Američka bezdednost prisluškuje i Srbe?

Srpski funkcioneri mogu biti manje više bezbrižni kada je reč o pokušajima službi koje iz inostranstva nastoje da ih prisluškuju, a problem je zaštita razgovora sa sagovornicima van granica Srbije, od čega nisu zaštićeni ni funkcioneri država koje mnogo više novca ulažu u bezbednosne tehnologije

  • 7

Srbija se zvanično našla na spisku zemalja čije razgovore prisluškuje američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA).

Srbija je interesantna za NSA najviše kada je reč o mogućem delovanju grupa povezanih sa radikalnim islamistima, a sigurno je da je i zbog odnosa sa Rusijom interesantna komunikacija domaćih političara, rekao je ''Blicu'' sagovornik iz Vojnobezbednosne agencije.

''Blic'' navodi da su razgovori državnog vrha zaštićeni od prisluškivanja spolja, ali da zaštite nema za međudržavne razgovore. Srpske službe poseduju sistem zaštite kojim ometaju slušanje razgovora koji se vode na teritoriji naše države.

Ovdašnji funkcioneri mogu biti manje više bezbrižni kada je reč o pokušajima službi koje iz inostranstva nastoje da ih prisluškuju, navodi ''Blic''. Problem je zaštita razgovora sa sagovornicima van granica Srbije, od čega nisu zaštićeni ni funkcioneri država koje mnogo više novca ulažu u bezbednosne tehnologije.

Najbolji primer je kancelarka Angela Merkel koja je prisluškivana, a poslednji pokušaj u nizu zaštite njene komunikacije jeste specijalni telefon sa čipom pravljen u Nemačkoj.

U BIA juče nisu želeli da komentarišu navode o NSA, kao ni da kažu imaju li saznanja o tome da je NSA od 2010, kada je dobijena dozvola za prikupljanje poverljivih podataka, prisluškivala u Srbiji.

Iako na tržištu postoje telefoni koji kriptuju, odnosno šifruju razgovore, srpski političari ih nemaju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodja

    2. jul 2014 | 08:25

    Nema potrebe kad oni i rade sve po njihovom nalogu.

  • Prvi smo rekli, bre!!

    2. jul 2014 | 09:24

    Džaba troše tehničke resurse. Ovi naši političari ionako rade po nalogu te iste službe, i nemaju od nje šta da kriju. E al zato gradjani SRBIJE imaju potrebe da saznaju šta političari krijuy. Kako bi bilo divno da mogu da se saznaju tajne naših političara. Mada kad čovek malo bolje razmisli ovima iz NSA slušanje srba dodje kao relaksacija- verujem da sebe slatko ismeju kad slušaju gluposti naših političara.

  • Belogradjan

    2. jul 2014 | 08:28

    Sta mogu da cuju pametno, kako molimo ruse da nam prolongiraju dug ili evropu da nam daju koji €, sumnjam da nas slusaju nebitni smo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA