Urugvaj dobija prvi klub uzgajivača marihuane

Asocijacija kanabis studija Urugvaja počela je proces registracije u ministarstvu obrazovanja i kulture, a klub će imati 40 članova. Urugvajski parlament je u decembru odbrio legalizaciju marihune s tim da vlada nadzire proizvodnju, prodaju i korišćenje iste

  • 7

U Urugvaju je počela registracija prvog kluba uzgajivača marihuane, pošto je parlament prošle godine legalizovao prozivodnju i prodaju te droge.

Načelnik službe za kotrolu narkotika Hulio Kalsada je rekao da je Asocijacija kanabis studija Urugvaja počela proces registracije u ministarstvu obrazovanja i kulture. Taj klub će imati 40 članova. Predsednica udruženja Laura Blanko je rekla da se plaća 300 dolara za učlanjenje, a da je mesečna članarina do 65 dolara.

Urugvajski parlament je u decembru odbrio legalizaciju marihune s tim da vlada nadzire proizvodnju, prodaju i korišćenje, a predsednik Hose Muhika i ministri u maju su potpisali propise za legalizaciju trgovanja marihuanom, čime je omogućeno da se do kraja godine u apotekama pojave cigarete s tom lakom drogom.

Urugvajske vlasti se nadaju da će legalizicijom marihuane sprečiti ljude koji se inače pridržavaju zakona da dolaze u kontakt s organizovanim kriminalom, kao i da će problem zavisnosti biti tretiran kao zdravstveni, a ne bezbednosni problem.

Urugvajski građani i stanovnici stariji od 18 godina mogu tražiti dozvolu da uzgajaju do šest biljaka marihuane po domaćinstvu, odnosno da dobiju 480 grama po godini. Takođe se mogu udružiti u klub koji broji između 15 i 45 članova, a koji uzgaja do 99 biljaka.

Pojedinci će moći da kupe do 10 grama nedeljno ili 40 grama mesečno u mreži apoteka po ceni od oko 0,9 dolara po gramu.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opet dobro

    25. jun 2014 | 11:53

    Pa bolje država da nadzire i ima koristi nego da cveta kriminal,ljudi pa trava će se puši sigurno samo da biramo kome da plaćamo ja lično mislim da država treba da kontroliše kao i lekove

  • Dr.Ekolog

    25. jun 2014 | 11:57

    Znaci droga je sve sto raste prirodno? Kopriva je droga?

  • Prof.Biologije

    25. jun 2014 | 10:34

    Jadan je to narod koji se drogira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA