa na milijardu evra iz fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posledica katastrofalnih poplava, izjavila je danas komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva.

- Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrednosti do milijarde evra godišnje - saopštila je komesarka na konferenciji za medije u Briselu.

Reč je o fondu koji je ustanovljen nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka pogođene zemlja.

- Pored toga, komesar za proširenje Štefan File traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz petpristupnih (IPA) fondova - rekla je ona.

Georgijeva je rekla da je danas razgovarala telefonom sa predsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se informisala o tekućoj situaciji.

- U danima i nedeljama koje dolaze moraćemo da se nosimo sa novim rizicima, kao što je zagađena voda, a najavljeno otopljavanje povećava opasnost od poplava - istakla je ona.

Georgijeva je ukazala da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja članica.

Dešavanja uživo u vezi sa poplavama, najugroženijim mestima u Srbiji i vanrednom situacijom možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gro

    19. maj 2014 | 13:50

    Neka hvala, pre cu od Rusa da uzmem, nego od vas. Pa makar nam dali i milion a ne milijardu evra. Zna se da ce za to sigurno traziti da im vratimo desetostruko i jos dusu da nam uzmu. Neka hvala !!!!

  • ...

    19. maj 2014 | 14:30

    EU ne pomaže, ona ulaže.

  • badboy

    19. maj 2014 | 13:49

    Dacete 1 uzecete 2 :) al hajde dobro ce doci ovom narodu sad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA