OSTAJE BEZ ORDENJA: Josipović oduzima odlikovanja Sanaderu!

U saopštenju pres službe predsednika Hrvatske navodi se da je odluka da bivši premijer Hrvatske ostane bez odlikovanja doneta zbog njegovog postupanja protivnog pravnom poretku i moralnim načelima, a na osnovu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske

  • 6

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović doneo je odluku kojom se bivšem premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivi Sanaderu oduzimaju odlikovanja.

U saopštenju Josipovićeve pres službe navodi se da je odluka doneta zbog Sanaderovog postupanja protivnog pravnom poretku i moralnim načelima, a na osnovu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je u petak osuđujući presudu Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u sllučaju "Hipo banka" i primanje mita od 10 miliona evra od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju kupovine te mađarske naftne kompanije upravljaških prava u hrvatskoj kompaniji Ina.

Pravosnažnom odlukom Sanaderu je kazna smanjena sa deset na osam i po godina zatvora.

Sanader će takođe morati da vrati u državni budžet 3,6 miliona kuna (oko 480.000 evra), u kom iznosu mu je blokirana imovina. Taj iznos, prema presudi, dobio je kao proviziju za kredit koji je Hrvatska dobila od "Hipo banke" dok je on bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-ih.

Predsednik Josipović je juče u izjavi novinarima ocenio da je u slučaju "Ina-MOL" reč o veleizdaji.

Bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader prvostepeno je osuđen na sudu u Zagrebu i u najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici "Fimi-medija".

U tom slučaju on je zajedno sa HDZ i još devet fizičkih i pravnih osoba osuđen za izvlačenje oko 10 miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko marketinške agencije "Fimi-medija".

Sanader je u tom slučaju osuđen na devet godina zatvora. U još nekoliko slučaja tereti se za korupciju.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Горан

    15. jun 2014 | 19:05

    Нема везе, Тома ће му доделити ново ордење. :-)

  • стонога

    15. jun 2014 | 22:30

    Хаде не вулазни. Човек одседа у Њујорку у најлуксузнијем сбетском хотелу и то му дође као ситница. За главницу може да купи све орфење нових државица на балкану. А у Србији ће му дати и дипломе.

  • Rey

    15. jun 2014 | 19:11

    A 10 milioncica nikom nista ??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA