Uskoro zabrana solarijuma u Srbiji? Sunčaćete se samo na sopstvenu odgovornost!

Solarijum je za maloletnike zabranjen u Nemačkoj, Austriji, a od prošle godine i u Crnoj Gori. Iz Ministarstva zdravlja kažu da je neophodno da se najpre o ovom zakonu izjasni stručna javnost. U Srbiji od raka kože svake godine oboli do 1.000 osoba

  • 42

Svakog dana u Srbiji od raka kože, u proseku, oboli dvoje ljudi, a umre jedna osoba. Rak kože je jedan od najagresivnijih tumora jer brzo metastazira i zahvata druge organe.

Upravo je ovo jedan od razloga što se sve češće može čuti ideja da Srbija krene stopama nekih zemalja iz regiona i zabrani solarijum za mlađe od 18 godina.

S ovom idejom u javnost je izašao i dermatolog na VMA dr Miroslav Dinić, upozoravajući da se broj obolelih od raka kože svake godine sve više povećava, kao i da se učestalost udvostručuje svakih deset godina.

- Najverovatnije će u nekom periodu solarijumi biti zabranjeni, a korisnici jasno upozoreni da na sopsteni rizik ulaze u solarijum. Taj rizik je pojava melanoma, nekih prekanceroza i prevremeno starenje kože - upozorio je dr Dinić.

Zakonska inicijativa za zabranu solarijuma u Srbiji još uvek ne postoji, ali se sve češće može čuti da će biti pokrenuta.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da upotreba solarijuma spada u oblast kozmetičkog tretmana i sanitarna inspekcija, pored kontrole sanitarno-higijenskih uslova i bezbednosti solarijuma traži pismenu proceduru od vlasnika kozmetičkih salona da maloletne osobe ne mogu koristiti solarijum bez saglasnosti roditelja.

- U vezi sa inicijativom da se upotreba solarijuma zabrani zakonom neophodno je da se stručna javnost izjasni o ovom pitanju, bazirajući se na najnovijim naučnim saznanjima i iskustvima u oblasti rada veštačkih izvora UV zračenja - kažu iz ovog ministarstva.

Solarijum je za maloletnike zabranjen u Nemačkoj, Austriji, a od prošle godine i u Crnoj Gori.

U Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da je melanom kože (koji se, između ostalog, dobija i sunčanjem) najagresivniji od svih tumora. Međutim, ukoliko se rano otkrije, moguće ga je hirurški odstraniti.

Najveći rizik da obole od melanoma kože imaju osobe koje su se puno izlagale suncu tokom mladosti, oni koji imaju više od 50 mladeža na telu, kao i oni kod kojih postoji porodična anamneza o tumorima kože.

Prema podacima ovog Instituta, u Srbiјi sе u prоsеku gоdišnjе diјаgnоstikuје 500 оbоlеlih od ove bolesti. Lеči se približnо 1.000 pаciјеnаtа, a umrе 350 оsоbа.  Od 100.000 ljudi, u proseku, oboli svaki osmi muškarac, svaka šesta žena, a umre svaka druga osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Страхиња

    24. jun 2014 | 20:11

    Gledam devojke po gradu, nece da se suncaju na suncu dok ne pocrne u solarijumu da ne budu bele kad se skinu pred masom. Kompleksi i nista drugo. Haos

  • ...

    24. jun 2014 | 19:20

    Sad lepo svi koji hoce da pocrne nek beru malinu i kupinu :P

  • Milica

    24. jun 2014 | 21:54

    Pa kada spavaju do 17h, kako i da pocrne. Skitaju celu noc, 90% mladih ne zna kako dan izgleda u 08h ujutru. Ma sta vise da se nerviram, ionako nema nista od Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA