HAPŠENJA U GALENICI: Priveden i visoki funkcioner SPS Dejan Backović!

Sumnja se da su privedeni različitim mahinacijam oštetili "Galeniku" i pribavili imovinsku korist "Velefarmu" u iznosu od 75 miliona evra

  • 11

Pripadnici UKP MUP-a Srbije priveli su više osoba zbog sumnje da su zloupotrebom položaja oštetili preduzeće "Galenika AD" za 75 miliona evra. Među njima je i Dejan Backović, koji je obavljao funkciju predsednika Upravnog odbora.

 

Akciju izvodi UKP MUP-a Srbije u saradnji sa Sektorom poreske policije i Tužilaštvom za organizovani kriminal.

 

Nakon pretresa, svi osumnjičeni će biti sprovedeni u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Sumnja se da su oni različitim mahinacijam oštetili "Galeniku" i pribavili imovinsku korist "Velefarmu" u iznosu od 75 miliona evra.

 

 

Dejan Backovic je visoki funkcioner SPS-a. Tužioci i policajci sumnjaju da čelnici "Galenike" nisu preduzeli neophodne mere kako bi naplatili dug od "Velefarma", već su im odobravali i popuste.

 

Tako su tokom 2009. godine sklopljena su tri ugovora vredna gotovo dve milijarde i 200 miliona dinara, iako je "Velefarm" u tom trenutku dugovao "Galenici" dve milijarde i 474 miliona dinara.

 

Sledeće godine "Galenika" je nastavila isporuku lekova "Velefarmu" iako je dug porastao na 5,8 milijardi dinara. Osnovano se sumnja da je zemunska fabrika oštećena i na osnovu ugovora koji je dozvoljavao bankama da uzimaju novac sa računa "Galenike" kada nisu mogle da naplate menice "Velefarma", a na "Galeniku" je palo i vraćanje kredita koji je "Velefarm" uzeo 2010. godine.

 

 

- U akciji suzbijanja kriminala privedeno je osam osoba zbog sumnje da su za 75 milioan evra oštetili komaniju "Galenika" - izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

 

Stefanović je poručio građanima da mogu očekivati dalji rad na slučaju "Galenika" i utvrđivanje tačnog činjeničnog stanja, pojedinačnu odgovornost i tokove novca, odnosno gde je taj novac završio.

 

Ministar policije je naznačio da je ovo još jedna od istraga u okviru 24 sporne privatizacije i podvukao da je u tim slučajevima do sada privedeno 135 osoba, a za sve potvrđene optužnice.

 

- Istraga će ići do kraja i videćemo gde je otišao novac jer počinioci krivičnog dela ne treba samo da odgovaraju nego i da se nađe gde je novac koji je ukraden - rekao je Stefanović i dodao da "ne smemo da dozvolimo da ljudi budu namagarčeni i da neko odgovara, a da se novac skloni negde sa strane".

 

(E. T)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko bitan™

    25. maj 2014 | 09:31

    Ima li ko da je ukrao samo par hiljada eura, da nije cifra preko par miliona? Koliko smo mi bogata zemlja kad ima toliko lopova i toliko kradu?

  • Milan Vasiljevic

    25. maj 2014 | 12:14

    Ovo je jasan dokaz da nedodirljivih vise nece biti i neka bude primer drugima da dobro razmisle pre nego sto se upuste u malverzacije koje su na stetu drzave i poreskih obveznika tj. naroda.

  • Vuk

    25. maj 2014 | 12:11

    Nista se bitno jos nije pomerilo u kadrovisanju javnog sektora. Sad ce jos neki dobiti i zahvalnice sto su drzavi uplacivali drzavne pare a to sto su godinama pljackali i sunovratili javni sektor nikom nista. Beznadezno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA