OBOREN REKORD: Maj je bio najtopliji mesec u istoriji planete Zemlje

Američka agencija NOAA je objavila da je protekli maj bio najtopliji mesec koji je ikad zabeležen, sa prosečnom temperaturom okeana i kopna od 15,54 stepena Celzijusa

  • 1

Prema istraživanju američke agencije za praćenje stanja svetskih okeana i Zemljine atmosfere "National Oceanic and Atmospheric Administration" (NOAA), maj je bio najtopliji mesec u istoriji čovečanstva.

Temperature kopna i okeana povećale su se za 0.73 stepena Celzijusa od proseka koji je bio u prošlom veku, a ovog maja su iznosile oko 15.54 stepeni.

Četiri od pet najtoplija maja koja su zabeležena, dogodila su se u toku proteklih pet godina. Najtopliji delovi Zemlje bili su Kazahstan, Indonezija, Španija, Južna Koreja i Australija.

Prema rezultatima agencije NOAA koja temperaturu za našoj planeti prati još od 1880. godine, poslednji oboren rekord najtoplijeg maja bio je 2010. godine.

Naučnici ističu da je ovogodišnje proleće, ne računajući 2010. godinu, bilo globalno najtoplije zabeleženo u istoriji čovečanstva.

(Telegraf.rs / Izvor: telegraph.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA