MONSTRUMI U NIŠU: Masovno truju ljubimce otrovom za pacove! (FOTO)

Dok borci za prava životinja i veterinari ukazuju na sve učestalije trovanje životinja u Nišu, u lokalnoj veterinarskoj inspekciji demantuju da se otrov deli neselektivno i napominju da se radi ono što i u svakom gradu u Srbiji

  • 41

Nekontrolisana upotreba sredstava za deratizaciju u Nišu dovela je do velikog broja otrovanih životinja, tvrde borci za prava životinja u ovom gradu. Prema njihovim rečima, otrov se potpuno neselektivno deli građanima i zbog toga su u opasnosti i životi ljudi.

Nišlijka Mila Vujić, predsednica Evropskog pokreta, čiji je ljubimac nedavno otrovan, kaže da je problem u nesavesnom radu mnogih lokalnih organa. Kako ona navodi, trenutak njene nepažnje je bio dovoljan da se njen mačak otruje.

- Moj problem je što sam ja svog mačka previše socijalizovala i bio je dovoljan trenutak okretanja leđa, samo da bacim đubre da mu neko da komadić viršle, poput klikera sa tim zrnom otrova za pacove. Nije mu bilo pomoći - priča ona.

Vujićeva ističe da je srž problema u dodeli sredstava firmama za deratizaciju, koje nesavesno i nekompetentno rade posao, veterinarskim ordinacijama koje se samo formalno vode na diplomirane veterinare, dok tehničari rade sav posao, a tu je problem neevidentiranja kupaca otrova i doza koje su neophodne samo za tu intervenciju.

- Otrovi su svima dostupni i svaki monstrum može ubiti ne samo životinju nego i čoveka. Mora se što pre uraditi nešto po ovom pitanju. Kontrola prometa otrovima je potpuno zakazala. Nije to "ispravljanje krivih Drina", nego legalan i legitiman zahtev ka kreiranju odgovornog i uređenog društva!  Ako postoje jasni propisi za deratizaciju zašto se ne poštuju? Činjenica je da se svakodnevno taj isti otrov za pacove svima dostupan maskira hranom i baca po zelenim površinama pa stradaju psi i mačke, a i ptice. Ko je za to odgovoran  - pita Vujićeva.

Priču o sve češćem broju otrovanih životinja potvrđuje i Branislav Petković, iz veterinarske ambulante "Petkonba".

- U poslednje vreme sve više građana dolazi sa simptomima trovanja svojih ljubimaca. Mesečno se u proseku kod mene pojavi deset životinja. Trovači životinja najčešće koriste "kreozan", najčešće u seoskim sredinama. On je sladak pa ga psi, ako dođu u dodir sa njim, obavezno poližu i smrt je gotovo sigurna. Problem prave i službe koje su zadužene za dezinsekciju i deratizaciju koje ne rade adekvatno - kaže Petković, i objašnjava kako dolazi do trovanja u gradskoj sredini.

- Radnici koji postavljaju otrov moraju to da rade u zatvorenoj prostoriji, gde su prozori zatvoreni, a on prekriven, kako psi i mačke ne bi došli do njega. Oni to ne rade, pa ga stavljaju i u hodnicima zgrada i u otvorenim podrumima. Tako i najčešće dolazi do trovanja - ističe on.

U organizaciji "Zooplanet" navode da je za rešavanje ovog problema neophodno aktivno uključenje državnih institucija i saradnja lokalnih organa vlasti kako bi se trovanju životinja stalo na put.

- Pojedinci su nemoćni da reše ovaj problem. To se pokazalo u brojnim slučajevima do sada, pa su zbog toga su mnogi slučajevi mučenja, ubijanja i trovanja životinja odbijani ili ignorisani od strane nadležnih. Naši zakoni o zaštiti životinja su idealni, ali njihovo sprovođenje je jako loše. Moramo se u tom smeru više fokusirati i umreženo delovati. Brojniji glas se mnogo više i ozbiljnije čuje i prihvata - ocenjuju iz ove organizacije.

U Veterinarskoj inspekciji u Nišu, međutim, misle suprotno. Iz inspekcije nam je saopšteno da nije tačno da se neselektivno dele sredstva za dezinsekciju i deratizaciju, i da nije tačno da je u poslednje vreme došlo do povećanog broja otrovanih životinja.

- To nije tačno, u pitanju su dezinformacije. U Nišu nadležne službe za dezinsekciju i deratizaciju rade ono što se radi u svim ostalim gradovima u Srbiji - saopšteno nam je u Inspekciji.

U Ministrastvu poljoprivrede Vlade Srbije nam je saopšteno da ukoliko se desi trovanje životinja, to je krivično delo, za koje je nadležan MUP Srbije.

- U takvim slučajevima se podnosi prijava protiv NN lica, i dalje se sudski procesuira, tako da to nije naša nadležnost - rečeno nam je u ministarstvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA