Evo kako da sa 20 koza svakog meseca zaradite 1.000 evra!

Sa prijateljem Muhamedom, Admir Fejzić iz BiH je vlasnik privatne veterinarske stanice. Posao sa kozama pokrenuo je nedavno kako bi drugima pokazao da se od svog rada može dobro živeti

  • 23

Admir Fejzić (25) veterinar iz Visokog u BiH, svojim poslom dokazuje da je u toj zemlji ima posla za one koji žele da rade, bez obzira na tešku političku situaciju u njoj.

Admir smatra da su male farme koza, koje ne broje više od 50 grla, šansa za nova radna mesta. Mali broj grla dovoljan je da jedna porodica zarađuje daleko više nego što je trenutni prosek u BiH.

- Moja farmica broji tek 20 koza, koje mi svaki dan daju oko 50 litara mleka. Jedan litar kozijeg mlijeka na tržištu košta četiri marke. Po ovoj računici, moje koze dnevno zarade oko 200 KM (100 evra) . Neka samo 30 posto od toga ostane meni, a 70 posto ide na održavanje koza, moja mesečna plata izađe oko 2000 KM (oko 1.000 evra) - objašnjava Fejzić za agenciju Patria.

Sa prijateljem Muhamedom, Admir je vlasnik privatne veterinarske stanice u blizini Visokog. Posao sa kozama pokrenuo je nedavno kako bi drugima pokazao da se od svog rada može dobro živeti.

- Nemam problema sa prodajom kozijeg mleka. Kvalitetno je, izuzetno zdravo i traženo, a teško ga je nabaviti. Ako ga i ima da se kupi u nekom tržnom centru, to je uvozno mleko. A ljudi bi ipak da piju domaće - kaže Fejzić.

On će uskoro, pored mleka, početi da proizvodi i koziji sir, koji postiže daleko bolju cenu od mleka.

- Trenuno uzgajam sanske koze. Ali, nedavno sam sa otoka Paga iz Hrvatske dovezao alpsku kozu, koja daje i do pet litara mleka, to je oko 50 posto više nego sanska koza - kaže Fejzić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klaudio Kanidja

    29. maj 2014 | 01:08

    Bravo care svaka cast!

  • ...

    29. maj 2014 | 01:27

    Je l' sam jedini koji je posle citanja teksta otisao na google da proveri cenu sanske koze?

  • Smederevac

    29. maj 2014 | 12:38

    Ja imam 60.god. i ovu moju kozu cuvam i pazim 35god.pa mogu da vam kazem iz iskustva da je stetna i samo imam rashoda a nikako neku zaradu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA