Prištini od jeseni status posmatrača u UN?

Do posmatračkog statusa Kosovu nije dalek put, s obzirom na to da već može da računa na 106 glasova država koje mu priznaju državnost i od potrebne dvotrećinske većine u Generalnoj skupštini UN dele ga još 23

  • 7

Priština bi mogla da pokuša da dobije status posmatrača u UN već na jesenjem redovnom zasedanju Generalne skupštine te svetske organizacije, pišu "Novosti". Do posmatračkog statusa Kosovu nije dalek put, s obzirom na to da već može da računa na 106 glasova država koje mu priznaju državnost i od potrebne dvotrećinske većine u Generalnoj skupštini UN dele ga još 23, navodi list.

Član foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je za "Novosti" da je prvobitni nemački zahtev da Beograd ne ometa put Kosova u UN, samo podeljen u dva dela i da je prvi - razmena oficira za vezu već ostvaren, a da stolica u UN sada stiže na red.

- Ova tema će se pojaviti na stolu na jesen, čime se zaokružuje model dve Nemačke. Vraćanje srpskog oficira za vezu Dejana Pavićevića sa administrativnog prelaza deo je ove strategije, po kojoj je došao čas da oficiri dobiju status ambasadora - rekao je Janjić.

On je dodao da, ipak, postoje šanse da Beograd "izvrda" ove jeseni i ostavi Kosovo s druge strane vrata UN, ali da već sledeće godine to neće biti moguće.

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković kaže da Kosovo nema vremena da čeka i da je već angažovano na obezbeđivanju statusa posmatrača.

Proroković smatra da međunarodnoj zajednici, pritisnutoj krizom u Ukrajini i Iraku, ne leži da se igra sa primanjem nove države u punopravan status bez čistih računa.

- Zbog toga je vidljiva njihova strategija da se Kosovu stolica obezbedi uz pristanak Srbije - kazao je Proroković.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug, Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rimokatolik

    28. jun 2014 | 15:59

    Velika Albanija..

  • Vatro Marx

    28. jun 2014 | 12:06

    Priština može samo da sanja da pristupi Ujedinjenim Nacija, predhodne vlade i sadašnje kao i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekli su da nikada neće dozvoliti da Kosovo i Metohija bude clan UN. Ako treba neko da odluci to može samo narod Srbije ito na demokratski način, glasanjem narod to nikada neće dozvoliti da se odrekne Kosova i Metohije, čitao sam jedan članak u njemačkim novinama izgleda skriveno i tajno ne znam dali je bila tema kada je bio Mr. Vučić kod Frau Merkel, vjerojatno je bilo razgovora nikakvo iznenadjenje nebi bilo da je Merkel to zatražila Nažalost naš narod još uvijek ispasta dok Brisel i USA prave se slijepi i ne žele da vide ni čuju dokle ce tako da nas pocenju toje stvarno nepodnošljivo.

  • DD

    28. jun 2014 | 12:17

    NE. NIKAKO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA