Telegraf u poseti srednjoj i visokoj školi za informacione tehnologije

Ova škola pored toga što nudi vrhunske uslove studiranja, najsavremeniju opremu i visoko stručni kadr, osposobljava studente za najtraženija zanimanja današnjice, kroz praktičan rad u struci još u toku studiranja

  • 5

Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS je prva akreditovana privatna visokoškolska ustanova u oblasti informacionih tehnologija u Srbiji.

Pored kvaliteta - vrhunskih uslova studiranja, najsavremenije opreme i visoko stručnog kadra, osposobljava studente za najtraženija zanimanja današnjice, kroz praktičan rad u struci još u toku studiranja.

Nastava je organizovana na 4 studijska programa: Informacione tehnologije, Elektronsko poslovanje, Računarska multimedija i Organizacija poslovnih sistema. Prema istraživanju rađenom u januaru 2014. godine, 84.26% diplomaca je zaposleno, dok 8.31% diplomaca je nastavilo školovanje na master studijama. Istraživanjem su obuhvaćene sve generacije diplomaca ITS-a. U ovom trenutku ITS ima preko 700 studenata.

Srednja škola za informacione tehnologije ITHS radi po nastavnom planu i programu akreditovanom od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. Pored predmeta iz zvaničnog i obaveznog plana i programa, omogućen je i razvoj profesionalnih poslovnih veština, kao i usavršavanje stranih jezika.

Osnivač ITHS-a je Visoka škola za informacione tehnologije (ITS), koju su zajedno osnovale dve najuspešnije IT kompanije na ovim prostorima: LINK group i Comtrade. ITHS danas ima 150 učenika, a upisom četvrte generacije dosegnuće puni kapacitet. Škola je u prvim godinama rada uvela niz inovacija, kao što su tablet računari i elektronske sveske čime su uvedeni novi standarde u obrazovanju u našoj zemlji.

Šta se može zaključiti, koliko uspešno obrazovni sistem odgovara na potrebe privrede u sferi informacionih tehnologija?

Kada tržište rada nametne potrebu za novim znanjima i veštinama, bilo za postojeće zanimanje ili za novo zanimanje, pristupa se izradi odgovarajućih nastavnih programa za odgovarajući obrazovni, odnosno studijski program iz koga zanimanje proističe. Novi programi u srednjem stručnom obrazovanju se mogu pre uvođenja u obrazovni sistem proveriti ogledom, dok u visokom obrazovanju nakon odobrenja Akreditacione komisije oni postaju dostupni i moguće ih je primeniti. Na izradi nastavnih planova i programa zajednički rade socijalni partneri i različiti stručnjaci iz oblasti obrazovanja.

Ogledni obrazovni profil Elektrotehničar informacionih tehnologija u srednjem stručnom obrazovanju je rezultat zajedničkog rada nastavnika predstavnika zajednice Elektrotehničkih škola, Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih (Zavod za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja), kompanija koje rade u sferi informacinih tehnologija i Ministarstva prosvete i nauke.

U primeni novog nastavnog programa u srednjoj školi, važnu ulogu imaju svi činioci i učesnici obrazovnog procesa, gde je izuzetno značajna pomoć i podrška kompanija koje rade u datoj sferi, a u slučaju oglednog profila Elektrotehničar informacionih tehnologija, onih kompanija koje posluju u sferi informacionih tehnologija.

Kompanije Comtrade i Link group, koje su osnivači Visoke strukovne škole informacinih tehnologija ITS i Srednje škole za informacione tehnologije ITHS, kroz organizaciju praktične nastave, pružanje tehničke i logističke podrške, omogućavaju učenicima i studentima da u realnim uslovima stiču radne kompetencije.

Dakle, obrazovni sistem ima mehanizam na osnovu koga odgovara na potrebe privrede, no dati mehanizam je suviše trom i potrebno je uspostaviti nove procedure koje omogućavaju brže uvođenje novina, što je izuzetno značajno u sferi informacionih tehnologija, smatra dr Bojan Ristić- profesor i pomoćnik direktora za nastavu ITS-a.

Koji poslodavci danas traže stučnjake sa znanjima i veštinama u informacionim tehnologijama?

Poslodavci iz različitih sfera traže stručnjake sa znanjima i veštinama u IT oblasti, pri čemu su zahtevi vrlo precizni. Traže se stručnjaci za Javu, PHP i C#. Zanimljivo je da se ovakva situacija u Srbiji poklapa sa listom najtraženijih IT veština koju je za američko tržište izbacio Computerworld.com. Programiranje je bila top IT veština u Americi za 2013. i očekuje se sličan rezultat i za 2014. godinu. Na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, svake godine interno radimo sličnu analizu da bismo imali uvid u to kako se kreću trendovi na tržištu rada u Srbiji. Na osnovu ovih zaključaka, prilagođavamo i osmišljavamo svoje nastavne programe. Najvažnije nam je da naši studenti budu u toku sa savremenim poslovima i da njihova znanja budu aktuelna – kaže dr Svetlana Anđelić, profesor i pomoćnik direktora za istraživanje.

Koliko poslodavci, odnosno koliko obrazovne institucije mogu pomoći da se uvode nova znanja i veštine u oblasti informacionih tehnologija?

Kroz međusobnu razmenu mišljenja poslodavci i obrazovne institucije, mogu izgraditi procedure za saradnju u okviru sektorskog dijaloga, a u ovom slučaju sektora za informacione tehnologije. U okviru mogućeg sistema zajedničkog rada svi socijalni partneri trebalo bi da uspostavljaju dogovor i saradnju u pripremanju učenika i studenata za tržište rada.

Postoje različiti oblici mogućeg zajedničkog rada koji obuhvataju: definisanje standarda kvalifikacija, utvrđivanje nivoa znanja, veština i kompetencija koje treba da imaju učenici i studenti na kraju i tokom obrazovanja, eksternog ocenjivanja, ostvarivanja profesionalne prakse, kao i praćenja profesionalne karijere. Ključno je organizovati i sprovoditi praksu u realnim uslovima i na taj način pripremiti mlade za budući posao, mišljenja je profesor i izvršni direktor ITS-a Goran Radić.

Nakon ovih izjava profesora ITS-a, može se istaći i primer dobre saradnje obrazovnih institucija i kompanija i to: Visoke škole strukovnih studija za informacine tehnologije ITS, Srednje skole za informacione tehnologije ITHS, kompanije Comtrade, Link group i zajednice Elektrotehničkih škola Srbije, koje su zajednički organizovale zanimljivo predavanje za učenike I razreda oglednog programa Elektrotehničar informacionih tehnologija na temu Programiranje i virtuelna realnost, a koje su spremili profesori ITS-a Vanja Čonić i dr Marko Vulić.

Dato predavanje je održano 8.maja, i bilo je otvorenog tipa. U amfiteatru ITS-a, bili su prisutni učenici ETS Nikola Tesla, Rade Končar i ITHS-a, dok su ostali učenici elektrotehničkih škola iz Subotice, Novog Sada i Niša pratili predavanje putem interneta u direktnom prenosu.

Ovakvim aktivnostima omogućava se mladima da steknu odgovarajuće kompetencije, i stoga Elektrotehničar informacionih tehnologija po završenom četvorogodišnjem školovanju u srednjem obrazovanu sposoban je da: postavljanja i održava operativni sistema računara; kreira, održava, ažurira sadržaje i provera sigurnost platformi za Internet servise; izradjuje desktop aplikaciju, dinamičku veb prezentaciju i veb aplikaciju; kreira, modeluje i razvija bazu podataka; održava i provera sigurnost informacionih sistema.

Na sličan način na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS u saradnji sa kompanijama u sferi informacionih tehnologija omogućeno je studentima steknu odgovarajuća znanja i veštine za rad u realnim uslovima. Evo kako to izgleda po studijskim programima:

Na studijskom programu Organizacija poslovnih sistema stiču se znanja i veštine iz oblasti organizacije IT poslovnih sistema, upravljanja IT projektima, poslovnih računarskih aplikacija, elektronskog poslovanja, ali i menadžmenta, makroekonomije, i menadžmenta ljudskih resursa.

Studiranjem na programu Elektronsko poslovanje stiču se znanja i veštine iz oblasti elektronskog poslovanja, elektronske uprave, elektronske trgovine, sistema plaćanja u elektronskom poslovanju, tehnika Internet marketinga, poslovnih informacionih sistema, menadžmenta i informacionih tehnologija.

Studiranjem na programu Informacione tehnologije pripremaju se za rad na celokupnom procesu projektovanja, izrade i implementacije softvera. Od početne analize, planiranja i dizajna, preko kodiranja i testiranja do instalacije i održavanja softvera na mestu njegovog korišćenja.

Na studijskom programu Računarska multimedija, uz kreativan rad kroz upotrebu računara i najnovijih programa za dizajn savladavaju se napredne metode i tehnike obrade digitalne slike, zvuka, videa, tehnike ilustrovanja, animiranja i komponovanja.

Na osnovu svega navedenog, praćenja potreba tržišta, prilagođavanja programa u skladu sa tim, pokazala se opravdanost ovakvog pristupa, jer je prema podacima ITS-a iz januara 2014. godine čak  84.26% diplomaca zaposleno u struci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    5. jun 2014 | 21:35

    Plati pa se klati. :-) Paprene cene, ali vam je zato zagarantovan posao nakon zavrsetka skolovanja, tako da ko ima love, onda to i nije losa stvar :-)

  • Nikola

    5. jun 2014 | 20:19

    Prva? A Raf, Fit (Metropolitan)? Oni postoje vec godinama i takodje su akreditovani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA