Krupanj je definitvno među najugroženijim područjima u poplavljenom delu Srbije. Ovaj grad je danima bio odsečen od sveta, bez struje i vode, a građani su preko Telegrafa molili za pomoć.

U Krupnju su dve osobe stradale, a stotine kuća je srušeno, od infrastrukture jedva da je išta ostalo. Mnogi građani su se još u nedelju angažovali da mašinama koje su dopremljene iz Novog Sada i drugih gradova samostalno započnu sanaciju ulica.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

U poslednja tri dana, Krupanj su posetli ministri Nikola Selakovića i Rasim Ljajić, kao i predsednik Srbije Tomsilav Nikolić, koji je poslao konvoj pomoći. Stiglo je 27 kamiona sa neophodnom hranom, pićem, pelenama i proizvodima za ličnu higijenu. S njim je došao i ministar rada Aleksandar Vulin, koji je apelovao da je neophodna pomoć od stručnjaka, i u vidu mašina za sanaciju.

- Ovo ovde mora da se odbrani. Krupanj je skoro potpuno uništena opština, sela oko Krupnja su skoro potpuno izolovana i tek treba praviti puteve do njih. Malinjaci, jagodnjaci, povrtnjaci, od kojih su ovi ljudi živeli ili su nedostupni ili potpuno uništeni – rekao je Vulin.

Humanitarna pomoć iz mnogih, pogotovo obližnjih gradova stiže, ali građani su ogorčeni na pojedine sugrađane koji nemarno uzimaju hranu i ostala sredstva, i apeluju da pomoć ne stiže do onih kojima je najpotrebnija. Zato se iz Krupnja sugeriše da se pomoć koju pojedinci dovoze privatnim prevozom, ili preko određenih organizacija i klubova, dostavi direktno najugroženijima!

Foto- Ilustracija: Tanjug/Milojko Marković

Foto- Ilustracija: Tanjug/Milojko Marković

U ponedeljak se pronela informacija da je zavladao virus među decom u Krupnju, ali do sada, nije bilo nikakve potvrde o tome.

Dešavanja uživo u vezi sa poplavama, najugroženijim mestima u Srbiji i vanrednom situacijom možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)