Bivši ministar optužio premijera da ga je špijunirao

Zoran Milanović je ministra finansija, Slavka Linića, nedavno smenio zbog sumnje da je državni budžet oštetio za 3,5 miliona evra. S druge strane, Linić optužuje premijera da je to uradio kako bi zaštitio svog brata i prijatelje

  • 0

Smenjeni hrvatski ministar finansija Slavko Linić, osumnjičen da je državni budžet oštetio za 3,5 miliona evra, koji je za svoju smenu optužio premijera Zorana Milanovića, tvrdi da je premijerov cilj da ga uhapsi.

On je kazao da Milanović želi da ga stavi u zatvor jer će "samo tako uspeti u svojim namerama i spletkama", dodavši da će se obratiti saborskom Odboru za nadzor obaveštajnih službi kad prikupi sve potrebne dokaze da je Milanović zloupotrebio određene državne službe i da ga je stavio "na mere".

Linić, koji je i Milanovićev partijski kolega u vladajućoj SDP, kazao je i da se zalaže za prevremene parlamentarne izbore.

Na ove Linićeve izjave reagovao je potpredsednik saborskog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost Igor Dragovan i najavio da će Odbor ispitati navode bivšeg ministra da je premijer zloupotrebio bezbednosne službe.

- Odbor će ispitati i argumentovane i neargumentovane navode da bi se skinula svaka sumnja s mogućih zloupotreba bezbednosno-obaveštajnog aparata - kaže Dragovan.

Linić je juče optužio Milanovića da ga je smenio kako bi zaštitio svog brata i prijatelje. Smenjeni ministar je, naime, na konferenciji za novinare, koju je najavljivao kao "obračun sa Milanovićem", tvrdio da je njegova smena posledica medijske spletke premijera.

On je optužio Milanovića da su mu bile potrebne spletke oko predstečajne nagodbe firme Spačva da bi zaštitio članove svoje porodice, prijatelje i parcijalne interese određenih krugova, pri čemu je zanemario državne interese. Premijer Hrvatske Zoran Milanović nije imao značajnije reakcije na reči smenjenog ministra finansija.

- Bivši ministar održao je svoje obećanje da će nas blatiti. Stvarno mi je žao - samo je rekao Milanović posle Linićevog istupa i dodao da ljudi vode privatne živote na koje on ne utiče.

Milanović je Linića nedavno smenio zbog sumnje da je državni budžet oštetio za 3,5 miliona evra i objasnio da više nema poverenja u njega nakon slučaja Spačva u kojem je vrednost zemljišta te kompanije u Vinkovcima višestruko potcenjena u odnosu na procenu Poreske uprave.

Bivši ministar optužio je hrvatskog premijera i da se s nekadašnjom direktorkom Poreske uprave Nadom Čavlović Smiljanec godinu dana nakon predstečajne nagodbe bavio podmetanjem dokumenata da bi kriminalizovao njegov rad, kao i da je njegov brat bio u sprezi s direktorkom.

Linić je tvrdio i da je pravi razlog njegove smene što je kritikovao rad Ine i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, da je premijer pod velikim uticajem svog prijatelja, člana Nadzornog odbora Ine, da je hteo da pomogne određenim firmama da dobiju kredit od Banke.

Bivši ministar finansija i partijski kolega Milanovića još pre nekoliko dana najavio je "medijski obračun s premijerom", što se u hrvatskoj političkoj javnosti procenjivalo kao značajan unutarpartijski potres.

Međutim, na Linićeve tvrdnje izostale su značajnije reakcije u SDP-u, čiji je Milanović predsednik, dok su u HDZ-u i drugim opozicionim partijama i ovu priliku iskoristili za ocenu da su potrebni prevremeni parlamentarni izbori u Hrvatskoj, a Hrvatsko udruženje radničkih sindikata zatražilo je i hitno osnivanje Vlade nacionalnog spasa sastavljene isključivo od stručnjaka.

Zbog Linićevih navoda o zloupotrebi bezbednosnih službi Sindikati traže i da predsednik Republike Ivo Josipović hitno sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, prenose hrvatski mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA