Raste broj kompanija koje šalju pomoć ugroženim građanima!

Svakim danom raste broj firmi, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu koje žele da pomognu građanima koje je zadesila poplava

  • 5

Akciji pomoći ugroženim područjima pridružuje se sve više kompanija u Srbiji!

Pored Stomatološkg fakulteta, Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearne sigurnosti, pomoć stiže i od Fabrike mineralne vode "Duboka".

Povodom velike prirodne katastrofe koja je zadesila našu zemlju, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je robnim i novčanim donacijama pomogla najugroženijim lokalnim samoupravama, pozvala je partnere da se pridruže u akciji prikupljanja materijalne i novčane pomoći za oporavak opština i gradova koji su pogođeni poplavama u Srbiji.

Zaposleni u Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije najavili su da će izdvojti po tri dnevnice koje će uplatiti za pomoć područjima ugroženim u poplavama, dok je Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu saopštio da je od sopstvenih sredstava izdvojio 2.000.000 dinara za pomoć nastradalima.

Akciji se priključila i Fabrika Mineralne vode Duboka koja je saopštila da od uvođenja vanrednog stanja donira vodu vrtićima i školama u opštini Kučevo, kao i da je omogućila snabdevanje tog mesta pijaćom vodom putem punjenja cisterni koje koriste građani.

Kako je navedeno, Duboka dostavlja vodu i kriznim štabovima u okolnim mestima u istočnoj Srbiji, u kojima je došlo do zagađenja vode za piće usled poplava.

Kompanija "Knaufinsulation" donirala je ugroženim građanima šleper vode u vrednosti od 400.000 dinara preko Centra za vanredne situacije u Beogradu, a uputila je i novčanu pomoć.

I Odbor direktora crnogorske nacionalne avio-kompanije Montenegro Erlajnz doneo je danas odluku da za potrebe pomoći poplavljenim područjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini uplati po 10.000 evra.

Novac će biti uplaćen na namenske račune otvorene za pomoć za otklanjanje posledica poplava u obe države.

Pored ove pomoći, nacionalni avio-prevoznik je Ministarstvu zdravlja Srbije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, stavio na raspolaganje sve kapacitete u cilju avio-prevoza i zbrinjavanja pacijenata povređenih u gradovima Srbije.

Avioni Montenegro Erlajnza sa humanitarnom pomoći koja je obezbeđena u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova Crne Gore, poleteće u popodnevnim časovima.

Iz hotela Hajat su saopštili da su smestili više od trideset građana, uključujući i kuju Beti, kojima je obezbeđena hrana, garderoba i sva neophodna higijenska sredstva. Hajat je obezbedio smeštaj i za petnaest nemačkih spasioca, koji su u našem hotelu od subote.

Predstavnici Hotela podsećaju da su ugroženima odneli ćebad, jastuke i posteljinu za pedeset ljudi, garderobu i hranu, kao i 300 sendviča i vodu kriznom štabu opštine novi Beograd za sugrađane koji su radili na nasipu na bloku 45 i 70.

Na globalnom nivou korporacije, takođe su uključeni svi Hajat hoteli sa svojim novčanim donacijama koje će, pored donacije beogradskog Hajata biti upućene najugroženijem stanovništvu.

Ðenerali osiguranje uplatilo je danas milion dinara na namenski račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava koje su zadesile našu zemlju.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, to je samo deo pomoći koju će kompanija i više od 2.000 zaposlenih pružiti ugroženim građanima.

Ličnu pomoć pruža svih 2.000 zaposlenih u Ðenerali Srbija Osiguranju - uplaćuju novčana sredstva na kompanijski namenski račun, za prikupljanje pomoći za otklanjanje vanrednih okolnosti, pozvani su da putem SMS poruka na broj 1003, upute dodatnu ličnu finansijsku pomoć.

Takođe, Ðenerali osiguranje stavilo je na raspolaganje liniju Kontakt centra 011 222 0 555, putem koje klijenti mogu prijaviti nastale štete i dobiju sve druge neophodne informacije.

GSP "Beograd" podsetio je danas da je veliki broj zaposlenih bio angažovan u spašavanju i evakuaciji ugroženih iz Obrenovca koji su autobusima u prihvatne centre prevezli više od 3.000 žitelja Obrenovca.

Drugi deo zaposlenih koji nije učestvovao u spasavanju, takođe je punio džakove i bio angažovan na pravljenju bedema, dodaje se u saopštenju.

Rajfajzen banka će za pomoć ugroženima i sanaciju štete uzrokovane poplavama donirati iznos od 100.000 evra.

Sredstva će biti uplaćena na račun koji je Vlada rbije otvorila za ove namene, i donacija će biti realizovana u okviru humanitarne akcije "Teleton" koju 25. maja organizuje RTS.

Takođe, zaposleni u ovoj banci su uključeni u volonterske aktivnosti, kao i akcije prikljupljanja pomoći.

Apel za pomoć banka je uputila i svojoj centrali u Beču, u cilju prikupljanja novčanih priloga sa svih tržišta u kojima Rajfajzen bank Internešnl posluje u srednjoj i istočnoj Evropi i Austriji.

Rajfajzen banka će takođe građanima i preduzećima koja su pretrpela štetu usled poplava, omogućiti korišćenje olakšica u otplati kredita, a klijenti se za detaljnije informacije mogu obratiti najbližoj filijali.

Kompanije Knjaz Miloš i Bambi donirale su 100.000 evra za žrtve poplava u Srbiji. Ove dve firme su udružile sredstva i zajedničkih ih uplatile na račun za sanaciju od poplava.

U saradnji sa Crvenim krstom Srbije, sve Roda trgovine u Srbiji, od utorka predstavljaju punktove za prikupljanje sledećih najurgentijih trenutnih potreba ugroženog stanovništva: pelena za odrasle i decu, sredstva za higijenu, kao i konzervirane hrane. Informacije o prikupljanju potrebnih proizvoda potrošači mogu dobiti u samom Roda objektu, od volontera Crvenog krsta Srbije.

Kompanija će pratiti situaciju na tržištu i reagovati u skladu sa daljim potrebama u ugroženim područjima.

Banca Intesa donirala je ukupno 10 miliona dinara za pomoć ugroženim građanima i saniranje posledica razornih poplava koje su proteklih dana pogodile našu zemlju. Banka je danas uplatila 5 miliona dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije za otklanjanje posledica vanrednih okolnosti – poplave, dok je opštinama koje su se našle u teškoj situaciji tokom vikenda preko Crvenog krsta Srbije uputila donaciju od 50.000 litara flaširane vode i 4 tone hrane u vrednosti od 5 miliona dinara.

Banka Intesa je takođe oslobodila provizije gotovinske uplate i bezgotovinske prenose po osnovu donacija za pomoć ugroženom stanovništvu na posebno otvorene humanitarne račune. Istovremeno, banka je pozvala više od 3.000 svojih zaposlenih da pokažu solidarnost i pruže lični doprinos uplatama na namenski račun otvoren danas u ovu svrhu.

Takođe, svim svojim klijentima iz poplavama pogođenih opština, fizičkim i pravnim licima koja imaju zaduženja u banci, Banca Intesa će obezbediti posebne pogodnosti kako bi im na još jedan način olakšala novonastalu situaciju.

Javno preduzeće Pošta Srbije doniralo je 5 miliona dinara novčane pomoći za stradale u katastrofalnim poplavama širom Srbije. Sredstva su uplaćena na račun Republike Srbije čim je potvrđeno kontinuirano pružanje pomoći ugroženima. Takođe, čitav transportni pogon Pošte stavljen je na raspolaganje Vladi Srbije, Republičkom štabu za vanredne situacije i Gradu Beogradu.

Državna lutrija Srbije uplatiće kompletan prihod od 39. redovnog kola igre na sreću LOTO na račun Vlade Srbije za pomoć stanovništvu stradalom u poplavama.

Kompaniji Sport Vision je, usled elementarnih nepogoda i bujica vode, poplavljen centralni magacin u Rakovici. Voda se popela na 2,5 metra i neopisive kolicine patika i cipela kao i tekstila su pokvasene. Deo tekstila je spasen i suv, upakovane su i nove trenerke duksevi i čaarape koji su donirani naujgroženijima. Na DIF na Kosutnjaku, odneto je po 1.000 pari trenerki, dukseva i čarapa. Za ostatak mokre robe, kako navode iz ove kompanije, bili su prinuđeni da organizuju rasprodaju po cenama ispod nabavnih.

Kompanija Mercata, kao članica MPC Holding sistema, pridružila akciji prikupljanja pomoći za ugroženo stanovništvo. Na namenski račun Vlade Republike Srbije za pomoć u otklanjanju posledica vanrednih okolnosti uplaćeno je 5,000,000.00 dinara.

Srpska nacionalna aviokompanija Er Srbija donirala je od početka vanredne situacije pomoć u namirnicama kao i prevoz materijala iz inostranstva uz najavu još pomoći u danima koji dolaze. U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i srpskim ambasadama i konzulatima u inostranstvu, obavljali besplatan prevoz donirane pomoći na redovnim i kargo linijama. Svi putnici koji su usled nastale situacije morali da otkažu ili promene rezervaciju mogu to učiniti bez ikakve dodatne naplate, rekli su iz Er Srbije.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A gde su

    19. maj 2014 | 16:43

    Zlatiborac, Neoplanta, Topola, one barem suvomesnate trajne proizvode mogu da doniraju???

  • abc

    19. maj 2014 | 19:39

    Dragi ministre zdravlja i ostali, obezbedite narodu lekove, za dijabetes, srce i slicno...Za njihove hronicne bolesti, a ne da jadni ljudi preko FB traze za hemoterapiju deteta...ili da prihvatilista traze od gradjana

  • Novosađanka

    19. maj 2014 | 19:03

    Neoplanta je donirala pomoć !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA