FUKUŠIMA: Drama koja je potresla svet, godinu dana kasnije (FOTO / VIDEO)

Godinu dana nakon najveće nuklearne katastrofe u istoriji, Vlada Japana poručuje da je došao kraj nuklearnoj krizi, ali građani i dalje strahuju

  • 1

Na današnji dan pre tačno godinu dana obalu grada Sendai na severoistoku Japana pogodio je podmorski zemljotres od devet stepeni Rihtera, koji je izazvao cunami nezabeleženih razmera, čudovište koje je bacalo automobile i do deset metara u visinu. U zemljotresu je živote izgubilo oko 20.000 ljudi.

Međutim, prava drama, ona koja je uzdrmala ceo svet, tek je usledila. Kao posledica zemljotresa usledila je eksplozija tri nuklearna reaktora elektrane "Fukušima Daići", što je izazvalo nuklearnu katastrofu, najveću u istoriji.

Godinu dana kasnije niko još precizno ne zna kakve će posledice eksplozija nuklearke ostaviti na čovečanstvo.

Prema rečima Lusi Kraft, novinarke CBS, zvaničnici čak ni satima nakon zemljotresa nisu mogli da pretpostave kolike su razmere nuklearne katastrofe.

-  U tom trenutku niko nije znao šta može da očekuje. Kakve ćemo posledice pretrpeti od radijacije? Posledice ravne Černobilju? Niko nije mogao da da konkretan odgovor -  istakla je Kraftova.

Danas zvaničnici procenjuju Fukušimu kao nuklearnu katastrofu većih razmera od one u Černobilju i procenjuju da će se posledice osećati godinama zbog ogromne količine nuklearnog zračenja.

Više od 125.000 zgrada je oštećeno ili uništeno u zemljotresu, a gotovo cela infrastruktura na pogođenom severoistoku zemlje zahtevala je rekonstrukciju. U proteklih 12 meseci izgradnja je bila fokusirana na obnovu privremenog stanovanja i infrastrukture. Zvaničnici kažu da će za potpuni oporavak Japanu biti potrebno čak 10 godina.

- Mi smo narod koji se već suočavao sa katastrofama, tako da posedujemo tu mirnu odlučnost kada pristupamo rešavanju problema. Mlada smo generacija, napornim radom ćemo preživeti ovu katastrofu - optimistično poručuje 24-godišnji Mamiko Šimicu.

- Sada je naše vreme da izgradimo Japan ponovo - dodao je Šimicu, poredeći katastrofu sa posledicama iz Drugog svetskog rata.

Decembra prošle godine, premijer Jošiko Noda objavio je kraj nuklearnoj katastrofi, jer je, kako je istakao, "sada vraćena kontrola nad reaktorima i ovako nešto se nikada više neće dogoditi".

Za mnoge je nuklearna kriza još daleko od gotove. Oko 160.000 ljudi i dalje je raseljeno i odbijaju da se vrate jer smatraju da je "završetak nuklearne krize" samo način gušenja gneva javnosti zbog tragedije.

Prema procenama Svetske banke, ekonomska šteta u Japanu iznosila je 235 milijardi dolara, što znači da je reč o "najskupljoj" prirodnoj katastrofi u istoriji.

Kako izgleda Japan danas i da li su uspeli da se oporave od razornog zemljotresa procenite sami.

Telegraf.rs / Isidora Danić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA