NEVIĐENO DIRLJIVO: Evo kako nemački volonteri spasavaju životinje iz Obrenovca! (FOTO)

Specijalizovanu grupu boraca za životinje najviše je pogodilo što nisu mogli da pomognu povređenoj krmači. Ostaju ovde dok god je njihova pomoć potrebna

  • 21

Jedna od najpožrtvovanijih grupa volontera koja spasava napuštene životinje u Obrenovcu došla je iz Nemačke, a njeni pripadnici su članovi organizacije "Tierrettung Rhein Neckar" (Prva pomoć za životinje) . Ovi junaci su i dalje u poplavljenom području i neprekidno evakuišu ugrožene ljubimce.

Grupa boraca za životinje je došla u Srbiju potpuno opremljena kombijem u kojem se nalaze kavezi za smeštaj životinja, a imaju i posebne duvaljke uz pomoć kojih se omamljuju agresivne životinje.

Dejstvo sedativa traje oko sat vremena, taman koliko im treba da prebace životinju na sigurno. Zato su se i upućivali na najrizičnija mesta, a o svim aktivnostima vode detaljnu belešku na svojoj Fejsbuk stranici.

Ivan Kurajov, iz organizacije "Ljubimci" iz Pančeva, koji je najzaslužniji za boravak nemačkih volontera, navodi da su se nakon poplava javile mnogobrojne organizacije širom Evrope koje su se ponudile da pomognu u nastradalim područjima.

- Drago mi je što je to tako. Svako se snalazio kako je znao i kod različitih ljudi su došle različite grupe volontera iz mnogih zemalja Evrope. Ja sam se pobrinuo za nemačke volontere i drago mi je zbog toga. Radi se o izuzetno profesionalnoj grupi spasilaca, kojoj su struka  životinje iz poplavama pogođenih područja. Imaju kompletnu opremu koja je potrebna za ovakve situacije i odlaze tamo gde je najteža situacije - objašnjava Kurajov.

Nakon obilaska terena, Nemce je naročito potresao prizor na koji su našli u jednoj od kuća u Obrenovcu, gde je u potpuno razorenoj kući ležala teško povređena krmača, kojoj nisu mogli nikako da pomognu.

- Ovaj prizor me i dalje pogađa. Krmača je ležala teško povređena u baštenskoj šupi. Prvo smo joj dali vodu, koju je odmah popila. Pokušali smo da organizujemo spasavanje, ali nije bilo nikoga ko bi hteo da spase krmaču. Preostalo nam je samo da napojimo i nahranimo jadnu životinju i nadamo se da ćemo sutra ujutru imati više sreće. Nakon razgovora s komšijama i veterinarskom službom saznali smo da ona verovatno neće preživeti do jutra i da će je vlasnik tek sutra osloboditi. Za nas je to bio težak udarac - krenule su mi suze dok me je posmatrala velikim očima očekujući pomoć. Ipak, nismo više ništa mogli da učinimo za životinju osim da joj obezbedimo hranu - svedoče nemački volonteri.

Prema rečima Kurajova, oni će u Srbiji ostati dok god bude bilo potrebe, a pripremaju se za obilazak sela oko Obrenovca u kojima do sada nijedna životinja nije spasena.

- Problem je što je u tim selima još uvek duboka voda i što je zemlja teško raskvašena. Gotovo da ne postoji način da se stigne tamo. Ipak, radimo na tome da se oni uz pomoć lovočuvara i nekih od meštana ipak pošalju tamo i spasu tamošnje životinje, jer do njih od početka poplava, još niko nije stigao - kaže on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    27. maj 2014 | 17:52

    Milijardu svetlosnih godina smo zaostali za njima, mi pljackamo ostavljene kuće u poplavi ljudima kojima je najteže a oni dolaze da pomognu ostavljenim životinjama nekog indijanskog naroda kao što smo mi!!! Bravo majstori..

  • Kerberus

    27. maj 2014 | 16:56

    Ovo su ljudine, alal vera.

  • MIROSEMBERAC (Bec)

    27. maj 2014 | 17:39

    Rasplakaste me s ovom krmacom i sa ove 23 slike na kraju .. Burschen ihr seid HELDEN ( momci vi ste junaci ) Danke Deutschland

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA