KO JE DONEO TU ODLUKU: Kablovski operatori isključili i kanale koji ne emituju zabavni sadržaj?!

Nakon što je Vlada donela odluku o tome da 21, 22. i 23. dan budu Dani žalosti u Srbiji, mnogi operatori isključili su kanale koji emituju edukativni, dokumentarni, istorijski sadržaj... U SBB-u kažu da je odluku doneo menadžment firme!

  • 56

"Dani žalosti. Ponuda i sadržaj TV kanala biće prilagođeni danima žalosti u Srbiji" - ovako glasi naslovna poruka koju možete videti na sajtu svakog kablovskog operatora u Srbiji i poruka koju čujete kada okrenete njihove kol-centre. 

Nakon što je Vlada donela odluku o tome da 21, 22. i 23. dan budu Dani žalosti u Srbiji, RRA objavila je obaveštenje svim radio i televizijskim emiterima da usklade svoj program sa Zakonom o obeleževanju Dana žalosti.

Iako je za pohvalu to što je većina operatora bez diskusije prihvatila da izvrši ovu zakonsku obavezu, pitanje koje se već drugi dan nameće jeste: Na koji način se vrši selekcija programa koji će biti ugašeni, kao i zašto neki kanali koji emituju crtane filmove potpadaju pod kategoriju onih koji emituju zabavne sadržaje, a kanali koji emituju sport ne? Takođe, da li će računi na kraju meseca biti umanjeni s obzirom na to da se pojedini programi nisu emitovali?

U praksi to izgleda ovako: korisnici najvećeg kablovskog operatera SBB, ovih dana ne mogu da gledaju MTV i VH1, FOX life... Ikom je pored ovih svojim korisnicima isključio i HRT 1 i 2, OBN, RTCG... Radijus Vektor takođe je isključio većinu ovih kanala.

Većina korisnika ne može da prepozna valjan pravni osnov za ovakav postupak, kao ni faktičke razloge koji bi govorili njemu u prilog, budući da u velikom delu dokumentarni, edukativni, istorijski, informativni kablovski programi ni na kakav način nisu u suprotnosti s onim što preporuka RRA sugeriše.

Ovim povodom oglasio se i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je istakao da se preporuka RRA nije odnosila na ukidanje kompletnih programa.

- Preporuka RRA, u okviru njenih zakonskih ovlašćenja mogla se odnositi i ubeđen sam, odnosila se na potrebu organizovanja i emitovanja programa koji bi bio u skladu sa odlukom Vlade o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji odnosno s atmosferom žalosti zbog posledica tragičnih događaja, a ni u kom slučaju ne na ukidanje kompletnih programa - istakao je Šabić u saopštenju.

Neki operatori su svojim korisnicima "kao objašnjenje ponudili tvrdnju da su u skladu sa instrukcijama dobijenim od RRA, obustavili emitovanje kablovskih programa", a poverenik je istakao da za veliki broj korisnika ovakvo objašnjenje iz mnogo razloga nije prihvatljivo.

Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić istakao je da Agencija nema dodatna pojašnjenja, i da je svaka kompanija dužna da postupi u skladu sa zakonom. To koji će kanal isključiti zavisi od toga kako su doživeli zakon.

- Moj lični stav je da su operatori dobro i ispravno postupili - naveo je Karadžić.

Iz jednog od najvećih operatora na našim prostorima, SBB-a povodom ove situacije dobili smo sledeći odgovor:

"Iako razumemo neke od naših korisnika kojima nedostaju pojedini kanali iz redovne ponude, tokom tri Dana žalosti, iz poštovanja prema žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima ponudu TV kanala prilagodili smo Zakonu o obeležavanju Dana žalosti i preporuci RRA.

Uz obaveštavanje i u dogovoru sa menadžmentima TV kanala čiji program emitujemo, prestali smo sa emitovanjem humorističkih, zabavnih i sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom, a nastavili sa emitovanjem kanala prigodne sadržine. Molimo korisnike za razumevanje", kažu iz SBB-a.

Iako smo isto pitanje postavili i Ikomu, do zaključenja ovog teksta, od njih nismo dobili odgovor.

Što se tiče umanjenih računa, jer deo meseca niste gledali plaćene kanale - ne nadajte im se. Kako saznajemo, operatori neće umanjivati račune jer su, kako kažu, "samo ispunjavali zakonsku obavezu".

 Šta piše u Zakonu?

Član 6. stav 1. Zakona o obeležavanju dana žalosti kaže da emiteri:

- Emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja koju donosi nadležni organ Republike Srbije ili telo koje on odredi;

- Obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede;

- Umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti;

- Usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti.

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bulidza

    22. maj 2014 | 18:39

    Samo prost odgovor zelim - zasto ste ugasili : RTRS, FTV, HRT i OBN? Jel njihova patnja preti da narusi zalost za nasim zrtvama, ili su njihove zrtve nevazne? Dajte bre recite KO KO KO je odlucio da uvede cenzuru? Hrvati nas maksimalno pomazu, a vi cenzurisete njihovu tv!?! Ja placam 7 ugovora sa sbb-om, usao u drugu deceniju a vi hostapleri ovako! Lepo kaze moja zena - SATELIT! Ljudi, organizujmo se i podnesimo kolektivnu tuzbu. UA CENZORI!

  • Širom zatvorenih očiju

    22. maj 2014 | 18:31

    To je stvarno van pameti. Odakle im pravo za tako nesto. Pitam se vec dva dana. Oni ne emituju vec prenose kanale. Bezobrazluk.

  • Filip Todorovic

    22. maj 2014 | 18:33

    Ako je kitchen24 zabavan kanal onda super. Po meni je to edukativni i jedino to gledam na tv i njega ugasise...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA