ČUVAJTE GLAVE, LETEĆE KROVOVI: Od ponedeljka snažni tornado preti Srbiji!

Stručnjaci upozoravaju da će se od ponedeljka nad Srbijom razvijati mini-cikloni koji su dovoljno snažni da u sebe uvlače krovove sa kuća

  • 50

Od ponedeljka 30. juna u Srbiji će se praviti mini-cikloni koji u sebe uvlače predmete, delove krovova, tvrde stručnjaci koji su i ranije upozoravali na nepogode!

- Davali smo upozorenja i ona su se obistinila. Kumulonimbusi su se nadvili nad podavalska sela, koje je zahvatilo snažno nevreme. Nisu to tornada koja pogađaju centralne oblasti SAD, ali jesu mini-cikloni koji uvlače u sebe predmete, delove krovova. Nisu ni prvi ni poslednji, a prognoza se može dati samo kratkoročna - objasnio je za „Blic“ Dragan Đurić, prognostičar Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dodajući da se već za ponedeljak mogu lokalno očekivati slične nepogode, mada slabijeg intenziteta.

Vazdušni vrtlozi na našem području zovu se trombe - i liči na trubu ili slonovsku surlu, koja se spušta iz donjih delova oblaka do tla i pri tome se vrlo brzo obrće oko približno uspravne osovine, piše Blic.

 

Jedna takva tromba napravila je pustoš u selu Šopić. Kako one nastaju i koliko su česte?

- Tokom toplijeg dela godine, javlja se razvoj kumulonimbusnih oblaka, poznatih kao olujni oblaci koji donose grmljavinu, pljuskove, kiše, grad, sugradicu i olujni vetar. Ovakve oluje su lokalnog karaktera, ali mogu zahvatiti i veća područja, kao što se desilo prekjuče. Udari vetra mogu dostizati orkanske jačine. Na primer, 6. jula 1993. godine u Beogradskoj opservatoriji zabeležen je udar od 27,6 m/s (97 km/h op.a.) Porast temperature od jedan stepen zbog klimatskih promena dovodi do povećanja koncentracije vodene pare u atmosferi za šest do sedam odsto, što su povoljni uslovi za pojave jačih vremenskih nepogoda pljuskovitog i vetrovitog karaktera - kaže Katarina Stefanović iz Sektora nacionalnog centra za klimatske promene RHMZ.

U poslednjih 30 godina, na stanicama RHMZ registrovana su svega četiri ovako snažna udara, a onaj od pre dva dana je peti. Međutim, stručnjaci napominju da se trombe dešavaju mnogo češće i da će ih, zbog klimatskih promena biti još više, ali da ne moraju biti uhvaćeni u stanicama RHMZ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    27. jun 2014 | 21:11

    HARP...

  • IN

    28. jun 2014 | 00:43

    Otkad je u Ukrajini ratna kriza i kod nas su klimatske promene. U to da se priroda bas tako i bas sada promeni niko me nece ubediti a da to ima veze sa Ukrajinskom krizom u to sam ubedjena. Nikada necu zaboraviti kristalno bistro nebo nad Beogradom za vreme bombardovanja 3 meseca, a nakon toga monsunsko keto.

  • N

    27. jun 2014 | 22:16

    Sta se desava sa srbijom? Prvo poplave a sada ovo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA