Ko šta treba da radi posle poplava: Ovo su službe koje sada stupaju u akciju (FOTO)

- Formiran je još jedan sastav poput onoga u Ubu i Lazarevcu na asanaciji, biološkoj dekontaminaciji, dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji poplavljenih područja – kaže potpukovnik dr. Ivan Lazarević, komandant ABHO centra Lazarevac

  • 0

Već peti dan traje sanacija i dekontaminacija terena, kako bi se, nakon povlačenja vode, sprečilo širenje infekcija. Da bi se što pre stvorili uslovi za povratak stanovništva u svoje domove nakon poplava, specijalizovane jedinice ABHO službe Vojske na terenu su od 18. maja.

Ko šta radi?

Veterinarska služba prikuplja, transportuje i uklanja leševe životinja, komunalne službe čiste i uklanjaju mulj i zemlju. Jedinice ABHO vrše biološku dekontaminaciju: mesta uginuća životinja, klanica, farmi, silosa, stočnih pijaca, transportnih sredstava kojima je vršen transport uginulih životinja, mesta prikupljanja uginulih životinja, kontaminiranih prostora. Zavodi za javno zdravlje obavljaju dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju stanova, porodičnih kuća i pokućstva.

- Formiran je još jedan sastav poput onoga u Ubu i Lazarevcu na asanaciji, biološkoj dekontaminaciji, dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji poplavljenih područja - kaže potpukovnik dr. Ivan Lazarević, komandant ABHO centra Lazarevac i nastavlja:

- Od svih zadataka najdelikatniji su sanitarno-higijenske, sanitarno-tehničke i druge mere na kontaminiranom terenu kao što su stočne pijace, farme, štale privatnih domaćinstava, azili za životinje, transportna sredstava za prikupljanje uginulih životinja radi pronalaženja i obeležavanja uginulih životinja - objašnjava doktor Lazarević za Blic.

- Sama asanacija podrazumeva tretman hemijskim sredstvima lokacija sa kojih su uklonjeni leševi uginulih životinja i prostora na kojima je došlo do izlivanja kanalizacije - ističe potpukovnik dr Lazarević.

Ovi timovi počeli su juče dezinfekciju i biološku dekontaminaciju termoelektrane Kolubara A. Trenutno se obavlja deratizacija i čiste se prostori gde radi veliki broj ljudi.

- Za nekoliko dana trebalo bi da završimo najveći deo posla u opštini Lazarevac, uprkos tome što istovremeno radimo i asanaciju mesta gde ima uginule stoke - kaže major Nenad Lukić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA