Advokati u štrajku - staju suđenja, istrage i saslušanja!

- Beogradski advokati su rad obustavili jos prošle srede, a na skupštini Advokatske komore Srbije odlučeno je da od 25. do 27. juna u štrajk stupe advokati iz cele zemlje - rekao je predsednik AKS Dragoljub Ðorđević

  • 13

Svi advokati u zemlji stupiće u štrajk od danas do kraja nedelje, u znak nezadovoljstva zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina. To znači da se neće održavati suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca.

Advokati takođe neće zastupati stranke ni pred drugim organima, čak ni u hitnim predmetima.

- Beogradski advokati su rad obustavili jos prošle srede, a na skupštini Advokatske komore Srbije odlučeno je da od 25. do 27. juna u štrajk stupe advokati iz cele zemlje - rekao je predsednik AKS Dragoljub Ðorđević.

Do obustave rada je došlo jer su advokati nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage nova poreska rešenja koja se odnose na advokaturu i paušalno plaćanje poreza.

Protest se, kako navode u AKS, osim zbog povećanja poreskih obaveza za paušalno plaćanje dažbina, organizuje i zbog sužavanja polja delatnosti advokature zbog donošenja raznih zakonskih propisa kojima se brojni poslovi oduzimaju iz nadležnosti advokature i poveravaju beležnicima, medijatorima...

Advokati protestuju i zbog načina utvrđivanja poreskih obaveza na osnovu "neadekvatnih i nedovoljno određenih kriterijuma", višegodišnjeg neplaćanja obaveza države prema advokatima i izbegavanja da to pitanje sistemski reši, neadekvatnog tretmana advokata prilikom obavljanja njihovih poslova od strane sudova, tužilaštava, policije i organa uprave, kao i neefikasnog postupanja organa krivičnog gonjenja u slučajevima napada na advokate.

Jedini izuzetak predstavljaju predmeti u kojima rok za izjavljivanje pravnog leka (žalbe) ističe u toku trajanja obustave rada.

(Telegraf.rs  Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    25. jun 2014 | 08:13

    Mene je skoro advokat prevario a nije ni trepnuo. Uzeo mi je 500 evra za prvostepeno sudjenje sa uracunatom eventualnom zalbom. Kada je doslo da se pise zalba trazio je jos 200 evra. Olos.

  • Saša Ns

    25. jun 2014 | 08:06

    Advokati su najveci kriminalci.Čast izuzetcima.

  • Љуба пролеће

    25. jun 2014 | 09:30

    Зашто мислите да је адвокатска тарифа нека тајна? Ево, нашао сам званичну са сајта АК Србије за 2 секунде: http://www.advokatska-komora.rs/propisi_lat/TARIFA%20-%20TABELARNI%20PRREGLED%20ZA%20SAJT.pdf Наравно, пуна подршка штрајку. Зашто? Због стереотипа да адвокати живе као у бајци, што сте вероватно видели у холивудским филмовима. Заправо, све што знате о адвокатури видели сте у холивудским филмовима. Оно што нисте видели, очигледно, да живите у Србији, што за собом повлачи и то да свако ко поштено ради свој посао, а већина је таквих, једва иоле пристојно може живети. Мислите да сви адвокати наплаћују пуну тарифу? Наравно да не. Да ли би волели да је наплате? Наравно, свако би, али клијенти немају новца и адвокати, за разлику од политичара, то добро знају јер се крећу међ обичним светом, њихови клијенти су - обичан свет. Да ли клијенти и са попустом, плаћају на време? Наравно да не? Да ли се порез мора платити сваког месеца? Наравно, мора. Адвокатура је крвав посао који се ради 12 сати дневно. Адвокати не живе дуго, јер је огромна количина стреса у послу. При томе, да ли држава исплаћује адвокатима што им је дужна на основу службених одбрана? Наравно да не, иако је то половина тарифе, чека се и више година. ПДВ је одлична ствар, да су ствари тако једноставне. Али, наравно да нису. ПДВ плаћа крајњи потрошач, а то су грађани тј. странке који би користили услуге адвоката. Другим речима, то значи тарифа + пдв. Ако странка не би платила у року, адвокат би морао да утужи странку, јер је он платио ПДВ за њу, тако да би се онда извршење радило на свој покретној и непокретној имовини дужника. Дакле, да ли грађани имају новца да плаћају тарифу + ПДВ? У таквом систему не би могли да се дају попусте на тарифе и слично и морали би да урачунавају странкама све радње у поступку које раде, а иначе су бесплатне. Оно што људи не знају, то је да адвокат вам није потребан. Можете сами да се заступате пред судовима. Ако мислите да је адвокатура лака, завршите Правни факултет, волонтирајте 2 године, учите 6 месеци за правосудни испит и положите 12 испита у једном дану, писмено и усмено па онда и ви будите "лопови" ко и они. Грађани морају да схвате да су им адвокати последња линија одбране од самовоље државе и бахатости државне управе, да адвокатска професија постоји свуда у цивилизованом свету и да функционише исто као у Србији. То што суд не ради практично цео јануар, те јул и август, дакле 3 месеца, а за то време треба плаћати порез - нису адвокати криви. То што су судије постале судије по сумњивим критеријумима, преко партијских или других веза - нису адвокати криви. Изгледа да су адвокати криви за све. Не може свако бити столар, аутомеханичар или да ради у трафици. Без икакве дискриминације, али свуда су свету се интелектуалне услуге плаћају солидно. Чему онда знање, искуство, пракса и рад?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA